Skocz do zawartości
msn

Co lejesz do swojego WC ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem w poscie że ten koncentrat to BLUE

czyli radzisz wlać borygo a jakie proporcje w stosunku do destylowanej?

no i czy kazde borygo ma wlasciwosci uv?

pozdro

Sory , jak to czytałem było troszkę późno i zamulałem :blink: Zrób tak :

Woda demineralizowana

Borygo EKO (z boryszewa) koniecznie takie !

Proporcje 50:50 i do tego barwnik z RN.

Zobacz to WC . Niby ten efekt uv jest mniej widoczny niż na zdjęciach , ale jest :)

P.S.

Nie możesz kupić węży UV :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory , jak to czytałem było troszkę późno i zamulałem :blink: Zrób tak :

Woda demineralizowana

Borygo EKO (z boryszewa) koniecznie takie !

Proporcje 50:50 i do tego barwnik z RN.

Zobacz to WC . Niby ten efekt uv jest mniej widoczny niż na zdjęciach , ale jest :)

P.S.

Nie możesz kupić węży UV :>

Dzięki za rade powiedz co to ten barwnik z RN <_<

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze podpowiedz które to borygo różowe czy zielone ?

Które bedzie latwiej barwnikiem niebieskim zastąpic?

pozdro

borygo rozowe i zielony barwnik daje piekny niebieski kolor, naprawde niebieski, a nie blado niembiski, jak demineralka + barwnik, albo zoelonkawonibieski, jak zielone borygo + barwnik....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam płyn InnovatekProtect IP oraz destylka.

Proporcje: 3:1 B-)

łał, gdyby nie to to bysmy zyli w przekonaniu ze uzywasz czegos innego :blink:

jak juz piszesz, czego uzywasz to moze bys napsial za przeciw, albo cokolwiek na ten temat, bo takie info co nalales to nikomu nic nie da :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim ukladzie uzywam rozowego borygo z demineralka (50:50) i zafarbowalo mi to to weze na rozowo ;/ (pleksa na blokach wyglada na czysta). Z tego co tu czytalem sporo osob uzywa rozowego borygo i nie maja z nim zadnych problemow, dlatego zastanawiam sie czy to wina plynu czy moze wezy (uzywam dokladnie takich wezy -> KLIK!). Zamierzam wymienic weze na nowe i tym razem chcialbym miec pewnosc, ze nic mi nie bedzie farbowac. Pytanie zatem brzmi: jakie wezyki i jaki plyn najlepiej kupic, zeby nie bylo zadnych problemow?

Jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum chcialbym przy okazji przywitac wszystkich forumowiczy - witajcie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamiętam to zielone borygo świeci już fabrycznie w uv na zielono

EDIT: T2S zabarwiło Ci węże, bo użyłeś za dużej proporcji płyn:woda, naturalne, że barwnik z płynu będzie po jakimś czasie wytrącał się na węże.

A tak poza tym to Ci przeszkadza że są zabarwione, przecież jak jest płyn w wężach to i tak tego nie widać...

Edytowane przez msn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łał, gdyby nie to to bysmy zyli w przekonaniu ze uzywasz czegos innego :blink:

jak juz piszesz, czego uzywasz to moze bys napsial za przeciw, albo cokolwiek na ten temat, bo takie info co nalales to nikomu nic nie da :/

Po 9 godzinach pracy w Idle (komp jak w sygu, blok CPU to F3d) udało mi się schłodzić proca do 21 stopni ( jest to zasługa bloku, ale zapewne w jakimś stopniu tego właśnie mixu). Według mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie, kolor jest bezbarwny i po zmieszaniu płynu z woda praktycznie bezzapachowy.

Dołączona grafika

Edytowane przez Ranken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co Ty masz w mieszkaniu z 15*C ? :D

Hehe, nie no jak schadzałem do tej temp to otworzyłem okno w pokoju. Bez otwarcia bylo gdzies tak 27 stopni o ile dobrze pamietam. A i jeszce z boku obudowy dałem nawiew wentylem 120mm TT. No ale liczy sie wynik hehe. Edytowane przez Ranken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamiętam to zielone borygo świeci już fabrycznie w uv na zielono

EDIT: T2S zabarwiło Ci węże, bo użyłeś za dużej proporcji płyn:woda, naturalne, że barwnik z płynu będzie po jakimś czasie wytrącał się na węże.

A tak poza tym to Ci przeszkadza że są zabarwione, przecież jak jest płyn w wężach to i tak tego nie widać...

Może nie dokładnie "świeci" ale kolor wydaje się intensywniejszy :)

A propos zabarwienia węży to też nie za bardzo rozumiem takie zakłopotanie.

