JROX Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 To jest po polsku? :blink: ko$2tujeZa mało el0 jesteś? :blink: Efyr Sprawdziłem pod niebieskimi diodami przed chwilą i dopiero przy zbliżeniu ich do borygo "powstał" ładny, jasny zielony. Przejżyj zdjęcia Miazgi z jego kibelka. W jednym z naciągniętym wężem na kolanko 15mm jest prawie identyczny kolor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftershocK Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) oj tam, ja do Ziomków, Kolow i Yołow nie należe :) aaaa widze.... za dużo 'enterów' pod treścią sygnetu EDIT(a): Mission Accomplished, Sir! ;) Edytowane 3 Maja 2006 przez aftershocK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Efyr Sprawdziłem pod niebieskimi diodami przed chwilą i dopiero przy zbliżeniu ich do borygo "powstał" ładny, jasny zielony. Przejżyj zdjęcia Miazgi z jego kibelka. W jednym z naciągniętym wężem na kolanko 15mm jest prawie identyczny kolor. Ok. Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź. Już szperam w tamtych zdjęciach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Borygo Eko samo w niebieskim świetle katody nie świeci, nie ma co sie oszukiwać. Jedynie mozna miec wrażenie że kolor sie robi intensywniejszy. Tak jak to widac na poniższym zdjęciu: Na tych zdjęciach widać już wyraźnie efekt barwnika UV i odpowiedniej katody: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Czy ktos może spotkał sie ze srebrnym barwnikiem :?: non-UV active ;) Fajny efektby był, albo taki żeby ciecz wyglądała jak rtęć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) Czy ktos może spotkał sie ze srebrnym barwnikiem :?: non-UV active ;) Fajny efektby był, albo taki żeby ciecz wyglądała jak rtęć :D Moze to? Nie wiem, nigdy nie widziałem jaki ma kolor, ale mozna sprobowac. EDIT: Nie sorry, teraz wyczytałem w pdf'ie: Postać: Przezroczysta, opalizująca ciecz Barwa: Turkusowa pH 7,5 – 9,0 Temperatura krzepnięcia (°C) ≤ -35 Temperatura wrzenia (°C) 107,5 Gęstość1,070 g/cm3 (w 20°C) Rozpuszczalność w wodzie Inne rozpuszczalniki całkowita alkohole alifatyczne, aldehydy, ketony, kwas octowy, pirydyna Prężność par (glikol) 0,1 kPa Temperatura zapłonu (°C) (glikol) 115 (tygiel otwarty) Granice wybuchowości (glikol) Dolna 3,2% Górna 53% Temperatura samozapłonu (°C) (glikol) > 400 Temperatura rozkładu (°C) (glikol) Ok. 500 - 600 EDIT2: Gdyby ktos nie wiedział jaki to jest turkusowy kolor, to daje przykład ;) Edytowane 7 Maja 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 mam w piwnicy takie same w butelce 1L, i mam podobne Petrygo 5L, tez w srebrnym opakowaniu. Wlałem obydwa do szklanek i barwa jest 100% identyczna i zapach tez dokładnie ten sam, to jest chyba to samo tylko ze jedno jest borygo a drogie tez borygo, tylko sprzedawane przez orlena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 mam w piwnicy takie same w butelce 1L, i mam podobne Petrygo 5L, tez w srebrnym opakowaniu. Wlałem obydwa do szklanek i barwa jest 100% identyczna i zapach tez dokładnie ten sam, to jest chyba to samo tylko ze jedno jest borygo a drogie tez borygo, tylko sprzedawane przez orlena. mam nadzieję że z tych szklanek potem nie piłeś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 A co myslicie o tym: http://allegro.pl/item101453025_plyn_do_ch...koncentrat.html jest koloru czerwonego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 płyn, jak płyn, już lepiej borygo różowe + barwnik jak chcesz mieć czerwonawy kolorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ja chce żeby płyn wyglądał jak rtęć 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 (edytowane) to nawet my Ci nie pomożemy ;) no chyab że wlejesz rtęci btw. to było by całkiem niezłe - rtęć jest metalem, więc świetnie przewodziłaby ciepło, ale to raczej niewykonalne :( Edytowane 7 Maja 2006 przez malkstons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 to nawet my Ci nie pomożemy ;) no chyab że wlejesz rtęci btw. to było by całkiem niezłe - rtęć jest metalem, więc świetnie przewodziłaby ciepło, ale to raczej niewykonalne :( ta.... ale nie wpadles na pomysl ze niekoniecznie .. bo jest zbyt gesta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 ta.... ale nie wpadles na pomysl ze niekoniecznie .. bo jest zbyt gesta Przecież nie napisałem, że będę wlewał to do układu. Gdybałem jedynie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 ta.... ale nie wpadles na pomysl ze niekoniecznie .. bo jest zbyt gestai trująca ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Gdzieś czytałem już jakiś czas temu, że sapphire opatentowało nowy sposób chłodzenia swoich nowych kart za pomocą ciekłego metalu, coś w podobie do wc tylko, że właśnie zamiast płynu ma być rtęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Rzeczywiście Sapphire pracuje nad chłodzeniem ciekłym metalem, nośnikiem ciepła ma być