Skocz do zawartości
Rafcio

Laptop Się Wyłącza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż mam taki oto problem:

Gdy korzystam z laptopa po ok 1,5h użytkowania laptop sam z siebie się wyłącza.

Nie ważne czy na jest zasilaczu czy na baterii i tak się wyłącza.

Użytkuje tzn. przeglądam strony na internecie, mam włączone gadu-gadu.

Wyłącza się także jeśli gram ... po ok. 20minutach.

Normalne to chyba nie jest, prawda?

No i zwracam się z prośbą do Was o pomoc.

Co mam robić?

Dodam, że laptop jest praktycznie nowy, użytkowany przeze mnie przez ok. miesiąc.

Jest to laptop Acer TravelMate 2313 wlmi.

Dodam także, iż laptop starsznie się nagrzewa.

Obudowa jest bardzo ciepła, praktycznie jak mam laptopa na kolanach to może on robić za grzejnik.

Pomocy!

Pozdr.

P.S.

ACER

Travel Mate 2313 WLMI

Notebook

Procesor Intel Celeron M 370 (1,5 GHz, FSB 400 MHz, ciche L2 1 MB), ekran panoramiczny 15,4'' TFT WXGA, 1280x800 pikseli, pamięć operacyjna 512 MB RAM, dysk twardy HDD 60 GB, zintegrowana karta graficzna, pamięć wideo 64 MB, nagrywarka DVD+/- R, RW Dual DL (Double Layer), porty: 1z PC Vard Slot type II, 3x USB 2.0, RJ-11, RJ-45, wyjście na monitor, wejście zasilania (DC-in), wejście na mikrofon, wyjście słuchawkowe, bezprzewodowy dostęp do Internetu (WiFi) IEE 802.11g, karta sieciowa LAN 10/100 Mb/s (Ethernet), modem 56K V.92, system operacyjny Windows XP HE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak na poczatku sprawdz temperatury everestem albo mobile meter. Nie wiem jak sa zrobione wloty powietrza, bo kumpel ma Acerka ale 4501 czy jakos tak,kiedys zostawil go wlaczonego u mnie na kocyku i poszlismy, jak wrocilismy to laptop dzialal ale spod byla strasznie, strasznie goracy. A wiec sprawdz temperatury i napisz jakie masz na chwilke przed wylaczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury na starcie i przy wyłączeniu są mniej więcej równe.

Na starcie procesor ma temp ok. 35 stopni, przy wyłączeniu temp nie przekracza 40 stopni.

Martwi mnie natomiasto to, że jeśli zaraz po wyłączeniu włącze laptopa to temp procesora osiąga ok 75 - 80 stopni!

Temperature sprawdzam everestem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo lap przy uruchamianiu jedzie na pelnej predkosci dopiero jakwindows sie zaladuje to programiki reguluja czestotliwosc procesora itp, ja mam gorszy problem bo lap sie wylacza nie przez przegrzewania, aha jesli 40 stopni to przegrzewanie to sorry moj asus na pentium m przy dluzszej pracy nawet na dworze jak jest 10 st. to nagrzewa sie do ponad 40 nawet na napieciu 0.700 V i 800mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi