rafwlkp Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 No tak. Myślałem że to wina zbyt małego króćca ale po wkręceniu 1/2 cala nic się nie zmieniło...Może moja pompka była felerna. Ale to nie temat o pompkach akwariowych więc koniec tego OT. Pozdrawiam rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vmod Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Kupilem na allegro Atmana 305, mysle ze lpeszej pompki za taka kase sie nie da pochytac... 55 z przesylka :D Jest jeszcze taka sprawa bo do mojej chlodnicy wchodzi ok 1,7 litra plynu i chyba bede zmuszony sporzadzic magiczna mixture w.destylowana/borygo 50/50. Pytanie tylko czy nie bedzie zachodzic reakcja pomiedzy aluminiowa chlodnica a miedzianym (niklowanym) blokiem? Rozumiem ze Feser one bedzie doskonaly (bo chyba nic lepszego nie ma...) ale musial bym kupic 3 litry :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Jest jeszcze taka sprawa bo do mojej chlodnicy wchodzi ok 1,7 litra plynu i chyba bede zmuszony sporzadzic magiczna mixture w.destylowana/borygo 50/50. Pytanie tylko czy nie bedzie zachodzic reakcja pomiedzy aluminiowa chlodnica a miedzianym (niklowanym) blokiem? Rozumiem ze Feser one bedzie doskonaly (bo chyba nic lepszego nie ma...) ale musial bym kupic 3 litry :blink: Wypasiona chłodnica :D U mnie w cały układ wchodzi ~0,9L :) A po co Ci Feser? Borygo ma składniki, które zapobiegają niepożądanym reakcjom miedzi i aluminium. Poza tym, jak sam wspomniałeś, masz niklowany blok, więc chłopie, w bardziej komfortowej sytuacji już chyba być nie możesz, ponieważ nikiel zapobiega takim reakcjom ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vmod Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Wypasiona chłodnica :D U mnie w cały układ wchodzi ~0,9L :) A po co Ci Feser? Borygo ma składniki, które zapobiegają niepożądanym reakcjom miedzi i aluminium. Poza tym, jak sam wspomniałeś, masz niklowany blok, więc chłopie, w bardziej komfortowej sytuacji już chyba być nie możesz, ponieważ nikiel zapobiega takim reakcjom ;) Taka chłodnica jest za 30zł z przesylka na allegro :D czemu akurat 50/50 nie moze byc same borygo albo sama woda destylowana? Aha, blad w obliczeniach bo srednica wew. rurki jest 7mm a nie 5mm i to wychodzi ok. 3,3 litra w chlodnicy, ciekawe czy ta pompka atmana to uciagnie (15W, 1200 l/h) <_< http://fotosik.pl/pokaz_obrazek/fcb63c96b616be87.html Edytowane 3 Listopada 2007 przez Vmod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 czemu akurat 50/50 nie moze byc same borygo albo sama woda destylowana?Samo borygo - jak najbardziej. Chyba najlepsza rzecz, jaką tam możesz wlać w miarę rozsądnej cenie. Ma tylko jeden uciążliwy minus - na samiutkim borygo masz jakieś 1-2 stopnie więcej na procku, niż na czyściutkiej destylce/kranówie. Demineralka odpada - siakieś roślinki wyrosną Ci już po krótkim czasie użytkowania. Aha, blad w obliczeniach bo srednica wew. rurki jest 7mm a nie 5mm i to wychodzi ok. 3,3 litra w chlodnicy, ciekawe czy ta pompka atmana to uciagnie (15W, 1200 l/h) <_< http://fotosik.pl/pokaz_obrazek/fcb63c96b616be87.html Piękny parownik, bo to nie chłodnica, ale musi to być skuteczne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vmod Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 (edytowane) Chyba zdecyduje sie na borygo eko z boryszewa i wode destylowana 50/50 <_< W tej cenie raczej nic lepszego sie nie znajdzie. Wkoncu przeczytalem caly temat od poczatku i ide spac :wink: B.TRUCK http://ergolid.pl/_upload/pliki/plynborygotruck.pdf B.EKO http://sochaczew.boryszew.com.pl/_upload/p...ynborygoeko.pdf B.ALU FORMULA http://borygo.pl/_upload/pliki/koncentratb...oaluformula.pdf B.START http://boryszewerg.com.pl/_upload/pliki/ko...borygostart.pdf B.NOWY http://ergolid.com.pl/_upload/pliki/plynborygonowy.pdf Do wyboru do koloru :> Wersja eko nie zawiera tyle syfu wiec i mniej tego sie wytraci i osadzi. Zobaczymy jak bedzie w praktyce <_< Edytowane 10 Listopada 2007 przez Vmod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Cze Mozecie mi jednoznacznie powiedziec ktory plyn bylby wskazany do ukladu z miedzia, mosiadzem (pompa CWU, krucce) i co tam jest jeszcze ? Potrzebuje ze 2-3L wiec jakis Feset za 50zl odpada. Czemu ten Hydrox SIM jest bee ? Nie bedzie dobry ? Tez nie przewodzi pradu a glony sie nie zrobia i ma fajny kolor. No chyba ze jakies borygo czy cos. Nie chce zeby mi sie glony zrobily. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 demineralka + glicoshell koncentrat (ale kolor nebeski tylko) http://polandposition.pl/shelladvance/produktyspecjalne.htm Cu, Alu, mosiądz -nie stwierdziłem problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy_killer Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 W miom pierwszym WC miałem niebieskiego Budget'a kupionego w Makro czy tam Selgrosie + demineralka. I nie wiem czy to węże były tak tandetne (tubclair?) czy też to płyn na nie tak podziałał, ale po paru miesiącach z przeźroczystych zrobiły sie prawie białe... Tak więc nie polecam. Kilka dni temu złożyłem nowe WC i zalałem je rózowym Borygo i demineralką w proporcjach 50-50. Oprócz tego co pływało w kiblu, zostawiłem sobie troszke mieszaniny w butelce i po kilku dniach zauważyłem że się jakiś syf wytrącił :? Wczoraj zalałem kibel