DrKleiner Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Witam, nie wiem czy daje to do dobrego działu i czy temat był już poruszany z moich poszukiwań wynika że nie. Chodzi o to że chcę wyciszyć dysk max ile na to mogę przeznaczyć to 10zł ;). Ale znów nie chcę dysku kłaść gdzieś tam w obudowie i żeby sobie swobodnie leżał musi być gdzieś jakoś umocowany , komp często się przemieszcza dlatego. Jakieś ciekawe pomysły? B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baka Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 ja mam zamiar wlozyc dysk w obudowe po cd a nastepnie wypchac izolacja akustyczna, cos ala silentbox tylko ten jest z gumy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Będzie chyba się trochę grzał baka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 a gdzie kupic taka izolacie z gumy? wszedzie jka szukalem, to byly z gabki/pianki ps. ja przykrecilem dysk od dolu do sanek w ksztalcie litery S i na dol sanek salem kilka warstw pianki (takiej jak sie kladzie pod panele) , a to przykleilem do spod zatoki 5,25 pod dvd. zajelo mi to 2 miejsca, ale co tam dysk sie nie grzeje, a jest ciszej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 @chase1 moglbys jakies zdjecie pokazac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober9035 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) ja położyłem mój dysk na zwykłej gąbce jest praktycznie nie słyszalny ale temperatura koło 52 stopni podobnie było jak włożyłem w torebke z bąbelkami powietrznymi cichótko, prawie za darmo ale temperatura robi się nieciekawa Edytowane 13 Listopada 2005 przez bober9035 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 @bober9035 strasznie wysoka temperatura! moj jeden samsung lezy na dole tez na gabce a drugi wsuniety (nie przykrecony) w stelarz, miedzy stelarzem a dyskiem jest gabka, dysk nie przenosi zadnych wibracji ;) temp odpowiednio 31 i 28 stopni ;) bez nawiewu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) myślę, że mam pzrepis na prosty i tani sposób wyciszenia dysku, który nie powoduje jego nadmiernego przegzrewania się. wciszenie polega właściwie na wibroizolacji, ale to właśnie drgania przenoszone na obudowę są zwykle głównym powodem narzekania na głośną pracę dysku. potrzebujemy: 1) uszczelkę gumową o przekroju koła (np.) ok 1m (będzie zapas) 2) zaciski do przewodów 3) nożyczki / nóż 4) trochę cierpliwości wykonanie: ze wspomnianej uszczelki gumowej (niestety czasem jest trudnodostępna w sprzedaży :/ ) wykonujemy sprężyste zawieszenie do dysku wykorzystując wolną zatokę 5,25'. uszczelkę przekładamy tak, aby dość ciasno opasywała dysk zarówno z góry jak i z dołu. aby zapewnić stabilność i dobre napięcie uszczelki, blokujemy ją zaciskami, tak aby nie miała możliwości poluzowania się. w tak przygotowanej zatoce montujemy dysk. foto poglądowe (niezbyt czytelne, ale może pomoże :) ) *** Edytowane 18 Listopada 2005 przez kedzil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Ogolnie mysle, ze to nie sa dobre rozwiazania :|. Okladac dysk matami :? :?: Wyciszecie go, ale powstanie nowy problem :arrow: wysoka temp. :roll:. Moze moj pomysl bedzie dobry: Zbudowac ze sklejki obudowe, szczelnie zamknieta, mocujac dysk na samym srodku powstalej obudowy, zostawiajac 2 cm luzu z gory i dolu, i umocowac na 4 srubkach (drewniana obudowa, nie bedzie "przejmowala" takich drgan, jak dysk zamocowany bezposrednio do obudowy komp). Nastepnie zrobic otwory dla 2 wentyli, z przodu i z tylu, male + ciche + wydajne (jeden wciagajacy powietrze, drugi wywalajacy). Co o tym myslicie :?: Edytowane 18 Listopada 2005 przez M@Ly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 mam dobry pomysł na wsuwanie drgań: a)bierzemy pudło po CD, odcinamy/odkręcamy część by uzyskać U-kształtny twór b)przez otwory (wiertarka, albo te na śruby) przewlekamy recepturki sumarycznie 10-15 c)kładziemy HDD na gumkach, przed HDD mocujemy wiatrator d) ma podłodze "wanny" kładziemy gąbkę albo coś, by jak gumki pękną (co nie powinno się stać) dysk miał lekkie lądowanie Drgań nie ma, ale gorzej z piszczeniem/świstem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 ale wy kombinujecie kumpel upiekl juz 2 dyski kladac je na gabce - cicho, ale goraco, a jak sie latem gra itp/dysk w srednio wentylawanej budzie, to moze byc nieciekawie ten pomysl z gumowa uszczelka jest ok, ale po co tyle roboty i kombinowania ja kiedys mialem tak - pocialem stara opine na paski zeby byly tak na ok 2x10cm posklejalem je ze soba i na to polozylem dysk - bylo cicho i przewiewnie chociaz w sumie kazdy robi tak, zeby bylo jemu wygodnie, latwo i tanio :] u mnie wyglada to tak - jak chcecie jeszcze jakies foty, to dajcie znac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) ja mam sigejta i nawet nie słysze ze chodzi :) .. moze warto wyciszyć dysk drogą zmiany producenta? :wink: Edytowane 19 Listopada 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Ja też mam Seagate i co głośno ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 mialem sigejta , pracowal , jak by sie popcorn robil na patelni teraz mam samsunga pracowal cicho , ale juz jest prawie tak glosny jak sigejt(czyli znow mam popcorn) :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Oby jak najszybciej weszly i potanialy dyski Flash... Bo wyciszanie mechanicznych nas wykonczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 sigejta ale jakeigo :] ja miałem barakude 7 40GB , 80GB @ 7200 i obydwa chodzą cichutko.. ze trzeba ucho przystawiać do nich... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocur112 Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 :) ~~~@!! UWAGA ... najtansze i najmniej wymagajace konstukcyjnie urzadzenie, ktore maksymalnie wyciszy Twoj dysk i nie pozowli mu sie przegrzac!. ... tak powaznie to metoda jest banalna dziwie sie ze sam na to nie wpadlem tylko moj koles rzucil od niechcenia ... "zaladuj go do wora i do wody :)". Długo mnie nie trzeba byló namawiać. .. Pudełko po lodach .. najlepiej zeby byla pokrywka bo woda lubi wyparowywac w przebiegu tygodnia pod wplywe niewielkiej ale jendk roznicy temperatur cieczy i atmosfery otoczenia. Ładujesz dysk do kilku workow na smieci (kilka aby miec pewnosc ze jak jeden zawiedzie to woda sie i tak nei sotanie ) szczelnie obwiazujesz kołnierz worków i kable najlepiej gumką a potem wszystkim co masz, aby zapewnic szczelnosc ( najlepiej by jeszcze ten element wystawal wysoko ponad poziom wody ). Noi tyle. Dysk w workach topisz co daje Ci maks wyciszenia (moj dysk rzezi jak szlifierka obrabiajaca stal :/) wiec moze zrobilem radykalny ruch ,.. ale warto bylo. Gdy costam gdziebałem stalo sie tak ze woda zaczela sie dostawac do otoczenia dysku .. moj błąd. Dysk siadł. Nic nie dalo sie z nim zrobic ... przemylem hamsko upalone ukłądy spirytusem i o dziwo dziala dalej :>. Zachecam do tej metody. Dokładnosć wykonia banalnego choc dosc szalonego pomyslu gwarantuje powodzenia. El0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Temperatura to około 35 * C, dysk jest w oryginalnym koszyku na HDD i delikatnie owiewany przez wpadające od przodu poiwetrze w ypadające z tyłu. HDD & GUMKI Proste i tanie. Nie pamiętam ale 1,5zł albo 3zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 albo od środka te miejsca 3.5' silikonem posmarować :) mosze sprawdzić... tak samo chyba zrobie z CD/DVD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 Nigdy w życiu bym dysku nie topił w wodzie :) ... bo nie wiem jak go można szczelnie zamknąć skoro kable jakoś wychodzić muszą :/ ... wydaje się trochę niemożliwe. Mógłbyś fotki zrobić? albo się w paincie pobawić ?? i pokazać jak to działa :>. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 (edytowane) A powiedzcie ... jaką temperature śrenio wytrzymuje twardziel? Do jakiej temperatury można jeszcze powiedzieć, że dysk działa nie zagrażających mu warunkach? Apropos wyciszenia dysku, kiedyś widziałem w jakimś czasopiśmie taki sposób .... pokaże lepiej na szybko wykonanym rysunku: Nie wiem na ile to jest bezpieczne, ale sądze że gdyby tak mieć dosyć wytrzymałą folie lub coś podobnego i odpowiednie opakowanie oraz dobry klej to można taką "pochwe" zmontować. Pozdro Edytowane 4 Grudnia 2005 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 ja bym sie bal... chyba ze byla by to jakas solidna konstrukcja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 ja bym sie bal... chyba ze byla by to jakas solidna konstrukcja...I zamiast wody jakas substancja, ktora nie przewodzi pradu, lub dodatek chociaz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 ta - a jak by istnial jakis plyn, ktory nie przewodzi pradu, to po co wyciszac dysk - ja bym szukal w sklepach duuuze akwarium niestety - nie ma czegos takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 ta - a jak by istnial jakis plyn, ktory nie przewodzi pradu, to po co wyciszac dysk - ja bym szukal w sklepach duuuze akwarium niestety - nie ma czegos takiego Jest, nie pamiętam nazwy, koszt wypełnienia Obudowy midiTower to 25000zł. było o tym na forum. Zawsze pozostaje olej transformatorowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Jest, nie pamiętam nazwy, koszt wypełnienia Obudowy midiTower to 25000zł. było o tym na forum. Zawsze pozostaje olej transformatorowy. No wlasnie. Ale z tym olejem, ojej, widzialem fotki, jak kolesie zatopili w tym mobo + reszte, e fuj, nie chcial bym tak, wszystko tluste i w ogole takie nie estetyczne :wink:. Dlatego wole wiatraczki, ewentualnie WC + real woda :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Mam zrobić zamiar małe zakupy w celu wyciszenia kompa i zauważyłem coś takiego - http://www.pc-cooler.com.pl/index.php/veid/838/lev/1 zda to egzamin wyciszy twardziela czy raczej niema bata :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomarek Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) Ja zrobiłem koszyk z akrylu widać go na górze pod zasilaczem.Mam zamontowany wentylator który je chłodzi.Jest bardzo cicho. Oczywiście koszyk z dyskami jest odizolowany od obudowy podkładkami z mikrogumy. Edytowane 12 Lutego 2006 przez Bomarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 http://img404.imageshack.us/my.php?image=dscf06151ca.jpg http://img346.imageshack.us/my.php?image=snap20gy.jpg Ja tam nie narzekam :lol2: Tanio, cicho i chłodno ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1401 Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Moge poświęcić dysk WD 80mb jeszcze działa;d;d. Fajna z niego kosiara a z wiadomych względów go nie używam. Więc go utopie:) PS @Bomarek ZAJEBISTE WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...