SuperGonzo Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Chcem kupic sobie nowy komputer za okolo 3000 z monitorem oto przykladowa konfiguracja Plyta Shuttle Dot ak-37 Gt via kt 400 +ata /133 +lan Segate barracuda IV st380021A 80 GB RADeon 8500 LE 128 DVI + tv out 250/200 256 ddr 333 cdrom samsunga atlon xp 1800+ cena okolo 3200 Co co jest dobrze co zle co zminenic zeby wydajnac byla wieksza ale cena podobna W rachube wchodzi max 3200 wiecej pieniedzy brak :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Przede wszystkim Karta graficzna. Podana prez ciebie jest straszna 8O Radeon z 400MHz pamieciami to pomylka! Juz zdecydowanie lepiej brac jakiegos z 64MB ale taktowanymi najmniej na 500MHz. Bedzie zdecydowanie szybsza. Druga rzecz to CDROM. Nawet nie mysl Samsungach, LG, BTC, CyberDrivach, Sony. To sa poprostu kaly. Bedziesz tego zalowal. Drobna uwaga do zadowolonych uzytkownikow CDROMow LG-mowie o najnowszych napedach. Maja one naprawde slabe zdolnosci czytalnicze. Te starsze byly OK ale nowe to porazka :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Przede wszystkim Karta graficzna. Podana prez ciebie jest straszna 8O Radeon z 400MHz pamieciami to pomylka! Juz zdecydowanie lepiej brac jakiegos z 64MB ale taktowanymi najmniej na 500MHz. Bedzie zdecydowanie szybsza. Druga rzecz to CDROM. Nawet nie mysl Samsungach, LG, BTC, CyberDrivach, Sony. To sa poprostu kaly. Bedziesz tego zalowal. Drobna uwaga do zadowolonych uzytkownikow CDROMow LG-mowie o najnowszych napedach. Maja one naprawde slabe zdolnosci czytalnicze. Te starsze byly OK ale nowe to porazka :? dolaczam sie do lancera ja bym wzial jeszcze zamiast B IV - B V kilka zlociszy drozsza a co do mobo to nie wiem co prezentuje shuttle :? ja bym bral epoxa ile kosztuje ten radek 8500le?? wg mnie lepiej by bylo kupic ktoregos z ti4200 jezeli roznica cenowa jest nieduza a kopa w grach bedziesz mial wiekszego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 aha bym zapomnial qp sobie jakiegos porzadnego coolera na procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik12 Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 odradzam kupna tej pyty 8O .Dużo lepszym wyborem bedzie plyta Gigabyte GA-7VAX Via KT400 ATA/133 + LAN za okolo 444zl :) , jej wydajność jets rewelacyjna i nie bedzie problemów z stabilnością. Co do karty graficznej to popieram Lancera to POMYŁKA , najlepszym wyborem bedzie Radeon™ 8500 LE 64MB DVI + tv-out (250/250) za okolo 530zl , chyba ze możesz wydac 200zl wiecej to juz lepiej GF4 ti4200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rusio Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Plyte wez lepiej EPOX Napewno lepsza tylko gorzej ja dostac :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 .Dużo lepszym wyborem bedzie plyta Gigabyte GA-7VAX Via KT400 ATA/133 + LAN za okolo 444zl :) , jej wydajność jets rewelacyjna i nie bedzie problemów z stabilnością. przed 3 dniami skladalem zestaw z ga-7va (wersja bez lanu) i jak zobaczylem regulacje napiec w biosie to ROTFL. nie konkretne napiecia tylko +5% itd. zmniejszyc wogule nie mozna. poza tym ddrki troche za blisko agp i zeby zalazyc pamiatki trzeba wyjac karte. poza tym plyta jest OK i do tego tania (wersja bez lanu za 390 byla chyba), bo za epox'a to chyba wiecej trzeba dac (ja bym bral epoxa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Dołączam się do lancera i funfla :) ten radek to niewypał.Olej go.To co że ma 128 ramu jak ma tylko 200 na pamięci?Co do mobo to ja na twoim miejscu nie brał tego shuttla tylko np.gigabyte 7vax :) lub msi na kt400.Mo jeszcze możesz kupić proca słabszego np.antka xp 1600+ i go bujnąć na fsb 166mhz.To będzie dopiero naginał!. