Skocz do zawartości
msn

Co lejesz do swojego WC ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy sa roznice w jakosci borygo / petrygo , czy np. tanszy bedzie po pewnym czasie powodowal osad, czy doplacic do plynu znanej firmy? Skladem moga sie nie roznic , ale czy jakosc bedzie ta sama ?

W ciecz warto zainwestować parę złotówek więcej. Płyny marnej jakości po pewnym czasie zaczynają wytracać barwnik, który się na wszystkim osadza. Lepiej kup coś sprawdzonego, na czym można polegać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę głupio jest mi się ciągle powtarzać, ponieważ w tym temacie pisałem już kilkanaście razy co jest moim zdaniem godne polecenia.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Borygo Eko (zielone) z Boryszewa (nie jakaś tam podróbka)

Kosztuje 10zł za litr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A szukałeś na necie, czy w sklepach też? Bo ja w jednym sklepie znalałem za 8.15, ale bez wysyłki :mrgreen:.

EDYTA:

Heheh, to trzeba było poszukać ;)

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

jakie borygo będzie się najlepiej nadawało do układu mieszanego?? miedz+ alu.

Rezik będzie alu+ plexi a reszta miedz.. Niebieskie niby jest tylko do alu. Kupic ECO? Aha i czy roztwór 1:1 styka, ten układ ma popracować z trzy miesiące bez odtykania więc nie chce po tygodniu spuszczać wody i czyścic wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja mam niebieskie petrygo od jakiegos czasu (miesiac, moze dwa) i nic nie koroduje. w ukladzie mam alu i miedz ;) petrygo/demineralka 1:1

no akurat mam niebieskie petrygo w piwnicy więc sie wleje, dzieki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam niebieskie petrygo. Mieszkanka powinna byc minimum 50/50 z woda dest. Ostatnie tygodnie na DFI napelnilem uklad mieszanka 25/75 petrygo/woda i po 2 tygodniach mialem zmatowiale weze, metna wode, a flowpina pokryl niebieskoszary sluz. Wszystkie weze wymienilem i wszystko umylem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie borygo będzie się najlepiej nadawało do układu mieszanego?? miedz+ alu.

Rezik będzie alu+ plexi a reszta miedz.. Niebieskie niby jest tylko do alu. Kupic ECO? Aha i czy roztwór 1:1 styka, ten układ ma popracować z trzy miesiące bez odtykania więc nie chce po tygodniu spuszczać wody i czyścic wszystkiego.

Ja bym się nie pakował w ALCu układ. A co to za rez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można nalać chłodziwa używanego przy tokarkach, frezarkach i innych -arkach? Nie wiem dokładnie co to za płyn, jakiej firmy i tak dalej, dowiem się jutro. Znaczy dzisiaj po 14.

Polewają tym obrabiane elementy, żeby się nie rozpuściły (:>), więc chyba odprowadza ciepło nie najgorzej. Nie wiem tylko, czy nie jest agresywne, agresywność 10, i czy nie zrobi mi kisielu z wężyków, złączek, taśmy teflonowej i tak dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie używanie borygo jak i petrygo kończyło się nalotem na wężach(cristallo)i w bloku. Co ważne: kolejna przebudowa kibelka, skończyły się płyny, węże do wymianyi jak zwykle brak kasy. Kupiłem więc z metra w leroy merlin 2m węża, i destylatkę... Złożyłem wc zalałem 100% wodą destylowaną i od 3 miesięcy jest cicho i czysto zarówno na wężach jak i w bloku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę robić tu reklamy, ale tak wygląda bloczek po 8 miesiącach używania:

Dołączona grafika

Po co wlewać jakieś wynalazki, skoro firma Innovatek sprzedaje specjalny płyn do chłodzenia komputerów. Nie ma osadów, nie ma glonów, nie ma problemów z wężami.

Płyn ma oleistą konsystencję, smaruję więc pompkę z układu, powodując że chodzi ciszej.

I wcale nie jest drogi - butelka koncentratu kosztuje 25 zł.

Do jednej butelki 250 ml dolewa się 750 ml wody destylowanej.

Edytowane przez Jacek-Placek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do jednej butelki 25 ml dolewa się 75 ml wody destylowanej.

To mi wygląda na 25zł za 25ml :P Nie tak tanio jednak :lol2:. Szczególnie, że starcza na 100ml roztworu B).

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co wlewać jakieś wynalazki, skoro firma Innovatek sprzedaje specjalny płyn do chłodzenia komputerów. Nie ma osadów, nie ma glonów, nie ma problemów z wężami.

Płyn ma oleistą konsystencję, smaruję więc pompkę z układu, powodując że chodzi ciszej.

Do jednej butelki 25 ml dolewa się 75 ml wody destylowanej.

Na targach jak napełniałem WC dla 7950GX2 to się tego troszkę napiłem. Fuuj jakie toto niedobre [;

Ja osobiście mam petrygo w bardzo przypadkowych proporcjach i póki co nic sie nie dzieje. ZObaczymy za miesiąc, dwa albo w PRAWDZIWEJ zimie przy benchingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi wygląda na 25zł za 25ml :P Nie tak tanio jednak :lol2:. Szczególnie, że starcza na 100ml roztworu B).

Sorry , zjadłem zera w opisie :)

Kupujesz raz i masz spokój , 1 butelka wystarczy ci na cały układ.

Edytowane przez Jacek-Placek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co zrobić zeby uzyskac porządny efekt UV

mam przezroczyste węże i wlewam wode destylowaną wraz z dodatkiem koncentratu BLUE (DV-Dye Lite)

i troche troche antyglona JBL Algol

Na początku (poki nie znikna bąmbelki powietrza) efekt jest ale później stopniowo zanika a nadomiar złego robi sie jakiś osad na wężach w kolorze brunatnym (fujj) i po efekcie

całość podswietlam katodą UV Revolteca

jaki macie inny sposób

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jaki chcesz mieć kolor. Ten płyn , miał Jarogniew i również zasyfił mu się układ. Musimy wiedzieć jaki kolor. Ja chciałem wlać demineralka i borygo ECO (z boryszewa , koniecznie !) i do tego jakiś barwnik z RN. Borygo ma właściwości UV. Bo dodaniu barwnika , UV zostaje. Zobacz WC Miazgi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi