Skocz do zawartości
Mefisto

Chłodnica typu bare.....

Rekomendowane odpowiedzi

Czy przez taką chłodnice przechodzi dobrze powietrze, to znaczy nie o to dokładnie mi chodzi bo nie wie poprostu czy lepiej dać wiatraczki wyciągające powietrze na jej wierzchu czy może dmuchające od spodu?

A może i od spodu i na wierzchu? :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powietrze przechodzące przez chłodnice na 100% nie będzie gorące, a pewnie i ciepłe nie będzie :)

Jeżeli na wierzchu obudowy nie masz otworów wentylacyjnych to nie ma najmniejszego znaczenia jak umiescisz wiatraczki, bo powietrze nie będzie się wydostawać z budy, a jedynie tworzyć tzw: heat space....

Moim zdaniem jeżeli masz wiatraczki, to popróbuj na własnej skórze, choć raczej nie będzie to miało większego w[ływu na temperatury...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to że nie wiem gdzie lepiej umieścic wiatraczki bo w obudowie mam nie to że dziury tylko dużą wyciętą przestrzeń za metalową osłonką i nie wiem czy lepiej dmuchać na chłodnice od spodu czy od góry wyciągać powietrze żeby wychodziło bo tak to chłodnica nie będzie chłodziła... :) Chce nawet zrobić taki korytarz powietrzny np. zplastiku że by wiatraczki brały świeże powietrze z zewnątrz... :):):):)

co o tym mylisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to postępuj według zasady: dmuchać chłodnym powietrzem z pozaobudowy, wyciągać ciepłe powietrze na zewnątrz.

Czyli jeżeli wiatraczki mają dmuchać to najlepiej, żeby wciągały chłodne powietrze z zewnątrz, a nie ciepłe z wewnątrz obudowy i odwrotnie w przypadku wyciągania.

Reszta to już chyba kwestia tego jaką masz temperature w obudowie i jaką wentylację jeżeli w ogóle. Uzupełnij to czego brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam temp spoko ale chłodnica mi sie grzeje i koniecznie chce to powietrze wywalić, stąd te pytania! Wcześnie miałem chłodnice na zewnątrz i było cool ale teraz mam większą obudowę i chce ją schować do środka!!! Zaraz zakładam Drugi blok więc będzie jeszcze gorecej tej mojej chłodniczce stąd mój dylemat! poza tym mam kilka wiatraczków i obudowe dobrze przewietrzoną... tylko ta chłodnica...

Ale tak czy siak, dziekiza pomoc :):):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...