yotomeczek Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) Witam wszystkich!! ... Procek spokojnie poszedł na 10x150 MHz tempeartura maks 46 stopni Prime oraz PI przechodzi. Ządnych zwiechów ogołnie wszystko OK. Procka odpuściłem zacząłem bawić sie pamięciami. Mkas jakie udało mi się znależć przy Defaultowych timmingach (3-4-4-8-1) to 285 MHz ale nie w pełni stabilne ale wydaje się to kwestią ustawieni może pozostałych parametrow a nie miałem jeszcze na to za dużo czasu. Późnie postaram się pozałaczać dodatkowe screeny i podam jakie udało mi się osiągną max dla pamieci i dla tej 170. 148 narazie czeka na testy ale podejrzewam że powinna na pewno pojechać wyżej niż 170. Jeszcze potrzebuje sporo czasu na zabawy z płytą i jej możliwościami OC. Jedno co mnie nie pokoi to że jak ustawie dzielnik na pamięci 7:6 to zamiast isc szybciej to nagle przeskakuja do wartości DDR 380 a wiec 190 zamiastwiecej niz 250 i nie za bardzo wiem co jest grane. Wybaczcie błędy merytoryczne ale dopiero od 3 dni jestem na S939 i jeszcze wszystkiego nie ogarniam. Jak macie jakieś sugestie odnośnie testów to jest otwarty na propozycje. Teraz postaram się poszukać maksa dla HZ na tej płycie. Pozdro dla wszystkich. PS.IMHO płyta jest ok i narazie żadnych problemów z nią nie miałem. 10x150 ?? eee a ile toto ma def ?? masz fajny programik do obliczania taktów rami na A64 - skorzystaj nie wem czy tu zaglądałeś (a na pewno powinieneś) Edytowane 29 Stycznia 2006 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BassMan-SND Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 (edytowane) 10x150 ?? eee a ile toto ma def ?? masz fajny programik do obliczania taktów rami na A64 - skorzystaj nie wem czy tu zaglądałeś (a na pewno powinieneś) OK mała literówka powinno być 10x250. W tej chwili juz udało mi sie uzyskać 10x275 MHz. No więc widziałem ten programik w excelu i korzystam z niego ale jest jedno ale. Przykładowo ustawiam mnożnik 11 (inny proc nie 170) HTT 270 i dzielnik na 180 i wtedy powinno być ok 247 MHz na RAMiem, a jest 227 MHz. Na początku w BIOSie pokazuje wogóle DDR 400 MHZ i to juz zupełnie mnie rozbraja. Nie wiem pobawię sie jeszcze BIOSem może zaktualizuje na nowszy bo mam jakiś pierwszy jaki był aczkolwiek nie wiem czy dużo nowych wyszło. Dam znać jak będę miał nowszy BIOS jak wygląda efekt z pamieciami. Poza tym jednym małym niuansem wszystko wygląda OK ale czy na 100% jest OK zobaczymy po 2-3 tygodniach zabawy. Jeszcze jeden taki mały błąd to odczyt napięć. Każdy prgroam zawyża napiecia BIOS także. Przykładowo jeśli ustwię a proca 1,40 V to po zmierzeniu bardzo dobrym miernikiem UT-70C formu Unitrend pokazuje 1,37 a dla 1,5V pokazuje jakies 1,46 więc odczyt jest troche zawyżony. Test trwaja dalej. Wyniki postaram się jakoś zamieścić jak mi się nie uda to poprszę kogoś o pomocną dłoń. Edytowane 29 Stycznia 2006 przez BassMan-SND Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 31 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2006 A ja jednak mam tylko A64 3500+... Spokojnie mogę jechać 9x300HTT ale mam problem z ustawieniem pamięci na 300. Tzn. przy timingach rzędu 3-4-4-8 i napięciu koło 3.0V pojadą, ale chciałbym ustawić ostrzejsze - jednak mam TCCD, których eXpert podobno nie lubi (:confused:) i które nie bardzo lubią wysokie volty. Teraz jak skończyłem wreszcie sesję i mam chwilę wytchnienia, to mogę sobie popróbować te PDP XBLK ustawić odpowiednio. A jak nie to będą jechały na 270MHz i mam je gdzieś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 mam problema :( sflashowałem sobie bios na expercie adwflashem biosik of course dedykowany do experta z techPoerUp'a dokładnie E704-2BT. Wszystko niby zakończyło się sukcesem, reset mobo wstało jak zwykle , ale system się nie załadował ( staneło na pasku xp), reset znów to samo, za 3 razem staneło na ,,CMOS-OK" ale słyszałem że system się łąduje a za chwile usłyszałem dźwięk startu windy :blink: :blink: zmieniałem biosa na oryginalny na modowany, resetowałem zmieniałem zworke safe boot ,- nic dalej to samo raz na 10 prób system wstanie pochodzi 2 minuty i zwis. aa za każdym razem podczas flashowania awdflashem, na początku i końcu paska jest po kilka klastrów ,,no update" tak jak na foto (foto nie moje) Ma ktoś jakiś pomysł bo już wymiękam, wczoraj do 4 rano się z tym męczyłem. