MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Mam problem z kompem gdyż strasznie szybko mi sie przegrzewa i po 30 minutowym graniu np. w Quaka IV zaczyna sie haczyć a cały komp zaczyna chodizć jak suszarka. Mam takie podzespoły jak w opisie. Potrzebuje żeby mi ktoś doradził co zmienić i co założyć na co. POMÓRZCIE !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Slownik ortograficzny na poczatek. Jak poprawisz bledy (a nie watpie ze to zrobisz) to dokladnie opisz co chodzi jak suszarka, jak sie haczy, podasz temperatury (ze speedfana np). Czas start. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 W speedfanie ma 67 C na procku ale spada po wyłączeniu gry a grałem w FIFE 06 Na GPU 70 C I myśle że to procek i karta grafiki. Tak wogóle to mam jednostke włożoną w taką szfke pod komputer która z dwóch stron zasłania obudowę i wydaje mi sie że to przez to. Chyba trzeba założyć jakiś wentylator w obudowie ta mi się wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Chyba trzeba założyć jakiś wentylator w obudowie ta mi się wydajeJeżeli nie masz jeszcze dodatkowego wentylatora wyciągającego w obudowie, to może to być przyczyną przegrzewania i przycinania w grach. Załóż dodatkowy wentyl z tyłu obudowy pod zasilaczem (tak żeby wyciągał powietrze z obudowy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 ale co da dodatkowy wentylator? wg mnie troche to bez sensu skoro komp stoi w szafce... ale to tylko moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Tak wogóle to mam jednostke włożoną w taką szfke pod komputer która z dwóch stron zasłania obudowęMikelos na pdst tego wywnioskowałem (byc może błędnie), że jest to standardowa szafka/wnęka pod komputer. MATEUSZ napisz gdzie trzymasz tego kompa i co to oznacza: "zasłania z dwóch stron". Czy to znaczy, że zasłonięty jest przód i tył obudowy, czy po prostu jej boczne ściany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 jest to biurko pod kompa i ma wnęke na kompa. Jest on zasłoniety z dwóch stron bocznych. Nie wiem co mam zrobic napewno założe z tyłu wentylator wyciągający ale co z chłodzeniem procka? Mam standardowy który dostaje się z prockiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 1. Jeśli ten 6200 nie ma wiatraka (a pewnie nie ma), to trzeba by jakiś skombinować na niego. Ewentualnie w obudowie jakiś, który będzie na niego dmuchał. 2. Jeśli komp stoi tyłem do ściany, to odsuń go od sciany. Najlepiej wyciągnij na biurko. 3. Z tyłu obudowy są dziury na wiatrak - można by coś tam wrzucić. 4. Jaki zasilacz masz? 5. Kto ci zakładał wiatrak(radiator) na procka? Może spaprał robotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 GPU ma wiatrak ale i tak szybko się grzeje. AD5. Sam sobie zakładałem wiatrak na prockai napweno jest dobrze bo do tej pory nie było z nim problemów. Zasilacz jest ATX 350. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 1. GPU nie powinien się tak szybko grzać. Czyżby był kręcony mocno? 2. Może komp wymaga wyczyszczenia z kurzu? 3. Zasilacz "ATX 350" nic nie znaczy - podaj markę i model (lub oznaczenie). 4. Skoro "do tej pory" nie było problemów, to może coś zmieniałeś? Dorzuciłeś napęd/dysk/ram itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 tak dorzuciłem Ram 512 i jest teraz 768 ale już jedno wiem z tyłu założe wentyl wyciągający i moze zrobie w bocznej ściance dziure na drugi który by dmóchał na ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Problemem może być zgodność obydwu kości. Nowe kości pracują na innych parametrach (zapewne lepszych) i stare kości mogą się nie wyrabiać powodując resety itp. Zresetuj ustawienia bios. Potem przejedź pamiędzi programem Gold Memory (do znalezienia na