rozwtór wielu metali, a ma to być poruszane magnetycznie o ile mnie pamięć nie myli ;) btw. właśnie robie pierwszy rozruch kompa na WC 8) Edytowane 9 Maja 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 btw. właśnie robie pierwszy rozruch kompa na WC powodzenia Rzeczywiście Sapphire pracuje nad chłodzeniem ciekłym metalem, nośnikiem ciepła ma być rozwtór wielu metali, a ma to być poruszane magnetycznie o ile mnie pamięć nie myli tylko ciekawe czy to w ogóle wprowadzą i jake będą ceny kart z takimi chłodzeniami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Jak w układzie będzie mieszanka borygo lub petrygo z demineralką to czy w ykładzie może być razem miedź i aluminium? Bo wiem już że żeliwo i miedź może być, ale jeżeli dorzucić jeszcze aluminium nie będą się działy cyrki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 (edytowane) Borygo skutecznie chroni przed korozją kawitacyjną wszystkie metale układu chłodzenia, a szczególnie podzespoły ze stopów aluminiowych lub żeliwa. Przeznaczony jest do stosowania w układach chłodzenia silników samochodów osobowych, dostawczych, ciężarowych i autobusach, maszynach budowlanych, sprzęcie wojskowym, ciągnikach rolniczych i silnikach stacjonarnych wyposażonych zarówno w chłodnice mosiężne (miedziane) lutowane jak i aluminiowe. Edytowane 13 Maja 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efyr Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 (edytowane) Tak czytałem to, ale ja zrozumiałem to, że układ albo aluminium i żeliwo, albo miedź i aluminium. wyposażonych zarówno w chłodnice mosiężne (miedziane) lutowane jak i aluminiowe.Bo raczej naraz nie ma w samochodzie chłodnicy aluminiowej i miedzianej na raz- przynajmniej ja tak myśle, ale moge się mylić. Ale widze, że źle to zinterpretowałem i w układzie mogą być wszystkie te metale na raz. Dziękuje za odpowiedź. Edytowane 13 Maja 2006 przez Efyr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Bo raczej naraz nie ma w samochodzie chłodnicy aluminiowej i miedzianej na raz- przynajmniej ja tak myśle, ale moge się mylić. Ale widze, że źle to zinterpretowałem i w układzie mogą być wszystkie te metale na raz. Dziękuje za odpowiedź. dolej COPALu jak chcesz mieć 100% pewności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Bo raczej naraz nie ma w samochodzie chłodnicy aluminiowej i miedzianej na raz- przynajmniej ja tak myśle, ale moge się mylić. Oczywiście że jest. Na przykład chłodnica jest miedziano aluminiowa, pompka ma króćce żeliwne, trójniki ze stali i wszystko sobie chula. Nikt nie bawiłby sie w dobieranie układów co by korozja nie następowała. Dlateo właśnie leje sie borugo a nie zwykłą wode (no i dla tego że woda przy 0 zamarza a borygo coś koło 30st no i przedewszystkim najważniejsze - inna temperatura wrzenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 (...) Na przykład chłodnica jest miedziano aluminiowa (...) (...) przede wszystkim najważniejsze - inna temperatura wrzenia. Miedziano-aluminiowa ale w tym sensie, że kanały są miedziane a finy chłodnicy aluminiowe ... To wrzenie to chyba w kontekście samochodowych układów chłodzenia a nie WC? Efyr Poszukaj na forum o zjawisku korozji elektrolitycznej, Copalu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 dolej COPALu jak chcesz mieć 100% pewności Taaa dolej coaplu a później martw się jakimiś osadami które się wytrącą!! Ty kiedykolwiek uzywałeś Copalu?? wystarczy jakikolwiek płyn chłodniczy do układów miesznych - w motoryzacyjnym powiedz co chesz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Ty kiedykolwiek uzywałeś Copalu?? kumpel maił kiedyś w układzie i nie było problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 a ja mialem 1:3 woda borygo eko zielone... dolalem potem do pelna w rezie i mam 1:1 i roznicy nie widze zadnej... smiem twierdzic, ze wszystko miesci sie w bledzie pomiarowym :D moze roznica jest przy samej wodzie albo samym borygo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 a ja mialem 1:3 woda borygo eko zielone... dolalem potem do pelna w rezie i mam 1:1 i roznicy nie widze zadnej... smiem twierdzic, ze wszystko miesci sie w bledzie pomiarowym :D moze roznica jest przy samej wodzie albo samym borygo.... Tyle że kolorek ładniejszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 A ja musze podzielic sie z Wami moim doswiadczeniem na temat cieczy i dodatkow. Mianowicie w moim WC leje demineralke plus plyn Innovateka. Po jakims czasie woda z przezroczystej robi sie metna. Nie wiem dlaczego. Tak mialem dwa razy. Teraz nalalem sama demineralke i jest czysciutka. Ma ktos pomysl czemu tak sie dzieje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 (...) Teraz nalalem sama demineralke i jest czysciutka. (...)Do czasu aż zalęgna się glony. Wtedy będzie mętna i zielonkawa ... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...