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Flashowałeś na zdeclockowanym kompie? Dziwna sprawa z tymi klastrami... A może po prostu spróbuj postawić winde na nowo, choć wątpię czy pomoże :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Flashowałeś na zdeclockowanym kompie? Dziwna sprawa z tymi klastrami... A może po prostu spróbuj postawić winde na nowo, choć wątpię czy pomoże :? flashowałem na defaulcie, u ciebie też są takie niebieskie klastry czy cały pasek jest biały ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Ja flashowałem tylko pod windowsem. Sprobuje dzisiaj wieczorem zrobic adwflashem ale to Ci dopiero jutro odpowiem jak poszlo bo na necie siedze tylko w pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Spróbuj sflashowac spod DOS'a komendą z przełącznikami: awdflash xxx.bin /py /sn /cd /cc /cp /LD /E Powino pomóc.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BassMan-SND Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Witam!!!!! U mnie podczas Flashowania podobnie to wygląda ale paski niebieskie są tylko na końcu. Poza tym to wogóle update się zrobił ale data BIOSu sie nie zmienila więc nie wiem czy cos ten flash zminił coś czy nie. Dzisiaj może spróbuje zrobić na to na zewnętrznym programatorze aczkolwiek troche się cykam bo nie ma supportu dla mojej kości BIOSu ten programator (kość to SST 49LF004B). Dam znać jakie wyniki są po aktualizacji czy coś się zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 ja bym kostke wyjął i odpalił kompa bez biosa :D ale to już w ostateczności - robiłem tak ze starą lanparty ultra b, w sumie nic nie pomogło ani nie zepsuło :lol: ale jajca są przynajmniej :lol: a serio to nie wiem, nie czytałem nic o problemach z flashowaniem na expercie :( może ten bios jakiś dupny?? jak będziecie flashować to sprobujcie z jedną kostką ramu/166 jak sobie cos przypomne to napisze :) pozdr i powodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Spróbuj sflashowac spod DOS'a komendą z przełącznikami: awdflash xxx.bin /py /sn /cd /cc /cp /LD /E Powino pomóc.... Tych niebieskich niezaktualizowanych klastrów o których pisałem wcześniej już nie ma, zapodałem adwflashowi parametr /py/sn/cd/cp/cc/ld/r/f i flasciach!e od początku do końca. ,, na biało " :) ale to i tak nic nie dało :( Witam!!!!! U mnie podczas Flashowania podobnie to wygląda ale paski niebieskie są tylko na końcu. Poza tym to wogóle update się zrobił ale data BIOSu sie nie zmienila więc nie wiem czy cos ten flash zminił coś czy nie. Dzisiaj może spróbuje zrobić na to na zewnętrznym programatorze aczkolwiek troche się cykam bo nie ma supportu dla mojej kości BIOSu ten programator (kość to SST 49LF004B). Dam znać jakie wyniki są po aktualizacji czy coś się zmieniło. Udało mi się włączy drugi system który miałem na dysku XP32 bit, odpaliłem winflasha, sflashowałem sukces żadnych problemów ale problem pozostał. Przeinstalowałem w końcu winde, instalacja bezproblemowa, system się włączył i o dziwo nie zaciął, myślałem że już wszystko gra zainstalowałem stery do płyty restart i dalej ten sam problem ,- stoi na bootowaniu przed okienkiem z wyborem systemu :( Ja już nie mam sił ani pomysów, jak ktoś będzie wiedział o co tu biega to prawdziwy respekt. @ 'BassMan-SND umnie to samo flasciach!e różne biosy ale data w cpuZ i przy starcie płyty cały czas ta sama 2005.12.07. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Może jakoś ustawienia wpływają na niestabilność?? Może ten modowany BIOS nie lubi tych samych ustawień co oryginalny i coś się gryzie??? Problem flashu już rozwiązałeś (rano nie miałem czasu napisać o parametrach - wszyscy posiadacze NF7-S i nie tylko tej płyty parametry znają na pamięć :D ) Edytowane 3 Lutego 2006 przez Hirotaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Może jakoś ustawienia wpływają na niestabilność?? Może ten modowany BIOS nie lubi tych samych ustawień co oryginalny i coś się gryzie??? Problem flashu już rozwiązałeś (rano nie miałem czasu napisać o parametrach - wszyscy posiadacze NF7-S i nie tylko tej płyty parametry znają na pamięć :D ) ustawienia miałem zapisane w biosie, więc po flashu sobie wgrałem te sprzed flashu. Ale napewno to nie kwestia ustawień:) To chyba tez nie wina biosu modowanego, wgrywałęm po nim różne oficjalne biosy ze strony DFI i problem był ten sam. whatever W końcu po 20 godzinach uporałem się z problemem i wszystko już gra. Hirotaro jaki ty masz bios na mobo? Edytowane 3 Lutego 2006 przez dszywala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Hmmm - a wiesz, że panowie z DFI mówią, że w momencie gdy zmieniasz BIOS to nie powinieneś wczytywać ustawnień zapisanych w starym BIOSie??? Powiedz jak rozwiązałeś problem. Jestem ciekawy. A jaki BIOS??? W sygnaturce jest napisane 2006/12/07 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 ustawienia miałem zapisane w biosie, więc po flashu sobie wgrałem te sprzed flashu. Ale napewno to nie kwestia ustawień:) To chyba tez nie wina biosu modowanego, wgrywałęm po nim różne oficjalne biosy ze strony DFI i problem był ten sam. whatever W końcu po 20 godzinach uporałem się z problemem i wszystko już gra. Hirotaro jaki ty masz bios na mobo? to jesio powiedz ziomalom co zrobiłeś że zaprażyło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Montowal juz ktos Scythe Ninja na to mobo? Jedyne zdjecia, jakie znalazlem w sieci nie napawaja mnie optymizmem, zreszta popatrzcie sami... Zapinka zachodzi na sloty pamieci i nici z wlozenia 2 kosci w pomaranczowe sloty (wymagane dla TCCD, chyba ze sie cos zmienilo...), dalej popatrzcie na wiatrak i wchodzace do niego kable... PORAZKA! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 u mnie na LP UT tak to wyglada: http://photobucket.com/albums/a345/Niemiecc/NINJA/ i ram normalnie da sie wsadzic, jest ok. 5mm wolnego od kosci, moze troszke wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 tak, patrzylem juz na twoje fotki, ale chcialem zmienic moje mobo na experta, mialbym problem rozwiazany z chlodzeniem mostka i pamieci ram, zreszta widac po tych fotach ze zasilacz i 120 niezle je chlodza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) to jesio powiedz ziomalom co zrobiłeś że zaprażyło :DSzczerze to nie wiem ;] Sflashowanie jakimkolwiek innym biosem niż oficjalny z 02/11/2005 kończy się problemami z bootowaniem, tzn płyta zawsze wstaje normalnie na tych samych mhz jak wcześniej , ale dochodzi do bootowania i wisi. Wisi ale słysze że dysk mieli i system sie ładuje, jak poczekam chwilke dłużej to słysze dźwięk startu windy :blink: Raczej z płytą coś nie tak albo w najlepszym wypadku z kostką biosu. Czytałem na jakimś niemieckim forum że koleś miał dokłądnie ten sam problem co ja, i też flashował awdflashem. Ninją będe się bawił w przyszłym tygodniu wprawdzie tylko przez chwile dla porównania temperatur ale zobaczy się jak się zmieści. PS: ma ktoś może ORYGINALNEGO biosa który był fabrycznie wgrany na expercie z 11/02/2005 ? jeżeli tak byłbym wdzięczny za podesłanie dszywala@interia.pl Edytowane 3 Lutego 2006 przez dszywala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Tenże oryginalny BIOS znajdziesz na stronie DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 dobije prawdopodobnie w tym tygodniu do ekipy "expert" ;) mam pare sztuk winbondów