samym Borygo i już raczej w mieszaniny sie bawić nie będę, bo z doświadczenia moge powiedzieć że różne cuda z mieszaniem wychodzą ;] Także uważajcie, co mieszacie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 to poszukam co tam maja na stacjach benzynowych jutro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedziel Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 100% borygo Chyba ze chcesz aby ci swiecilo to dolej troche feser'a uv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 lejecie 50:50 koncentratu borygo/petrygo z demineralką czy gotowy do zalania borygo/petrygo+demineralka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Od 2lat leje mieszaniny 1:1, najpierw pink borygo + demineralka, a obecnie petrygo(niebieskie) + demineralka. Obydwie mieszanki barwia miedź i przewody z tym, że borygo chyba bardziej, ale mimo wszystko niebieski nalot bardziej paskudnie wygląda mimo że jest go mniej. Jeśli chodzi o klarowność, to mieszanka petrygo+demieralka jest zdecydowanie lepsza, nie stwierdziłem żadnego zmętnienia w przeciwieństwie do borygo+demineral. która była lekko metna. Ostatnie pół roku gościło w moim układzie petrygo+demineralka, po zlaniu mieszanka wyglądała jak nowa, klarowna, bez zbędnego życia i syfu. Kolejną mieszanka będzie Prestone+demineralka, niebawem jak będe zmieniał płyn chłodniczy w aucie :D zobaczymy czy to nie jest kolejne przereklamowane g.wno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 ja bym wolal cos niebieskiego wlasnie :) A co jakby wlac 50/50 spirytus / demineralka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 ja bym wolal cos niebieskiego wlasnie icon_smile3.gif A co jakby wlac 50/50 spirytus / demineralka ? wlej jak lubisz ryzyko popękanej pexi... może nie musi .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 wlej jak lubisz ryzyko popękanej pexi... może nie musi ....A jak tylko przemyłem plexi alkoholem/denaturatem przed malowaniem to można liczyć na uszkodzenie plexi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 jak nie pękło to raczej nie pęknie ogólnie mam nierzyjemne wspomnienia ze spirytusem i z plexa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 A jak tylko przemyłem plexi alkoholem/denaturatem przed malowaniem to można liczyć na uszkodzenie plexi ?Co najwyżej zmatowieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 wlasnie, co ma spirytus w malym stezeniu do plexi ? Plastiku nie rozpusci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 PolandMET niestety alkohol może (i często to robi) powodować pękanie pleksi - szczególnie gdy ma styczność w okolicach obróbki gdzie materiał był poddawany naprężeniom - np. w okolicy gwintowanych otworów pod złączki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 ej a wlasnie czy skoro te wynalazki typu Frost Cool Liquid nie przewodza pradu to czy takie Petrygo przewodzi ? Pewnie tak. Wiec nawet jesli jest petrygo tansze to chyba lepiej kupic takei co nie przewodzi pradu. Co wy na to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Jeśli masz dwie lewe ręce to na pewno. Wychodzę z założenia, że dobrze złożony układ nie będzie przeciekać. Ale z drugiej strony, gdyby była kasa na ten wynalazek. Jak to się mówi przezorny zawsze zabezpieczony! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 nie mam lewych i kupilem petrygo. Troche bladawe jest ale coz, trudno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witajcie ;) Mam chłodnice od warburga rocznik 71 :) (stalowa) rozlutowałem ją wyczyściłem mechanicznie i zlutowałem lecz pojawiły się małe przecieki lecz że już nie posiadałem lutownicy to musialem wycieki najnormalniej w świecie zakleić. używałem coś takiego tylko w mniejszym wydaniu http://www.soudal.pl/index.php?menu=produk...rupa=3&lp=1 czy jak zaleje to borygiem/petrygiem w proporcji 1:3 demineralka to czasem nie przegryzie uszczelniacza i nie powstanie wyciek ? albo który z tych płynów jest mnie żrący ... ? pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość neevsky Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Witam. Czy jest jakiś płyn do chłodnic samochodowych który jest bardzo ciemny niebieski, nie błekitny? Zamierzam robić WC i nie wiem co wlać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 petrygo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 petrygo w wężach ma odcień jaśniejszego niebieskiego, w rezie jest ciemnoniebieskie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość neevsky Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Tzn. Jest taki jak np. wkład od dugopisu? Chodzi mi aby był mocno niebieski jak farba taki jak są węże. Jak takiego nie ma to wleje wode destylowaną :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Tzn. Jest taki jak np. wkład od dugopisu? Chodzi mi aby był mocno niebieski jak farba taki jak są węże. Jak takiego nie ma to wleje wode destylowaną :D kup sobie niebieskiego weza i tyle apropo wie ktos czy sa weze przezroczyste 10 mm wew i 12mm zew ? Bo te ala castorama sa 10/14 i sa za grube. Edytowane 12 Grudnia 2007 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość neevsky Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Ale w Praktikerze jest podobno duży wybór węży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...