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Popieram Wez radka 250/250 z 64 MB i inna płyte np. tego gigabyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperGonzo Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 CZyli plyta do wymiany na Gigabyte GA-7VAX i brac jakas grafe z lepsza pamiecia min 250/500? aha co do procka to ktora wersja z 16-1800 sie lepiej kreci ..? no i jaki wiatraczek najlepszy by byl do tego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 CZyli plyta do wymiany na Gigabyte GA-7VAX i brac jakas grafe z lepsza pamiecia min 250/500? aha co do procka to ktora wersja z 16-1800 sie lepiej kreci ..? no i jaki wiatraczek najlepszy by byl do tego? zdecydowanie najlepiej 1600 serie AROIA i AGOIA, zwykle bez najmnijszych problemów od razu chodzą na 166 przy 1,85V niektóre nawet bez zmieniania napięcia chodza na 170-175... A xp 1700 i 1800 (szczególnie te drugie) mająduże problemy by bez odblokowania mnożnika iść na magistrali 166... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 CDROM ASUS 52X bedzie dobrym wyborem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 ładnie kręcą się AMD XP 1600+. Wystarczy podnieść w większości napiecię i przełaczyć magistralę z 133Mhz na 166Mhz i cieszyc sie AMD Xp2100+ ;-) Wtedy mamy najtańszy AMD Xp 2100 na rynku ;) Też możesz kupić już AMD Xp 1700+ w technologi 0,13 , najlepiej w wersji BoX. Co do grafiki polecam Herculesa ATI 8500LE 64Mb lub jeśli bardzo chcesz zaoszczedzic kasę na grafice - Mint HISA 8500LE 64MB. Wiatrak ? Moze być i Titan 5TB za około 30zł. Dośc cichy , wydajny i tani. Jesli nie będziesz wyciszał eztremalnie komputera to zamiast tego Seagate B4 80GB kup lepiej Caviara 800BB (sporo szybszy od B4 a nawet B5) lub jeszcze lepiej Caviar 800JB. Jesli chodzi o płytę głowną to polecam albo DFI AD77pro (cena około 370zł) lub MSI na KT400 za około 430zł. Aha i pamietaj o obudowie. Nie kupuj żadnego Codegena. Znajdź najtańszą obudowę ale byle była minimalnie z zasilaczem huntKey. Innych tanich się wystzregaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 ładnie kręcą się AMD XP 1600+. Wystarczy podnieść w większości napiecię i przełaczyć magistralę z 133Mhz na 166Mhz i cieszyc sie AMD Xp2100+ ;-) Wtedy mamy najtańszy AMD Xp 2100 na rynku ;) Też możesz kupić już AMD Xp 1700+ w technologi 0,13 , najlepiej w wersji BoX. Co do grafiki polecam Herculesa ATI 8500LE 64Mb lub jeśli bardzo chcesz zaoszczedzic kasę na grafice - Mint HISA 8500LE 64MB. Wiatrak ? Moze być i Titan 5TB za około 30zł. Dośc cichy , wydajny i tani. Jesli nie będziesz wyciszał eztremalnie komputera to zamiast tego Seagate B4 80GB kup lepiej Caviara 800BB (sporo szybszy od B4 a nawet B5) lub jeszcze lepiej Caviar 800JB. Jesli chodzi o płytę głowną to polecam albo DFI AD77pro (cena około 370zł) lub MSI na KT400 za około 430zł. Aha i pamietaj o obudowie. Nie kupuj żadnego Codegena. Znajdź najtańszą obudowę ale byle była minimalnie z zasilaczem huntKey. Innych tanich się wystzregaj. Faktycznie codegen to syf.Co do wiatraka to mam włąśnie tego titana i odradzam.Przy zamkniętej obudowie mam w stresie 56 stopnie a Ty chcesz jeszcze zapodać antka 1600+ na fsb 166 więc on niewyrobi.Lepiej jakiegoś coolermastera z miedzianą podstawką.Temp proca spadłe mi na