heeper Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Mam problem. Mianowicie próbowałem podkręcić mojego procka, ale coś nie bardzo mi wychodzi. Fabrycznie ustawiony jest na 133x12.5 ( w biosie jako auto). Zmieniając mnożnik windows nie startuje a jedyne co udało zmienić to fsb na 141. Już przy 145 i mnożniku 12.5 (auto) windows nie zastartował. Proszę o pomoc i porady. Mój konfig: Athlon 2000 xp+ Epox EP-8K9A(I) 2*256 ddr 333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Nie ten dzial Poza tym podaj jaki masz zasilacz i jaki to model proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Na jakim rdzeniu ten athlon? Podnosiłeś napięcie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heeper Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) Dane z Everesta Typ procesora AMD Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+ Nazwa kodowa Palomino Seria A5 Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed) Informacje fizyczne procesora Typ obudowy 453 Pin PGA Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm Liczba tranzystorów 37.5 milion(ów) Technologia wykonania 6Mi, 0.18 um, CMOS, Cu Rozmiar procesora (Die Size) 128 mm2 Napięcie rdzenia 1.75 V Napięcie We /Wy 1.6 V Typowa moc 41.3 - 64.3 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc 46.1 - 72 W (zależna od szybkości procesora) A zasilacz to jakiś badziew (nie pamietam nazwy, ale wiem, że 300W) A i przepraszam za pomyłkę z umieszczeniem tematu. Trochę się jeszcze gubię na forum :D. Edytowane 11 Listopada 2005 przez heeper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 hehe palomino, dużo z tego nie wyciśniesz (chyba że masz z seri AGOIA to sie nawet nieźle kręci - patrz na mój sig) i prawdopodobnie mnożnik też masz zablokowany, daltego nei da sie nic zmienić. jedyna droga do podkręcania to podnoszenie fsb, podnieś mu też trochę napięcie i zabacz jak bedzie chodził. no i zasilacz też masz nienajlepszy, więc następna przeszkoda w podkręcaniu. jakie masz temperatury ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Jak palomilo to wiele nie podkręcisz... I tak to jest dużo jak na ten procesor... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heeper Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Normalnie to ok. 39 C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) delete Edytowane 26 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) Ja mam z dobrej serii procka ?? i czy może mieć odblokowany mnożnik?? masz thorugbreda, to już napewno lepsze od palomino :D a czy masz dobrą serie to mususz popatrzeć co pisze na samym procku, bo program ci tego nie powie... @heeper - temperatury masz wporzo. podnieś mu napięcie o jakieś 0.5 - 0.10 V. powinno pomóc Edytowane 11 Listopada 2005 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heeper Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Podniosłem fsb na 141 i napięcie na rdzeniu do 1.775V, windows się włączył - ok, wszystko ładnie pięknie. Zapuściłem 3Dmarka01se i zwis :blink:. Patrze w biosie a tu 51'C. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) no temperatuta już spora, ale jeszcze powinien iśc. daj mu napięcie 1.785 V albo odrazu 1.8 V :twisted: i zapuść smarka i zdejmij lewą ścianke z budy dla poprawy chłodzenia. ale pamiętaj że to jest palomino i nie oczekuj zbyt wiele po nim :P Edytowane 11 Listopada 2005 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Palomilo lubi wysokie napięcie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...