Tak jak powiedział msn, jak ciecz jest kolorowa, a węże nabiorą od niej trochę koloru, to w czym problem? Przeciez tego nie widać. Dopiero po opróżnieniu układu różnica jest zauważalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero po opróżnieniu układu różnica jest zauważalna.

No i właśnie nie rozumiem tych ludzi, przecież wyczyszczą sobie układ, skręcą od nowa i i tak pewnie wleją ten sam płyn i nie będzie nic widać :blink: ehh :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kilka dni temu zalałem płyn do chłodnic Budget.

Cóż mogę powiedzieć, cena zachęcająca (około piataka za litr), kupiłem ze względu na:

- kolor (bardzo ładny niebieski)

- renomę :blink: w świecie WC. Całośc jest rozlewana w boryszewie, więc spory związek z Borygiem, a IMO fajniejszy kolorek :)

Narazie się sprawuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kilka dni temu zalałem płyn do chłodnic Budget.

Cóż mogę powiedzieć, cena zachęcająca (około piataka za litr), kupiłem ze względu na:

- kolor (bardzo ładny niebieski)

- renomę :blink: w świecie WC. Całośc jest rozlewana w boryszewie, więc spory związek z Borygiem, a IMO fajniejszy kolorek :)

Narazie się sprawuje :)

jakieś fotki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos zabarwienia węży to też nie za bardzo rozumiem takie zakłopotanie.

Tak jak powiedział msn, jak ciecz jest kolorowa, a węże nabiorą od niej trochę koloru, to w czym problem? Przeciez tego nie widać. Dopiero po opróżnieniu układu różnica jest zauważalna.

Wlasciwie to chyba masz racje... Mnie wkurzylo to ze weze zabarwily sie juz po 2 dniach i zupelnie przestaly byc przezroczyste :-P . Poza tym nie mialem pewnosci czy plyn nie tracil przez to swoich wlasciwosci. Chyba dam sobie spokoj z wymiana tych wezy...

Po 9 godzinach pracy w Idle (komp jak w sygu, blok CPU to F3d) udało mi się schłodzić proca do 21 stopni ( jest to zasługa bloku, ale zapewne w jakimś stopniu tego właśnie mixu). Według mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie, kolor jest bezbarwny i po zmieszaniu płynu z woda praktycznie bezzapachowy.

Dołączona grafika

czy plyn rzeczywiscie moze miec wplyw na temperatury? ja tam na swoim barwiacym weze borygo i bloczkach od misia15go osiagnalem takie temperatury minimalne:

idle:

Dołączona grafika

stresik:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor, to....?

temeratura otoczenia to? 5*C?

bo te 16*C na dysku to mało. chyba nawet ZA MAŁO....

te tempy osiagnalem przy otwartym oknie ;p temperatura w pokoju byla ~20 stopni, sciany obudowy byly strasznie zimnie (komp stoi blisko okna :-P ) jak bym mial strzelac to powiedzialbym ze obudowa miala okolo 15 stopni. Jak mierzylem temperature powietrza wydmuchiwanego przez wentyle z budy (dmucha mi to to przez chlodniczke wiec powietrze pewnie sie troche nagrzewalo) to pokazalo mi cos kolo 18 stopni. Co do temperatury dysku - moze to przeklamanie czujnika, na dysku zawsze mam stosunkowo niskie temperatury (przy 18 stopniach w pomieszczeniu czujnik potrafi wskazywac 19 :) ). No a poza tym: przy tym tescie mialem niezla wichure w obudowie, 3 delty (jeden taki wentyl ma 151CFM :D ) puszczone na 12v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie kurczaki mam problemy wieku niemowlęcego.

Świeżak jestem w WC i coś jest nie tak.

Mam sobie wężyki Cellfasta, Atmana 305, SZTORMA, łade... Nalałem sobie petrygo - demineralka z kauflanda(teraz ide po wode na shella) i kurde w rezie mi węże zmleczały. Conajdziwniejsze tylko w rezie. Reszta jest wporządku, ale woda mi się zrobiła mętna niesamowicie po chyba dwóch tygodniach, węże mam teeraz troszke zielonkawe i wkurza mnie to niemiłosiernie. Wyczyściłem cały układ wlałem resztke petrygo co miałem, nalałem wody i zobacze ie mi teraz posiedzi.

Myślicie, że to moze być spowodowane jakby docieraniem się układu?(może w chłodnicy jakieś syfy wyplukiwało).

Strasznie mi się mętna ta woda zrobiła i taka bzdurnie zielonkawa, a przecież mam petrygo i demineralke... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam niebieskie petrygo. Mieszkanka powinna byc minimum 50/50 z woda dest. Ostatnie tygodnie na DFI napelnilem uklad mieszanka 25/75 petrygo/woda i po 2 tygodniach mialem zmatowiale weze, metna wode, a flowpina pokryl niebieskoszary sluz. Wszystkie weze wymienilem i wszystko umylem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie kurczaki mam problemy wieku niemowlęcego.