titanku o 10 stopni jak na wyskokści procesora wiciełem dziurke i wstawiłem wiatrak od starego zasilacza codegena :) który pobiera zza obudowy zimne powietrze i wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e na wiatrak siedzący na procu (na radiatorze :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 ładnie kręcą się AMD XP 1600+. Wystarczy podnieść w większości napiecię i przełaczyć magistralę z 133Mhz na 166Mhz i cieszyc sie AMD Xp2100+ ;-) Wtedy mamy najtańszy AMD Xp 2100 na rynku ;) Też możesz kupić już AMD Xp 1700+ w technologi 0,13 , najlepiej w wersji BoX. Co do grafiki polecam Herculesa ATI 8500LE 64Mb lub jeśli bardzo chcesz zaoszczedzic kasę na grafice - Mint HISA 8500LE 64MB. Wiatrak ? Moze być i Titan 5TB za około 30zł. Dośc cichy , wydajny i tani. Jesli nie będziesz wyciszał eztremalnie komputera to zamiast tego Seagate B4 80GB kup lepiej Caviara 800BB (sporo szybszy od B4 a nawet B5) lub jeszcze lepiej Caviar 800JB. Jesli chodzi o płytę głowną to polecam albo DFI AD77pro (cena około 370zł) lub MSI na KT400 za około 430zł. Aha i pamietaj o obudowie. Nie kupuj żadnego Codegena. Znajdź najtańszą obudowę ale byle była minimalnie z zasilaczem huntKey. Innych tanich się wystzregaj. Faktycznie codegen to syf.Co do wiatraka to mam włąśnie tego titana i odradzam.Przy zamkniętej obudowie mam w stresie 56 stopnie a Ty chcesz jeszcze zapodać antka 1600+ na fsb 166 więc on niewyrobi.Lepiej jakiegoś coolermastera z miedzianą podstawką.Temp proca spadłe mi na titanku o 10 stopni jak na wyskokści procesora wiciełem dziurke i wstawiłem wiatrak od starego zasilacza codegena :) który pobiera zza obudowy zimne powietrze i wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e na wiatrak siedzący na procu (na radiatorze :) )Miedziana podstawa gowno daje, jak radiator nie odprowadzi Ci takich ilosci ciepla. Lepiej kup sobie TT Volcano 7+ (ma radiator caly z miedzi) on bez problemu dobrze schlodzi Ci takiego ANtka XP 1600+ puszczonego na fsb 166 MHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 ładnie kręcą się AMD XP 1600+. Wystarczy podnieść w większości napiecię i przełaczyć magistralę z 133Mhz na 166Mhz i cieszyc sie AMD Xp2100+ ;-) Wtedy mamy najtańszy AMD Xp 2100 na rynku ;) Też możesz kupić już AMD Xp 1700+ w technologi 0,13 , najlepiej w wersji BoX. Co do grafiki polecam Herculesa ATI 8500LE 64Mb lub jeśli bardzo chcesz zaoszczedzic kasę na grafice - Mint HISA 8500LE 64MB. Wiatrak ? Moze być i Titan 5TB za około 30zł. Dośc cichy , wydajny i tani. Jesli nie będziesz wyciszał eztremalnie komputera to zamiast tego Seagate B4 80GB kup lepiej Caviara 800BB (sporo szybszy od B4 a nawet B5) lub jeszcze lepiej Caviar 800JB. Jesli chodzi o płytę głowną to polecam albo DFI AD77pro (cena około 370zł) lub MSI na KT400 za około 430zł. Aha i pamietaj o obudowie. Nie kupuj żadnego Codegena. Znajdź najtańszą obudowę ale byle była minimalnie z zasilaczem huntKey. Innych tanich się wystzregaj. Faktycznie codegen to syf.Co do wiatraka to mam włąśnie tego titana i odradzam.Przy zamkniętej obudowie mam w stresie 56 stopnie a Ty chcesz jeszcze zapodać antka 1600+ na fsb 166 więc on niewyrobi.Lepiej jakiegoś coolermastera z miedzianą podstawką.Temp proca spadłe mi na titanku o 10 stopni jak na wyskokści procesora wiciełem dziurke i wstawiłem wiatrak od starego zasilacza codegena :) który pobiera zza obudowy zimne powietrze i wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e na wiatrak siedzący na procu (na radiatorze :) )Miedziana podstawa gowno daje, jak radiator nie odprowadzi Ci takich ilosci ciepla. Lepiej kup sobie TT Volcano 7+ (ma radiator caly z miedzi) on bez problemu dobrze schlodzi Ci takiego ANtka XP 1600+ puszczonego na fsb 166 MHzNie przesadzajmy. Mój ANtek XP 1600+ podkręcony do XP2100+ za pomoca tylko samej magistrali (zmiana magistrali z 133 na 166Mhz) i po zwiększeniu napięcia do 1.85V i po max. wygrzewaniu ma max. 56 stopni. Więc nie jest źle :) A coolerek kosztuje około 30zł ... Wiec nie tzreba demona do schłodzenia takiego procka ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 ładnie kręcą się AMD XP 1600+. Wystarczy podnieść w większości napiecię i przełaczyć magistralę z 133Mhz na 166Mhz i cieszyc sie AMD Xp2100+ ;-) Wtedy mamy najtańszy AMD Xp 2100 na rynku ;) Też możesz kupić już AMD Xp 1700+ w technologi 0,13 , najlepiej w wersji BoX. Co do grafiki polecam Herculesa ATI 8500LE 64Mb lub jeśli bardzo chcesz zaoszczedzic kasę na grafice - Mint HISA 8500LE 64MB. Wiatrak ? Moze być i Titan 5TB za około 30zł. Dośc cichy , wydajny i tani. Jesli nie będziesz wyciszał eztremalnie komputera to zamiast tego Seagate B4 80GB kup lepiej Caviara 800BB (sporo szybszy od B4 a nawet B5) lub jeszcze lepiej Caviar 800JB. Jesli chodzi o płytę głowną to polecam albo DFI AD77pro (cena około 370zł) lub MSI na KT400 za około 430zł. Aha i pamietaj o obudowie. Nie kupuj żadnego Codegena. Znajdź najtańszą obudowę ale byle była minimalnie z zasilaczem huntKey. Innych tanich się wystzregaj. Faktycznie codegen to syf.Co do wiatraka to mam włąśnie tego titana i odradzam.Przy zamkniętej obudowie mam w stresie 56 stopnie a Ty chcesz jeszcze zapodać antka 1600+ na fsb 166 więc on niewyrobi.Lepiej jakiegoś coolermastera z miedzianą podstawką.Temp proca spadłe mi na titanku o 10 stopni jak na wyskokści procesora wiciełem dziurke i wstawiłem wiatrak od starego zasilacza codegena :) który pobiera zza obudowy zimne powietrze i wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e na wiatrak siedzący na procu (na radiatorze :) ) Jakbyś zobaczył mój podpis to byś zobaczył że od dawna mój procek śmiaga z AMD Xp1600+ jako AMD XP2100+ poprzez zmiane tylko magistrali. Temperatura max. to 56 stopni. Wiec wcale nie źle ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Na pewno zmienilbym grafike. jezeli radeon to cos z rodzinki 9100 lub 9700 (jakos takie chyba), Bo od tego twojego to lepiej brac G3ti200 nie mowiac juz o g4ti4200..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyberDe@th Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Tez przylaczam sie do opinii o grafice - wez cos innego - to juz zalezy od Twoich mozliwosci finansowych. Co do plyty - polecam firme MSI, choc nie moglem nigdy narzekac na Shuttle - plyta tej firmy pracowala u mnie kilka dobrych lat :) Zamiast CD-ROM'u wez DVD - tu polecam LG - posiadam takowy (16x) od ponad roku i czyta absolutnie wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Na pewno zmienilbym grafike. jezeli radeon to cos z rodzinki 9100 lub 9700 (jakos takie chyba), Bo od tego twojego to lepiej brac G3ti200 nie mowiac juz o g4ti4200.....To ciekawe że lepiej brać G3ti200 od tego radka ... :D A radek 9100 to jak mnie moja pusta głowa nie myli to właśnie nnowe oznaczenie właśnie radeona 8500, tylko zmienione bo ludzie myśleli że radek 9000 od niego szybszy jest! Więc uważasz że radek 8500 jest lepszy od samego siebie! Gratulacje!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...