dobrze stestowanych na ultra-d to może pykne jakieś porównanie wreszcie... pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 dobije prawdopodobnie w tym tygodniu do ekipy "expert" ;) mam pare sztuk winbondów dobrze stestowanych na ultra-d to może pykne jakieś porównanie wreszcie... pozdr no to wreszcie się czegoś doczekamy zapewne :D szekamy zniecierpliwieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 cos słabo z biosami pod to mobo strasznie :/ szkoda że nie przerobią wszystkich które wyszły na zwykłym NF4 pod experta :/ przydałby się 704-2 nie ma żadnego pod winbondy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) wczoraj expert pochłonął mi winnego @2700 1,425V@3ghz 1,6V na AC prcek miał być za kilka dni sprzedany :mur: :mur: :mur: nic co mi zostało trzeba iść się napić :? Edytowane 14 Lutego 2006 przez dszywala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 wczoraj expert pochłonął mi winnego @2700 1,425V@3ghz 1,6V na AC prcek miał być za kilka dni sprzedany :mur: :mur: :mur: nic co mi zostało trzeba iść się napić :? no to pięknie ... łączymy się w żalu co do biosów - to zdaje się całe mobo pod wielbłądy projektowali ... więc i bios tyż :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) no to pięknie ... łączymy się w żalu co do biosów - to zdaje się całe mobo pod wielbłądy projektowali ... więc i bios tyż :lol2: cóż trudno stało się, jeden dziń picia wystarczy :D nie ma już co rozpaczać :) Poszedłem do sklepu i wziąłem pierwszego lepszego sempa, nawet nie patrząc jakie serie są dobre jakie złe :) i nie jest tak źle http://private.coldgame.de/Sorcerer/sempro...mhz%201,39v.JPG Semp ma już krzywo założoną czapke albo bardziej się grzeje, na winnym na 1,425v miałem temperaturki lepsze o prawie 7 stopni w stresie :blink: jakby jeszcza dało rade odblokować drugą połowe cachu to było by good. no coś ten bios na expercie nie był za doskonały, czasami miałęm dziwne jazdy na wilebłądach, dlatego szukałem czegoś lepszego :D Edytowane 15 Lutego 2006 przez dszywala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 A co zrobiłeś, że Ci pochłonął??? Z tego co wiadomo procki się spalają przy źle ustawionym VCORE+VID względem napięcia na RAM - wówczas źle obliczone napięcie jest duzo wyższe niż powinno być. Jest też taki smieszny bug, że gdy ustawimy VCORE na 1.55 bodajże i VIDa też jakoś odpowiednio, to komp zaczyna restartować się nonstop. Na XS Forum o tym pisali - część osób ustawiła to dla testu i mieli takie same objawy :) tyle, że nie pamiętam już dokładnie tych ustawień - swoją drogą nie chciałbym próbować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) Cholera dlaczego zrobili takie duże skoki vdimm .. . napięcie z stałej lini 4v więc powinni dać możliwośc ustawienia co 0,1v było by najlepiej. Tak brakuje mi około 0,3v do fajnego wyniku i zamiast 3,27 musze dac już 3,37 :[ no i znów kurna ta sama sytuacja :[ Zamiast 260@ 3,38V musze mieć 260@ 3,45V :[ Edytowane 20 Lutego 2006 przez dszywala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Cholera dlaczego zrobili takie duże skoki vdimm .. . napięcie z stałej lini 4v więc powinni dać możliwośc ustawienia co 0,1v było by najlepiej. Tak brakuje mi około 0,3v do fajnego wyniku i zamiast 3,27 musze dac już 3,37 :[ no i znów kurna ta sama sytuacja :[ Zamiast 260@ 3,38V musze mieć 260@ 3,45V :[ a jaki jest max pamiątek ?? to chyba nie na expercie testujesz ?? przeca on miał mieć małe skoki Vdimm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 a jaki jest max pamiątek ?? to chyba nie na expercie testujesz ?? przeca on miał mieć małe skoki Vdimm przecież pisze w temacie o expercie ;] No miał mieć ale nie ma :/ brakuje mi około 0,02v mam teraz 3,38v dalej jest już 3,45v ... do tego ten expert ma jakieś dziwnie niestabilne napięcia, w poprzednim były ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...