_Hideki_ Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Do tej pory miałem 2 kości pamięci DDR: Bita-DDR-RAM 512 MB PC2100 i GoodRAM 256 MB PC 2700. Jakiś miesiąc temu na moim kompie zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Co jakiś czas zaczął się pojawiać czarny ekran ze zrzutem ekranu i oczywiście reset. Ale to zdarzało się najwyżej raz dziennie. Myślałem, że to mi się system zwalił, albo stary twardziel robi wysiadkę, więc się nie przejmowałem (na dniach miałem kupić nowy dysk). Po kupnie dysku nowa instalka systemu i... coraz częstsze zrzuty pamięci. Zauważyłem, że przy wiekszych obciążeniach pamięci komp się resetował. Sprawdziłem procka, czy się nie przegrzał, nie pękł lub coś takiego, ale wszystko było w porządku. W krytycznym momencie nie mogłem już np. uruchomić jednocześnie Winampa i IE, bo po kilkunastu sekundach był oczywiście zrzut ekranu. Ściągnąłem sobie MemTest86 i pod dosem przeskanowałem pamięć. Wyniki były zatrważające. Czy pamięć się uszkodziła ze względu na krótką żywotność, marnego producenta czy może jakieś warunki się do tego przyczyniły? No i czy da się jakoś zregenerowac tą kość (mowa o 512)? A jeśli nie, to za ile wystawić na allegro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Do tej pory miałem 2 kości pamięci DDR: Bita-DDR-RAM 512 MB PC2100 i GoodRAM 256 MB PC 2700. Jakiś miesiąc temu na moim kompie zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Co jakiś czas zaczął się pojawiać czarny ekran ze zrzutem ekranu i oczywiście reset. Ale to zdarzało się najwyżej raz dziennie. Myślałem, że to mi się system zwalił, albo stary twardziel robi wysiadkę, więc się nie przejmowałem (na dniach miałem kupić nowy dysk). Po kupnie dysku nowa instalka systemu i... coraz częstsze zrzuty pamięci. Zauważyłem, że przy wiekszych obciążeniach pamięci komp się resetował. Sprawdziłem procka, czy się nie przegrzał, nie pękł lub coś takiego, ale wszystko było w porządku. W krytycznym momencie nie mogłem już np. uruchomić jednocześnie Winampa i IE, bo po kilkunastu sekundach był oczywiście zrzut ekranu. Ściągnąłem sobie MemTest86 i pod dosem przeskanowałem pamięć. Wyniki były zatrważające. Czy pamięć się uszkodziła ze względu na krótką żywotność, marnego producenta czy może jakieś warunki się do tego przyczyniły? No i czy da się jakoś zregenerowac tą kość (mowa o 512)? A jeśli nie, to za ile wystawić na allegro? Zregenerować się niebardzo da - chyba że przelutowanie kostek :lol: Może daj jedną pamięć sprawdź czy jest ok i drugą sprawdź osobno (zakładam że komp niekręcony). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Do tej pory miałem 2 kości pamięci DDR: Bita-DDR-RAM 512 MB PC2100 i GoodRAM 256 MB PC 2700. Jakiś miesiąc temu na moim kompie zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Co jakiś czas zaczął się pojawiać czarny ekran ze zrzutem ekranu i oczywiście reset. Ale to zdarzało się najwyżej raz dziennie. Myślałem, że to mi się system zwalił, albo stary twardziel robi wysiadkę, więc się nie przejmowałem (na dniach miałem kupić nowy dysk). Po kupnie dysku nowa instalka systemu i... coraz częstsze zrzuty pamięci. Zauważyłem, że przy wiekszych obciążeniach pamięci komp się resetował. Sprawdziłem procka, czy się nie przegrzał, nie pękł lub coś takiego, ale wszystko było w porządku. W krytycznym momencie nie mogłem już np. uruchomić jednocześnie Winampa i IE, bo po kilkunastu sekundach był oczywiście zrzut ekranu. Ściągnąłem sobie MemTest86 i pod dosem przeskanowałem pamięć. Wyniki były zatrważające. Czy pamięć się uszkodziła ze względu na krótką żywotność, marnego producenta czy może jakieś warunki się do tego przyczyniły? No i czy da się jakoś zregenerowac tą kość (mowa o 512)? A jeśli nie, to za ile wystawić na allegro?Wyjmij jedna z nich i sprawdz czy beda błady, potem druga. Regeneracja jest bezsensu, nawet nikt chyba tego nie robi. Na allegro za 1 zł i patrzysz na ile poleci :] Moze zasilacz sie denerwuje? Co to za jeden? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Hideki_ Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 nic z tych rzeczy. sprawdzalem obie pamieci osobno, zamienialem sloty i nic. 512 byla calkiem zjechana, a 256 tylko kilka razy mi wywalila winde. 256 mialem na gwarancji, wiec zamienilem na nowa, a 512 - no coz, moge sie z nia bujac. teraz jade na nowej 256 i do tej pory system chodzi stabilnie jak nigdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...