Skocz do zawartości
wragler

Laptopy Typu Renew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pisze drugiego posta na podobny temat poniewaz moj poprzedni zostal calakowicie pominiety a mysle ze jest to ciekawy temat.

Chodzi mi o laptopy typy renew czyli odnawiane.Ktos korzystal z laptopa a poznije zostal oddanych do firmowego serwisu i wszsytkie zurzyte elementy zostaly wymienione na nowe. Intereseuje mnie model COMPAQ n800w (P4M 2,2ghz,512ram.ATI Fire GL9000 64mb,60GBHDD,WINXP,DVDRW) za 3149zl z gwarancja na 6miesiecy.

CZy ktos spotkal sie juz z takimi komputerami badz z tym konkretnym modelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pisze drugiego posta na podobny temat poniewaz moj poprzedni zostal calakowicie pominiety a mysle ze jest to ciekawy temat.

Chodzi mi o laptopy typy renew czyli odnawiane.Ktos korzystal z laptopa a poznije zostal oddanych do firmowego serwisu i wszsytkie zurzyte elementy zostaly wymienione na nowe. Intereseuje mnie model COMPAQ n800w (P4M 2,2ghz,512ram.ATI Fire GL9000 64mb,60GBHDD,WINXP,DVDRW) za 3149zl z gwarancja na 6miesiecy.

CZy ktos spotkal sie juz z takimi komputerami badz z tym konkretnym modelem.

Rozumiem, ze to jest sprzet klasy "refurbished", bo tak to sie chyba oficjalnie nazywa? Wydaje mi sie, ze jesli sprzet zostal odnowiony przez producenta to nie powinno byc problemow. Sam mialem md sony, odnowiony przez producenta i oprocz naklejki sprzet wygladal jak fabrycznie nowy. Wiele chyba zalezy od polityki danego producenta, co wymienia a czego nie itp. Wydaje mi sie, ze warto by bylo rzucic okiem na sprzet i tyle. W laptopie wazne aby odnowione/nowe byly; bateria, dysk (nie koniecznie nowy, ale sprawny) no i estetyka - obudowa, ekran, klawiatura. Warto tez sprawdzic jak z glosnoscia chlodzenia ale ta potrafi sie roznic nawet miedzy fabrycznie nowymi komputerami.

Gorzej jesli jest to sprzet odnawiany przez sprzedawcow na np allegro. Kupuje taki powiedzmy 10 laptopow uzywanych itp, troche przeczysci, i sprzedaje jako odnowione. Ale tutaj tez, jesli pasuje nam wizualnie, bateria jest OK i dysk nie ma bad-ow to IMO nie ma wiekszego znaczenia w codziennym uzytkowaniu czy sprzet jest nowy czy uzywany,

Oczywiscie caly czas pisze przy zalozeniu, ze laptop jest sprawny, a nie wciskaja nam bubla.

PS: radze obejrzec laptopa przez zakupem - na allegro czesto widze sprzet opisywany jako idealny, ale po otrzymaniu zdjec, lub nawet po tych dostepnych na aukcji, widac ze komputer jest brudny, ma sporo rys itp. Nie wydaje mi sie, zeby producent wprowadzla ponownie na rynek zasyfionego laptopa;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi