Skocz do zawartości
_Hideki_

Stery Do Tnt2, Gf2, Gf4

Rekomendowane odpowiedzi

W momencie, gdy ukazały się detonatory 66.93, miałem GeForce 2 64 MB. I wtedy zaczęły się moje kłopoty ze sterownikami. Nagle zniknęła mi część tekstur we wszystkich grach. Np. w FIFA 2005 piłkarze byli przezroczyści, a piłka niewidoczna, a w Grandia 2 widoczne były tylko radar i postacie oraz menu - cała reszta grandiowego świata (całe lokacje) były jednokolorowym, ciemnobrązowym tłem. Oszalałem, bo właśnie byłem pod koniec gry i musiałem na jakiś czas ją przerwać. Niedługo potem wyszły stery 71.89 (chyba). Zainstalowałem je i to nic nie dało. Po pewnym czasie zmieniłem grafę na GeForce 4 4000 MX (po drodze jeszcze był 440 MX). Akurat zbiegło się to z formatem, a jedynymi sterami, jakie miałem zgrane na płytki, to 66.93. Zainstalowałem - to samo, co z GF2. 71.89 i każde następne robiły to samo. Ktoś mi powiedział, że od 66.93 wszystkie stery nvidii współpracują z kartami od serii FX wzwyż. Jedynym rozwiązaniem było ściągnięcie starszych sterowników 61.77 i od tamtej pory nie miałem problemów. W międzyczasie zmieniałem płyte i procka swojej dziewczynie, więc oczywiście format. Ona miała Riva TNT2 32 MB. Oczywiście sciągnąłem jej najnowsze stery, a tu zonk - to samo w grach, co z moimi geforcami. Czy wychodziły jakieś oddzielne sterowniki do starszych kart nvidii (tnt2, gf2, gf4)? Czy jest sposób, żeby sprawdzić, czy dane sterowniki bezproblemowo będą obslugiwać daną kartę graficzną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wychodziły jakieś oddzielne sterowniki do starszych kart nvidii (tnt2, gf2, gf4)?

Oficjalne - nie. Ostatnie które nVidia wydała to któreś z serii 6x.xx, a dla starszych kart (np. TNT) najlepsze beda któreś z 4x.xx

Czy jest sposób, żeby sprawdzić, czy dane sterowniki bezproblemowo będą obslugiwać daną kartę graficzną?

Każde maja opis do jakich kart są przenaczone, chociaz w przypadku starszych modeli to nie zawsze jest cała prawda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro o sterownikach mowa.... Dlaczego na nowszych Detonatorach/ForceWare mój kochany komputerek pokazuje mi, że mam AGP x2 !? Przy starszych sterownikach nie miałem takich problemów... Stery do płytki mam zainstalowane, w biosie ustawione AGP x4, a tu kicha....

Jaki mam sprzęt, to widać w opisie, ale tak dla przejrzystości:

Geforce2 MX 32MB + MSI MS-6309 v 2.0 Mainboard

Sterowniki: ForceWare 81.89 + VIA 4in1 5.00

SYS: WindowsXP Domówka ;)

Proszę o pomoc! THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi