Skocz do zawartości
bozar

[dysk Twardy] Jaki Stosunkowo Najlepiej Kupic Pod Taka Plyte?

Rekomendowane odpowiedzi

1. Dysku nie kupuje się pod płytę.

2. NForce 3 to chipset płyty głównej. W uproszczeniu zarządza całą płytą i decyduje o jej wydajności.

3. Ilość tależy niczego nie zmienia. Ważniejsza jest firma, gwarancja, pamięc ceche oraz cena.

4. Pisze się "Thanks in advance" - tłumaczenie dosłowne jest błędem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nForce 3 to chipset. Co do dysku to raczej ciężki wybór. Najlepiej jakbyś wział coś na SATA, bo taki standard obsługuje twoja płyta i przy tym wydajność jest większa, jednak najtańszy Seagata 80GB się zaczyna od 250zł. 220zł starczy Ci na dysk z WD, jednak one nie cieszą się najlepszą opinią, jeśli chodzi o awaryjność. Możesz ewentualnie poszukać dysku na allegro, ale pamiętaj, że może mieć Bad Sectory, więc tutaj jest ryzyko.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. chce dysk ktory wykorzystuje sata itp, a nie jestem pewny co jeszcze moja plyta oferuje

2. dzieki, nie wiedzialem

3. WD Caviar 80GB 7200 8MB WD800JD S-ATA - http://www.4speed.pl/sklep.php?stan=opis&id_towaru=200 czy taki bedzie odpowiedni?(musze sie zmiescic w budzecie)

4. prawie spadlem z krzesla:D:D:D thaks for advice!:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożysz 20 zł i będziesz mieć Samsunga 80GB SATAII :)

Sam mam takiego (tyle że 160GB) i jest naprawde dobry. Cichy i szybki - nie kłamię :)

http://www.gral.pl/preview/Samsung/Samsung...INCQ_8MB_98.php

WD też jest okej, mam porównanie, jednak jest nieco głośniejszy od Samsunga. Jeśli nie możesz nagiąć budżetu to kup WD (Seagate i Hitachi mają trochę drożdze dyski) albo poszukaj gdzieś tańszego Samsunga

tu jest jakaś wyjątkowa okazja http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72103001

Edytowane przez friendly user

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym dokladnie rozni sie sataII od sata?

myslalem tez o tym http://www.proline.pl/shop.php?prodid=5345...338303831374153

Różnią się przepustowością. Sata ma max 150 MB/s a SataII max 300 MB/s, czego i tak na dzień dzisiejszy nie wykorzystasz, więc nawet mógłbyś kupić dysk na ATA :) Edytowane przez friendly user

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poważnie piszę. Widoczną zaletą dysku z interfejsem SATA jest to, że podpinasz go pod cienki kabelek, a nie pod szeroką taśmę, która zajmuje więcej miejsca i może ewentualnie blokować przepływ powierza w obudowie.

Nie zauważysz różnicy w szybkości między dyskiem SATA i SATAII o takich samych parametrach (poza przepustowością ofkors)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ta cala przepustowosc?

sata ma jej wiecej(150) niz najszybsza ata(133)?:/

Przepusowość - chodzi o transfer zewnętrzny. Jest to przepustowość kontrolera, a nie prędkość dysku.

Jeśli zależy Ci na prędkości dysku to patrz na takie parametry jak transfer wewnętrzny, prędkość obrotowa, czas dostępu. Przepustowości SATA (a tymbardziej SATAII) nie wykorzystasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyy, a mozecie to jakos uzasadnic, bo nie wiem dlaczego mam WD nie kupowac?!

poza tym co to znaczy 'zrobic raida'?:)

chodzi mi o dysk (80GB)za nie wiecej niz 220pln

i za ta cene mozliwie jak najszybszy i najcichszy

(oczywiscie o niezawodnosci nie muse pisac bo to chyba oczywiste, ze chce sie kupic to co dziala:])

pzdr

Edytowane przez bozar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyy, a mozecie to jakos uzasadnic, bo nie wiem dlaczego mam WD nie kupowac?!

Jedni będą Ci polecać WD, inni odradzać - normalka. Wiele osób jest zniechęconych do pewnych firm, bo np. trafił im się wadliwy egzemplarz... ja osobiście miałem WD i byłem zadowolony z jego wydajności

poza tym co to znaczy 'zrobic raida'?

RAID_(informatyka)

chodzi mi o dysk (80GB)za nie wiecej niz 220pln

i za ta cene mozliwie jak najszybszy i najcichszy

(oczywiscie o niezawodnosci nie muse pisac bo to chyba oczywiste, ze chce sie kupic to co dziala:])

jak juz wcześniej pisałem: Samsung SpinPoint ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi