Skocz do zawartości
msn

Co lejesz do swojego WC ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzi tylko o syf, borygo/petrygo ma jednak trochę lepsze właściwości niż destylka. Najwydajniej zapewne byłoby na czystym syntetyku, jednak może okazać się zbyt lepki, co zmniejszy wydajność układu i będzie bardziej męczyć pompkę. Destylkę leje się dla rozcieńczenia, większość informacji jakie uzyskałem od innych użytkowników WC korzystających z dobrodziejstw samochodowych płynów chłodzących zaleca 60-70% borygo/petrygo jako optymalną mieszankę dlatego osobiście poddam się sugestii i tak też zrobię. W pierwszym swoim układzie miałem czyste borygo eco, nie powiem że na wydajnej pompce ale było cicho i wystarczająco skutecznie.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że znowu temat został odkopany, to zadam standardowe pytanie :) Feserka używam już dłuższy czas i bardzo denerwuje mnie syf który osadza się na wężach. Kolorek po zalaniu wygląda świetnie, ale po kilku dniach już jest syf w wężach. Co dziwne, rez jest nadal klarowny... No ale wróćmy do pytania: Jaki płyn? Nie chcę kombinować z borygo itd, po prostu wole kupić sobie gotowca. No i tutaj poza Feserem, jest:

Mayhems Pre-Mix X1 Deep Blue 1000ml :: ..:: Angela.pl ::..

Aquacomputer Double Protect Ultra 1000ml - niebieski :: ..:: Angela.pl ::..

ThermoChill EC-6 UV Blue 1000ml :: ..:: Angela.pl ::..

Dodam, że zależy mi na intensywnym i głębokim niebieskim kolorze. Może widzieliście gdzieś jakieś porównania na fotkach, lub ładne fotki układów z tymi płynami? No i oczywiście - zero syfu w wężach.

Ewentualnie mógłbym się pokusić o:

Aquacomputer Double Protect Ultra 1000ml :: ..:: Angela.pl ::.. lub Mayhems Pre-Mix X1 Clear 1000ml :: ..:: Angela.pl ::..

I do tego Mayhems Dye Blue 5ml :: ..:: Angela.pl ::..

Tylko, że mały szkopuł w tym, że potrzebuję 2 litry płynu, więc mógłby być problem z równą aplikacją, choć pewnie po dłuższej zabawie i skrupulatnym odmierzaniu dałoby radę.

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PA160 + PA120.3 + EK RES 400 :)

Innej ilości, niż 2L nie kupię :P a potrzebuję na bank ok 1.7 litra :) więc na wyrost i tak bym zmieszał barwę dla 2L, bo wiadomo, tu się rozleje, a tutaj coś kapnie. Jeśli kupię gotowe kolory, to już mniejszy problem.

Dodam, że PA160 + EK RES 250 zjada litr :)

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zmienilem syfiacego Fresera na Primochilla - kolor jest blady, ale jesli tylko nie bedzie zostawial syfu moge to przebolec.

U mnie wchodzi niecaly litr do ukladu, kupuje zawsze 2L - lepiej jak ma byc za duzo, niz ma zabraknac.

Ostatnio sie panowie pomylili i wyslali mi 3 Literki - coz zostanie na zas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że PA160 + EK RES 250 zjada litr :)

Ja do siebie kupiłem 1l Fesera i do PA120.3 i EK RES 250 wlałem 0.8l i mam pół reza napełnionego (pewnie zaraz wleję resztę, by mi butelka się nie panoszyła :D ).

Z mojego doświadczenia wynika, że ostatecznie 1/4 z litra płynu ląduje na dywanie/obudowie etc. także zapas jak najbardziej wskazany :P

To jak Ty wlewasz ten płyn, że masz takie straty? :razz: U mnie jedyne co poszło na marne to te kilka kropel, co wyciekło przez nieszczelny korek od reza i kolejne kilka ml przy dwukrotnej wymianie pompki. A tak poza tym to pewnie masz już teraz śliczny dywan, co? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak Ty wlewasz ten płyn, że masz takie straty? :razz: U mnie jedyne co poszło na marne to te kilka kropel, co wyciekło przez nieszczelny korek od reza i kolejne kilka ml przy dwukrotnej wymianie pompki. A tak poza tym to pewnie masz już teraz śliczny dywan, co? :lol:

Przy zmianie zlaczek, dolozeniu bloku itp itd podczas spuszcania plynu z ukladu nie ma bata,zeby cos sie nie wylalo , nie wycieklo - wtedy przydaja sie rezerwy.Ja zawsze podkladam reczniki bo dywan bylby juz dawno do wyrzucenia :P Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubicie UV dywanu :lol:

tak na serio to ja już dawno skończyłem z Fyserem,szkoda nerwów i czyszczenie co chwile wszystkich bloków

od kilku miesięcy mam destylke i barwnik MD z Biocide i zero problemów,z ciekawości skumam gotowce od Aqacomputer bo maja fajne kolorki i bez UV

Edytowane przez kwscore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dywan to ja i tak mam kolorowy sam w sobie to juz mu wiecej kolorow nie potrzeba :) oczywiscie reczniki tez podkladam zawsze i jakas szmatke tez mam pod reka. Feserowi tez juz przy zmianie plynu powiem nie, ale najgorzej brudzi pomaranczowy, a mialem juz czarny, a teraz zielony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba przy pierwszej wymianie płynu zobaczę, jak się spisuje thermochill, ale fesera też już więcej nie wezmę (czyszczenia na pewno trochę będzie). Jak dotąd jedyne dobre produkty od fesera, jakie mi się trafiły, to złączki skręcane.

A co do opróżniania układu, to jakoś udawało mi się powywracać budę do góry nogami itp, żeby nie uronić ani kropli (tylko ciekawe, czy ta sztuka udałaby mi się jeszcze raz). :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz wczesniej wspomnialem uzywam od poczatku pertygo + demineralna. To najtanszy i najlatwiej dostepny dla mnie plyn. Jednak najbardziej wkurza mnie, ze po jakims czasie po prostu znika z ukladu (srednio raz na 2 miesiace musze dolac pelna strzykawke) oraz jest dosc agresywny dla oringow (po roku sa troche spekane). Aby uwolnic sie od znikania plynu swoj uklad przebudowywalem juz 3 razy, bo myslalem, ze moze mam jakas nieszczelnosc, ale nic to nie dalo. Ostatnim razem, wymienilem chlodnice, wszystkie zlaczki, weze i wszelkie oringi i wszystko skrecilem na maksa, a po 2 miesiacach i tak zauwazylem ubytek plynu... Moze zmienie na cos innego co nie bedzie znikac...  :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi