Skocz do zawartości
tomasir

Zasilacze-padanie i kupowanie

Rekomendowane odpowiedzi

1) Czy możn gdzieś taniej kupić ten zasilacz (chodzi o 2-wetylatorowy):

http://www.topower.com.tw/home/atx12v_420p4.htm

niż tu

http://www.cennikpc.com/cennik.html#tabela18

Bo choć mój daje baardzo dobre napięcia (ma tylko 235W) - 3,3 jest 3,5

5 jest 5,08 , a 12V jest 12,4 to i tak chcę go zmienić bo w końcu zasilacz to bardzo ważna część w kompie (i nie chcę na nim oszczędzać), a i tak kiedś będzie mi niezbędny...

2) Czy zawsze jak zasilacz jest przeciążony to astępująspadki napięcia poniżej znamionowych?

Np. zasilacz daje na 5V - 5,05V więc ekstra. Więc po dołożeniu kolejnego dysku możliwe że dysk padnie od razu, czy zawsze najpeirw przy baardzo dużym jego obciążeniu będąspadać napięcia czy nie?

3) Czy możliwe jest by zasilacz w taki sposób uszkodził płytę główna by nie było oznak spalenia jej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. - nie mam pojęcia

2. - jak pobierasz więcej niż możesz to zawsze masz skoki. dyski mają własne stabilizatory więc tak szybko nie padają ale z tym to różni bywa

3. - tak zasilacz może tak uwalić płytę by nic nie było widać. zazwyczaj leci to co jest na wejściu płyty czyli stabilizatory, kondenstatory. no chyba że to był mocny kop to i reszta może być R.I.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. - nie mam pojęcia

2. - jak pobierasz więcej niż możesz to zawsze masz skoki. dyski mają własne stabilizatory więc tak szybko nie padają ale z tym to różni bywa

3. - tak zasilacz może tak uwalić płytę by nic nie było widać. zazwyczaj leci to co jest na wejściu płyty czyli stabilizatory, kondenstatory. no chyba że to był mocny kop to i reszta może być R.I.P.

mam pytanie co do 2)

Chodzi mi szczególnie o to czy mocno obciążony zasilacz powoli zbliżający siędo kresu swoich możliwości (z powodu duuużego obciążenia) będzie zaniżał napięcia czy może byćtak że powiedzmy że (oczywiście teoretycznie) do 200W trzyma napięcia 5V na 5,05, a od 205 W siępali?

Czy możliwa jest taka sytuacja? czy bardziej jest prawdopodobne że przy 200W już nie będzie 5,05V tylko 4,8 czy mniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwy jest inny scenariusz (mialem tak): zasilacz na stadby chodzil ok, ale jak komp rippowal dvd (krecenie na dvd maksa + przeliczanie) to napiecie gwaltwonie na ryj.... i tak siadly mi 2 napedy dvd, zanim sie nie pokapowalem ze moj zasilacz jest walniety.

Zasilacz to moze i wytrzyma, ale mozna przedtem sobie rozwalic drogi sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnie z tym bywa. teoretycznie będzie trzymał ale nie do końca. najpierw powinien dawać mniejsze napięcia ale to też nie do końca. to tak samo jak z prockami. do pewnego mementu działaja stabilnie a wystarczy mała zmiana zasilania i był sobie procek. to samo zasilacz - do pewnego momentu będzie trzymał a potem sobie leci. tak jak pisałeś 200 wytrzyma ledwo co a kolejny wat go spali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...