google.pl). Najpierw obie pamięci. W razie problemów każdą osobno. Jeśli osobno jest ok, ale razem są blędy, to pozostaje ręczne ustawienie wolniejszych parametrów pamięci i/lub wyższe napięcie na pamięciach w bios. Ostatecznie pozostaje pozbycie się kostki 256MB lub zamiana na 512MB taką, jak ta nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 tylko że jak kupowałem to kupowałem tej samej firmy i o tych samych parametrach. paimętałem o tym rpzy kupnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Hmm.. dziwna sprawa. Reasumując: Rozbierz kompa i złóż od nowa czyszcząc pędzelkiem/sprężonym powietrzem każdy element. Postaw budę na biurku i nie zakładaj bocznej ścianki. Zapuść 3D Marka na kilka godzin. Jeśli będzie ok, to zamknij budę. Jeśli nadal ok, to wstaw tam gdzie stała. Jeśli będą problemy, to GoldMemory (razem i osobno - jak pisałem wyżej). Zamiast testowania pamięci przez GM, możesz wyciągnąć jedną kostkę i puścić 3D Marka, potem to samo na drugiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuBos18 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) Jak dla mnie to jest zbyt wysoka temperatura procka, być może zakurzone masz chłodzenie na nim?. Załóż wentyla z tyłu jak pisali inni . Ja jeszcze proponuję wstawić z przodu który będzie wciągał powietrze, wyjmij także kompa z tej szafki! Edytowane 11 Listopada 2005 przez BuBos18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 teraz postawiłem bude na biurku z zamkiętymi ściankami. Włączyłem sobie gierke (NFSMW) i po jakichś 15 minutach gry usłyszłaem coraz więkrzy szum z pudła otworzyłem ścianke jedną i dalej grałem po chwili wiatrak na procku zaczął wolniej pracować a radiator na nim nie był już taki ciepły. Jednak mam dalej gorącą VGA a radiatora na niej ciężko dotknąć ?? Co polecacie na VGA bo wydaje mi sie że standerdowy radiator z takim małym wiatraczkiem nie wystarczy a jeszcze ja mam troche podkręconą karte a jeszcze chciałbym ją podkręcic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Jak masz kartę podkręconą, to chyba sprawa jasna, co powoduje resety. Nie kręć lub zmień chłodzenie na bardziej wydajne. Nic nowego, iż serie x200 mają marne chłodzenie - z FX5200 było podobnie, ale bez wiatraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 no tak ale ja pytam co teraz na nią założyć ?? poradzcie ?? w cenie tak do 100 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 W cenie do 100PLN, to można kartę zmienić na mocniejszą. To IMO byłoby lepszym rozwiązaniem, bo 6200 rewelacji nie zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 nie rozumie mozesz lepiej to mi wytłumaczyć bo nie jakoś nie czaje o co chodzi ci z tym IMO. Za 100 zł jaką karte można kupic wykluczająć Radeony?? Bo odrazu mówie nie chce ich bo już raz się na nich przejechałem i nie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 (edytowane) 1. IMO (z angielskiego) oznacza "moim skromnym zdaniem" 2. Nie wiem, ile dałeś za tego 6200, ale za 380 już można dorwać 6600. 3. Odnośnie Twojego uprzedzenia do Radków: Ja nigdy nie miałem Radka (zawsze nVidia), ale przy obecnym rynku, to w tych granicach cenowych brałbym tylko Radka 9550 lub 9600 (9600PRO). Edit: Teraz doczytałem, że to Gainward. Nie powinien się grzać, chyba że stoi blisko grzejnika lub procek zawyża temperaturę w budzie. Ja mam GW Ti300 PP450 i chodzi normlanie. Edytowane 11 Listopada 2005 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATEUSZLA Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 nie nie będe zmieniał karty tylko zrobie kilka wyntylków w pudle i będzie ok teraz już wiem na czym to powinno wszytko chodzić wielkie dzięki za pomoc wszystkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...