Świeżak jestem w WC i coś jest nie tak.

Mam sobie wężyki Cellfasta, Atmana 305, SZTORMA, łade... Nalałem sobie petrygo - demineralka z kauflanda(teraz ide po wode na shella) i kurde w rezie mi węże zmleczały. Conajdziwniejsze tylko w rezie. Reszta jest wporządku, ale woda mi się zrobiła mętna niesamowicie po chyba dwóch tygodniach, węże mam teeraz troszke zielonkawe i wkurza mnie to niemiłosiernie. Wyczyściłem cały układ wlałem resztke petrygo co miałem, nalałem wody i zobacze ie mi teraz posiedzi.

Myślicie, że to moze być spowodowane jakby docieraniem się układu?(może w chłodnicy jakieś syfy wyplukiwało).

Strasznie mi się mętna ta woda zrobiła i taka bzdurnie zielonkawa, a przecież mam petrygo i demineralke... :(

Co do "zmętniałych" (mlecznych) węży w rezie, to podejrzewam, że istotny wpływ ma umieszczenie bezpośrednio w cieczy powierzchni węża która była przecięta. Ja w swoim wucecie mam odpowietrznik i punkt zalewania układu w postaci "komina" Dołączona grafika,

który na codzień zamknięty jest miedzianym kapturkiem

Dołączona grafika.

Tam właśnie opary cieczy (borygo eko + demineralka) mogą dostawać się jakby "do wnętrza" węża powodując efekt podobny do opisywanego przez Ciebie (tylko u mnie trwa to ponad rok a też mam cell-fasty :blink: ). Wąż pod "kapturkiem" ma właśnie taki trochę matowy, mleczny kolor...

Jeżeli chodzi natomiast o płyny do wc, to ja po raz kolejny polecam borygo eko (zielone) + demineralkę (nie pamiętam już w jakich proporcjach). układ śmiga od sierpnia 2005 --> węże ok (brak zmatowienia, czy osadzania się barwnika).

PS

problem wytrącania się różowego barwnika z borygo nowego (na cell-fastach) też przerabiałem w pierwszym wc --> nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywam od wakacji borygo zielonego + demineralka w proporcjach hmmm roznych (mniej wiecej 1:3 borygo/woda). Weze mam GOOMAR do oleju i benzyny. Weze lekko sie zabarwiaja na zielono ale to po dluzszym czasie dzialania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nową wodę mam 3 dni, wąż w rezie już jest biały, woda mętnieje... Jest wyraźnie więcej nalanego petrygo. Cóż - na następną wymianę wody chyba we ferie kupie nowy metraż węży, borygo EKO zielone i jebne se fifty/fifty i zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

hehe jak ja ostatnio testowalem kompa przy otwartym oknie to na temp jaka mialem to 89 *C :) hehe aa to tylko dla tego ze woda zzamarzla :) i pozniej suszarka odmrazalem.

Nie rosume czemu woda ma zamarzać. Przecież jak ciagle jest w ruchu to nie powinna? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rosume czemu woda ma zamarzać. Przecież jak ciagle jest w ruchu to nie powinna? :blink:

A to czemu niby? To czemu np. zamarzaja wodospady? Czemu przy podawaniu temp. topnienia nie dodaje sie adnotacji dot. ewentualnego ruchu? Albo, analogicznie, czemu ruch nie wpływa na parowanie/skraplanie? (nie mowie tu o ruchu poszczegolnych czasteczek, bo ruch ten przeklada sie na temperature)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam aluminiowa chlodnice i miedziane bloki. Uklad planuje zalac borygo zielone eko na pol z woda demineralizowana. Chce osiagnac mocny, wyrazisty kolor wezy. Zakupic weze innovateka uv czy zwykle przezroczyste? Uzyc barwnika uv, jesli tak, jak skomponuje sie on z zielonym borygo w switle uv? Slyszalem zeby zapobiec korozji galwanicznej nalezy stosowac tylko borygo zielone i nic innego.

Edytowane przez wyrko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Podepnę sie do tematu z moim pytaniem.

Pytanie kierowane głownie do osób które to sprawdziły praktycznie a nie do tzw teoretyków i "gdybaczy"

Czy ktos z Was miał układ mieszany np aluminiowa chłodnica i miedziany bloczek i czy zalanie takiego układu czystym borygo, petrygo itp powoduje brak korozji galwanicznej?

Bo planuje zrobić rezerwuar z alu a mam miedzianą chłodnicę i bloczki i nie chce żeby mi to syfem zarosło.

Pozdrawiam

Pietach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi