Skocz do zawartości
Vulcan

Pentium 4 - Northwood Czy Prescott?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problemik czy wybrać Pentium 4 3.0E czy może 3.0 C HT na jądrze Northwood s478. Z testów przeprowadzonych przez Chip wychodzi że w grach lepszy jest Prescott natomiast ogólnie w testach niskopoziomowych lepszy jest Northwood, który na pewno też mniej się grzeje. Nie wiem natomiast które można lepiej podkręcić i który będzie lepszym wyborem. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat bardzo dziękuję za radę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problemik czy wybrać Pentium 4 3.0E czy może 3.0 C HT na jądrze Northwood s478. Z testów przeprowadzonych przez Chip wychodzi że w grach lepszy jest Prescott natomiast ogólnie w testach niskopoziomowych lepszy jest Northwood, który na pewno też mniej się grzeje. Nie wiem natomiast które można lepiej podkręcić i który będzie lepszym wyborem. Jeżeli ktoś wie coś na ten temat bardzo dziękuję za radę. Pozdrawiam

Jesli chcesz krecic to lepszym wyborem jest Prescott. Dobre chlodzenie i @

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najogólniej mówiać Prescott jest nowszym produktem ale jego architektura jest tak zbudowana ze musi on potocznie mówiać wykonać więcej kroków aby wykonać to samo zadanie co teroretycznie mniej wydajny Northood dlatego tez są prawie identyczne w uzytkowaniu a plusem tego drugiego jest niższa temp.

Prescott dobrze się kręci ale przygotuj się na wydanie ok 100PLN dodatkowo na dobre chłodzenie bo inaczej nici ze stabiliności systemu.Reasumując zastanowiłbym się nad tym chłodniejszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko northwood kończy sie przy jakimś 3,7GHz...

ale jeśli nie masz zamiaru sie bawic w o/c to wybież północnylas, bedziesz miał chłodniej

a tak btw: niezależnie od wybranego procka warto wynienić cooler - boxowe są nieprzyjmnie głośne. jakieś 60-70 zeta na freezera4 i bedzie chłodno i cicho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówki chociaż na razie nie przekonały mnie na 100 % do konkretnego rdzenia, apropo Ganeon oczywiście masz racje co do zmaiany coolera no i jasna sprawa że kupię Arctic Cooling Freezer 4, chociaż marzy mi się XP-90 Cu ale 200 PLN na coolera to na razie za dużo muszę sprobowac Freezera.

Pozdra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar w zegar nieco szybszy będzie Northwood, chyba że aplikacja korzysta z instrukcji SSE3 albo ogromnych ilości cache'u. Tych ostatnich jest coraz więcej, ale to nadal zdecydowana mniejszość. Prescotta oczywiście dużo więcej podkręcisz. A co bym brał? Pentiuma D 820, +300zł za drugi rdzeń to na prawdę niewiele :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar w zegar nieco szybszy będzie Northwood, chyba że aplikacja korzysta z instrukcji SSE3 albo ogromnych ilości cache'u. Tych ostatnich jest coraz więcej, ale to nadal zdecydowana mniejszość. Prescotta oczywiście dużo więcej podkręcisz. A co bym brał? Pentiuma D 820, +300zł za drugi rdzeń to na prawdę niewiele :)

tylko ten drugi rdzen grzeje jak trza - schlodzic procki z serii 8xx to nie taka prosta sprawa - czytalem na ktoryms z forum ze pracuja one prawie na granicy bezpiecznej temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ten drugi rdzen grzeje jak trza - schlodzic procki z serii 8xx to nie taka prosta sprawa - czytalem na ktoryms z forum ze pracuja one prawie na granicy bezpiecznej temp

Tu masz rację, dlatego napisałem "ja bym brał..." zamiast "bierz..." ;)

Mimo wszystko wolałbym PD@3,6GHz zamiast P4@4,2GHZ, ale wszystko zależy od tego, czego oczekuje się od kompa.

Edit: Zapomniałem, że chodzi tu o S478 :rolleyes: - PD odpada

Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem wczesniej northwooda treraz kupilem prescota 3.2GHz E0 kreci sie jak glupi bez problemu lata na 4GHz na boxowym chlodzeniu i temp w stresie <60C przynajmniej tak pokazuje program od asusa nie krece go wyzej bo nie mam odpowiedniego chlodzenia (juz niedlugo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze drogi Assassin że w porę się zorientowałeś że Pentium Dual odpada :), niestety to socket 478 dokładnie płytka Abit AI7 Guru więc szkoda jej, gdybym miał taką mozliwość to bym się nie zastanawiał pewnie, choć cena PD jest spora. Ale jednak z opinii kolegów mogę wywnioskować że Prescott lepiej się kręci więc jak mi się uda to go wezmę. Dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Nortwood'a i jest super. Na drugim kompeie mam Prescott'a i też dobrze :)

Różnice to : temperatura (o 10 stopni więcej na prescocie) i minimalnie lepsza wydajność prescotta.

Lecz jeśli masz wybrać procka z HT lub bez - nie zastanawiaj się i bierz HT :)

P.S. - Do Prescotta polecam Pentagrama Freezone 100 Cu + Arctic Silver 5. Cicho i wydajnie :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi