Wu Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Potrzebuję karte wideo, (to tak w skrócie). Chodzi mi o to żeby było to w miarę rozsądnej jakości sprzęt jednak do zastosowań w zasadzie czysto amatorskich. Kiedys miałem na chwilke kartę AverMedia TV GO i bardzo mi się podobała, jakośc obrazu zgrywanego przez tą kartę... Jeśli macie jakieś sprzęt tego typu i jesteście z niego zadowoleni, to piszcie. Zalezy mi jedynie na funkcji zgrywania obrazu, tunet TV i FM jest mi niepotrzebny. To chyba tyle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 mam MSI G4Ti4200 VIVO i sprawuje sie bardzo dobrze. jezeli chcesz sobie przy okazji wymienic grafe to qp MSI VIVO i bedziesz mial 2 w 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 mam MSI G4Ti4200 VIVO i sprawuje sie bardzo dobrze. jezeli chcesz sobie przy okazji wymienic grafe to qp MSI VIVO i bedziesz mial 2 w 1Hmm było by bardzo fajnie, gdyby nie finanse :( W zasadzie potrzebna mi jest tylko karta video, bo gram i tak niewiele. Poza tym mój sprzęt chyba za słaby jtst troszkę, by taką kartę wykorzystać w pełni. Może zmieniłbym kartę na jakąś tańszą, bo ten mat. trafia się raz w miesiącu. Tylko tyle,może jakieś ati które mógłbym raz w miesiącu podłączyć... No nie wiem już sam. Wylookałem właśnie coś fajnego. Karty PINNACLE DV clip v7 i Studio DV v8. Troche chyba jednak za drogie... Nie wiem czekam na inne opinie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan_ Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 może Radek9000VIVO ok.400zł ale tylko 6306 w3DMarku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 najpierw napisz jaka kamera - cyfrowa/analogowa :?: do cyfrowki - karta PCI FireWire do 200zl kupisz cos spokojnie do analoga - przy amatorskim zgrywaniu tunerTV bedzie OK co do tunerow od prawie 2 lat mam ATI TV-Wonder Stereo NICAM na bt878 i jedynie co mi sie nie podoba to stery do tego tunera im nowsze tym bardziej skopane, ale moze to wina mojego sy(f)stemu Win98 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 może Radek9000VIVO ok.400zł ale tylko 6306 w3DMarkuTo tylko to jak dla mnie prawie dwukrotnie więcej niż mam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 najpierw napisz jaka kamera - cyfrowa/analogowa :?: do cyfrowki - karta PCI FireWire do 200zl kupisz cos spokojnie do analoga - przy amatorskim zgrywaniu tunerTV bedzie OK co do tunerow od prawie 2 lat mam ATI TV-Wonder Stereo NICAM na bt878 i jedynie co mi sie nie podoba to stery do tego tunera im nowsze tym bardziej skopane, ale moze to wina mojego sy(f)stemu Win98 :( Co do kamery do jest ot analog. W zasadzie to mam sporą partię do zgrania przez magnetowid. Wien, że w tak postawionej sytuacji słowo "jakość" brzmi nieco śmiesznie, ale chodzi mi bardziej o parametry techniczne obrazu (framerate, rozdzielczość... ) Te karty którymi bawiłem się do tej pory do niczego się nie nadawały. Obraz 320x200 był bardzo kiepskiej jakości a i dość często dało się zauważyć zgubione klatki czy rozsynchronizownie dźwięku, lub jego całkowity brak ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Co do kamery do jest ot analog. W zasadzie to mam sporą partię do zgrania przez magnetowid. Wien, że w tak postawionej sytuacji słowo "jakość" brzmi nieco śmiesznie, ale chodzi mi bardziej o parametry techniczne obrazu (framerate, rozdzielczość... ) Te karty którymi bawiłem się do tej pory do niczego się nie nadawały. Obraz 320x200 był bardzo kiepskiej jakości a i dość często dało się zauważyć zgubione klatki czy rozsynchronizownie dźwięku, lub jego całkowity brak ... 2 podstawowe rzeczy: - material nagrany na kasete VHS raczej nie nadaje sie do dalszej obrobki - w pionie polowa rozdzielczosci PAL (przeplot w TV i podwajenie linni) i te sprawy - jakosc w duzej mierze zalezy od kodeka jakim kompresowales i rozdzileczosci w jakiej zgrywales - polecam kodek MJPEG ale w pelnym PAL'u (co i tak jest niemozliwe droga sprzetowa na TunerachTV) i z niska kompresja ptrzeba mocny procek i durzy szybki HDD (najlepiej 2 lub 4 w RAID'zie) - ale nawet przy 320x240 jakosc b.dobra (zalezy od zrodla), male straty i potem mozna spokojnie skompresowac Divx dzwiek nagrywasz najpierw do Wave a przy kompresji do Divx robisz MPEG1 (MP3) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Co do kamery do jest ot analog. W zasadzie to mam sporą partię do zgrania przez magnetowid. Wien, że w tak postawionej sytuacji słowo "jakość" brzmi nieco śmiesznie, ale chodzi mi bardziej o parametry techniczne obrazu (framerate, rozdzielczość... ) Te karty którymi bawiłem się do tej pory do niczego się nie nadawały. Obraz 320x200 był bardzo kiepskiej jakości a i dość często dało się zauważyć zgubione klatki czy rozsynchronizownie dźwięku, lub jego całkowity brak ... 2 podstawowe rzeczy: - material nagrany na kasete VHS raczej nie nadaje sie do dalszej obrobki - w pionie polowa rozdzielczosci PAL (przeplot w TV i podwajenie linni) i te sprawy - jakosc w duzej mierze zalezy od kodeka jakim kompresowales i rozdzileczosci w jakiej zgrywales - polecam kodek MJPEG ale w pelnym PAL'u (co i tak jest niemozliwe droga sprzetowa na TunerachTV) i z niska kompresja ptrzeba mocny procek i durzy szybki HDD (najlepiej 2 lub 4 w RAID'zie) - ale nawet przy 320x240 jakosc b.dobra (zalezy od zrodla), male straty i potem mozna spokojnie skompresowac Divx dzwiek nagrywasz najpierw do Wave a przy kompresji do Divx robisz MPEG1 (MP3) I tak też robiłem. Z tym że sprzęt pozwalał na zapisanie filmu z rozdzialką takj jak filmy DVD (40 min zajeło jakieś 1,7 GB) Nie było gubionych klatek itp. Chciałem to kompresowac do dvixa ale wywalał się flask... Teraz mam VDuba ... myślę że byłoby ok ... Ale i tak wybór karty to dla mnie dość istotna rzecz. Co myślicie o kartach PINNACLE ? O tych najprostszych nawet... Jeśli macie linki o takiej tematyce (zgrywanie obrazu na HDD) to też bym serdecznie poprosił... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...