Skocz do zawartości
Homer

Znikający CD-ROM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki mały problem: w pracy na jednym kompie coś dziwnego dzieje się z CD-ROMem LG 52 :D Napęd jest normalnie wykrywany w biosie płyty gł. natomiast w Windows XP Pro, co jakiś czas napęd ten znika! Czasami zdarza się to po restarcie systemu, a czasami w trakcie pracy, po paru minutach. Sprawdzałem wszystkie połączenia, taśma i zasilanie jest OK, napęd pracuje jako Secondary Master na 40 żyłowej taśmie, na tym samym kontrolerze nie ma innego urządzenia... Zainstalowałem wszyskie sterowniki do płyty gł. (VIA pack) i ciągle to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem mi sie zdazalo znikanie napedu ale w biosie podlaczenie go ponownie dzialalo po przeczyszczeniu spoko chodzi a tak mial moj kolega z yamaha nagrywara po prostu windows jej nei wykrywal to zmienil system i na xp spoko chodzi mysle ze to wina napedu moze ma jakies zwarcie albo zimny lut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi czasem znika nawet z biosu po restarcie komputera. musze wylaczyc i poczekac chwilke. zastanawiam sie, czy cos sie nie je...e z kontrolerami ide, bo wtedy dysk tez nie odpala systemu. pare razy sie odlaczyl podczas pracy w windowsie i zawiesil system.

zmienilem w ustawieniach transfer synchroniczny, bo to chyba bez sensu zaznaczac go dla cdromu...

jakies pomysly? nie mam kasy na serwis :(

cdr samsung 52max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, mam dokładnie to samo! Od czasu do czasu moj CD nie pokazuje się w windzie... Zauważyłem jednak, że dzieje się tak _tylko_ wtedy, gdy w środku zostawię jakąś płytą (nie zawsze oczywiście, ale tak 1/10 próB)... Nie mam pojęcia o co chodzi - ale restart + wyciągnięcie płyty zawsze pomaga. System -XP Pro, CDRW Plextor PX-1610TA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mój kumpel miał to samo(też LG 52). Kopiował płytkę na dysk wkładał drugą a tu LIPA Już nie widział CEDEKA ale on wchodził do Menadżera użądzeń i dawał wykryj użądzenia Plug & Play wtedy się pojawiał. Ale doradziłem mu żeby zminił podłączenia (nagrywarka tam gdzie cd rom a cd rom tam gdzie nagrywara) I pomogło!!!

Oczywiście wszystko w win XP

Pozdrawaim

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...