Skocz do zawartości
=NaZcA=

Reset Przy Podlaczonym Drugim Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie ale napisze dokladniej o co mi chodzi. Mam dwa dyski (jeden staly 80GB, drugi do przenoszenia 60GB) jak podlacze u siebie ten drugi to wlasciwie moge tylko przez tasme od CD Romu bo jak podlacze pod tasme od dysku pierwszego to jakies bledy wyskakuja i niby wykrywa ale nie chce sie w ogole odpalic (probowlaem juz wszystkie ustawienia zworki)

Natomiast jak podlacze pod tasme cd to po jakims czasie w windowsie resetuje sie komputer zazwyczaj przy przegrywaniu.

Na pewno to nie jest wina dysku bo jak chodze do niego do znajomych nigdy takie cos sie nie zdarzylo . Na pewno tez nie jest to wina zasilacza bo wymienialem niedawno na Chefteca, tasme tez zmienilem i dalej to samo, juz nie mam pojecia co to moze byc.

Plyta glowna ? (mam ECS K7 B) kazdy wie cto za "supet" plyty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie ma czegoś takiego, jak: "jakies tam bledy" - napisz konkretnie, jakie komunikaty otrzymujesz - one powinny wszystko wyjaśnić.

2. Założę się, iż drugi dysk to WD. Ustaw na nim zworkę na CS (Cable select).

3. Zresetuj ustawienia bios.

4. A może tasiemka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro mówisz że dysk sprawny, to może kontroler jakiś kopnięty masz, a ta mobo też do nowych nie należy i o ile dobrze pamietam to jest na chipie sisa. spróbuj zamienić dyski miejscami na taśmie, tzn tego 60 gb podłącz na samą górę, a tego 80 pod spodem. zobacz czy w menadzerze urządzeń nie ma jakichś konfliktów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie ma czegoś takiego, jak: "jakies tam bledy" - napisz konkretnie, jakie komunikaty otrzymujesz - one powinny wszystko wyjaśnić.

Napisalem ze "jakies tam bledy" bo sporo bylo tych roznych informacji. Dzisiaj mialem (tam gdize powinna byc nazwa dysku - RD8.....a wczesniej przez cala linie ekranu jakies chinskie znaczki....:unsure: i jeszcze mialem ze dwa inne ale juz nie pamietam.

Co do drugiego punktu to masz racje B) ten drugi dysk to WD a ten co mam w kompie Samsung ale to i tak nie powinno miec znaczenia. Probowalem ustawiac zworka na wszystkie mozliwe sposoby i to z podpietym CD Romem a potem bez na jedej taśmie, 10 kombinacji ze zworka. BIOSa mialem resetowanego wlasnie jak juz mi sie kopalo i to nie pomoglo o tasiemce tez pisalem ze wymienialem wiec raczej tez nie.....

Ja mysle ze cos mam z kontrolerem skopane.

Sprawdze potem jeszcze ta "teorie" z zamienieniem taśm co janio pisal.

Dzisiaj jeszcze mialem dziwna rzecz, podlaczylem 2 dyski i CD ROM, wszystko wykrylo....az sie zdziwilem, juz sie cieszylem, XP sie odpala odpala i odpala........i tak po 5 min w jednym zastoju na ekranie wlaczania windowsa, dalem reset i co ? juz nie wykrywa dysku......bez sensu. Cos musi byc z ta plyta nie tak bo juz chyba wszystko co mozliwe sprawdzilem.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem rowniez problem po podlaczeniu drugiego dysku pod kompa (a mianowicie przy przegrywaniu nastepowal reset). Wczesniej juz tutaj pisalem i polecili mi sterowniki zaktualizowac.

Tzn chodzi Ci o sterowniki do plyty głownej tak ? :rolleyes: Takie pytanie by sie upewnic na 100% :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak u kuzyna (Celeron 900, płytka DFI) robiło takie różne cuda, to skończyło się na wymianie płyty głównej. Po podłączeniu na pajączka samego dysku i podpięciu mojego zasilacza cuda się działy, więc werdykt był oczywisty. Cuda działy się nawet jak nic nie było podpięte - komp się zatrzymywał przy wykrywaniu dysków.

Obecnie kuzyn ma K7S5A i Athlona 1700+ (używka od innego kumpla) i zadowolony jest.

Spróbuj zrobić pajączka bez żadnych dysków i napędów. Jeśli będą problemy, płyta pada. Jeśli będzie ok, to podłącz CD i wrzuć jakiegoś bootowalnego Linuxa (np. Knoppix). Jak wystartuje ze 2-3 razy bez problemów, to podłącz jeden dysk. Potem następne urządzenia aż ustalisz, co jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi