Skocz do zawartości
DrKleiner

Wyciszanie Dysku Twardego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie wiem czy daje to do dobrego działu i czy temat był już poruszany z moich poszukiwań wynika że nie.

Chodzi o to że chcę wyciszyć dysk max ile na to mogę przeznaczyć to 10zł ;). Ale znów nie chcę dysku kłaść gdzieś tam w obudowie i żeby sobie swobodnie leżał musi być gdzieś jakoś umocowany , komp często się przemieszcza dlatego. Jakieś ciekawe pomysły? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie kupic taka izolacie z gumy?

wszedzie jka szukalem, to byly z gabki/pianki

ps. ja przykrecilem dysk od dolu do sanek w ksztalcie litery S i na dol sanek salem kilka warstw pianki (takiej jak sie kladzie pod panele) , a to przykleilem do spod zatoki 5,25 pod dvd.

zajelo mi to 2 miejsca, ale co tam

dysk sie nie grzeje, a jest ciszej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja położyłem mój dysk na zwykłej gąbce jest praktycznie nie słyszalny ale temperatura koło 52 stopni

podobnie było jak włożyłem w torebke z bąbelkami powietrznymi cichótko, prawie za darmo ale temperatura robi się nieciekawa

Edytowane przez bober9035

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bober9035

strasznie wysoka temperatura!

moj jeden samsung lezy na dole tez na gabce a drugi wsuniety (nie przykrecony) w stelarz, miedzy stelarzem a dyskiem jest gabka, dysk nie przenosi zadnych wibracji ;)

temp odpowiednio 31 i 28 stopni ;) bez nawiewu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że mam pzrepis na prosty i tani sposób wyciszenia dysku, który nie powoduje jego nadmiernego przegzrewania się. wciszenie polega właściwie na wibroizolacji, ale to właśnie drgania przenoszone na obudowę są zwykle głównym powodem narzekania na głośną pracę dysku.

potrzebujemy:

1) uszczelkę gumową o przekroju koła (np.) ok 1m (będzie zapas)

2) zaciski do przewodów

3) nożyczki / nóż

4) trochę cierpliwości

wykonanie:

ze wspomnianej uszczelki gumowej (niestety czasem jest trudnodostępna w sprzedaży :/ ) wykonujemy sprężyste zawieszenie do dysku wykorzystując wolną zatokę 5,25'. uszczelkę przekładamy tak, aby dość ciasno opasywała dysk zarówno z góry jak i z dołu. aby zapewnić stabilność i dobre napięcie uszczelki, blokujemy ją zaciskami, tak aby nie miała możliwości poluzowania się. w tak przygotowanej zatoce montujemy dysk.

foto poglądowe (niezbyt czytelne, ale może pomoże :) )

Dołączona grafika

post-111010-1132316520_thumb.jpg

Edytowane przez kedzil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie mysle, ze to nie sa dobre rozwiazania :|. Okladac dysk matami :? :?: Wyciszecie go, ale powstanie nowy problem :arrow: wysoka temp. :roll:.

Moze moj pomysl bedzie dobry:

Zbudowac ze sklejki obudowe, szczelnie zamknieta, mocujac dysk na samym srodku powstalej obudowy, zostawiajac 2 cm luzu z gory i dolu, i umocowac na 4 srubkach (drewniana obudowa, nie bedzie "przejmowala" takich drgan, jak dysk zamocowany bezposrednio do obudowy komp). Nastepnie zrobic otwory dla 2 wentyli, z przodu i z tylu, male + ciche + wydajne (jeden wciagajacy powietrze, drugi wywalajacy). Co o tym myslicie :?:

Edytowane przez M@Ly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dobry pomysł na wsuwanie drgań:

a)bierzemy pudło po CD, odcinamy/odkręcamy część by uzyskać U-kształtny twór

b)przez otwory (wiertarka, albo te na śruby) przewlekamy recepturki sumarycznie 10-15

c)kładziemy HDD na gumkach, przed HDD mocujemy wiatrator

d) ma podłodze "wanny" kładziemy gąbkę albo coś, by jak gumki pękną (co nie powinno się stać) dysk miał lekkie lądowanie

Drgań nie ma, ale gorzej z piszczeniem/świstem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wy kombinujecie

kumpel upiekl juz 2 dyski kladac je na gabce - cicho, ale goraco, a jak sie latem gra itp/dysk w srednio wentylawanej budzie, to moze byc nieciekawie

ten pomysl z gumowa uszczelka jest ok, ale po co tyle roboty i kombinowania

ja kiedys mialem tak - pocialem stara opine na paski zeby byly tak na ok 2x10cm

posklejalem je ze soba i na to polozylem dysk - bylo cicho i przewiewnie

chociaz w sumie kazdy robi tak, zeby bylo jemu wygodnie, latwo i tanio :]

u mnie wyglada to tak -

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jak chcecie jeszcze jakies foty, to dajcie znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) ~~~@!! UWAGA ... najtansze i najmniej wymagajace konstukcyjnie urzadzenie, ktore maksymalnie wyciszy Twoj dysk i nie pozowli mu sie przegrzac!. ... tak powaznie to metoda jest banalna dziwie sie ze sam na to nie wpadlem tylko moj koles rzucil od niechcenia ... "zaladuj go do wora i do wody :)". Długo mnie nie trzeba byló namawiać. .. Pudełko po lodach .. najlepiej zeby byla pokrywka bo woda lubi wyparowywac w przebiegu tygodnia pod wplywe niewielkiej ale jendk roznicy temperatur cieczy i atmosfery otoczenia. Ładujesz dysk do kilku workow na smieci (kilka aby miec pewnosc ze jak jeden zawiedzie to woda sie i tak nei sotanie ) szczelnie obwiazujesz kołnierz worków i kable najlepiej gumką a potem wszystkim co masz, aby zapewnic szczelnosc ( najlepiej by jeszcze ten element wystawal wysoko ponad poziom wody ). Noi tyle. Dysk w workach topisz co daje Ci maks wyciszenia (moj dysk rzezi jak szlifierka obrabiajaca stal :/) wiec moze zrobilem radykalny ruch ,.. ale warto bylo. Gdy costam gdziebałem stalo sie tak ze woda zaczela sie dostawac do otoczenia dysku .. moj błąd. Dysk siadł. Nic nie dalo sie z nim zrobic ... przemylem hamsko upalone ukłądy spirytusem i o dziwo dziala dalej :>. Zachecam do tej metody. Dokładnosć wykonia banalnego choc dosc szalonego pomyslu gwarantuje powodzenia. El0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy w życiu bym dysku nie topił w wodzie :) ... bo nie wiem jak go można szczelnie zamknąć skoro kable jakoś wychodzić muszą :/ ... wydaje się trochę niemożliwe. Mógłbyś fotki zrobić? albo się w paincie pobawić ?? i pokazać jak to działa :>. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie ... jaką temperature śrenio wytrzymuje twardziel? Do jakiej temperatury można jeszcze powiedzieć, że dysk działa nie zagrażających mu warunkach?

Apropos wyciszenia dysku, kiedyś widziałem w jakimś czasopiśmie taki sposób .... pokaże lepiej na szybko wykonanym rysunku:

Dołączona grafika

Nie wiem na ile to jest bezpieczne, ale sądze że gdyby tak mieć dosyć wytrzymałą folie lub coś podobnego i odpowiednie opakowanie oraz dobry klej to można taką "pochwe" zmontować.

Pozdro

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta - a jak by istnial jakis plyn, ktory nie przewodzi pradu, to po co wyciszac dysk - ja bym szukal w sklepach duuuze akwarium

niestety - nie ma czegos takiego

Jest, nie pamiętam nazwy, koszt wypełnienia Obudowy midiTower to 25000zł. było o tym na forum.

Zawsze pozostaje olej transformatorowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest, nie pamiętam nazwy, koszt wypełnienia Obudowy midiTower to 25000zł. było o tym na forum.

Zawsze pozostaje olej transformatorowy.

No wlasnie.

Ale z tym olejem, ojej, widzialem fotki, jak kolesie zatopili w tym mobo + reszte, e fuj, nie chcial bym tak, wszystko tluste i w ogole takie nie estetyczne :wink:. Dlatego wole wiatraczki, ewentualnie WC + real woda :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem koszyk z akrylu widać go na górze pod zasilaczem.Mam zamontowany wentylator który je chłodzi.Jest bardzo cicho.

Dołączona grafika

Oczywiście koszyk z dyskami jest odizolowany od obudowy podkładkami z mikrogumy.

Edytowane przez Bomarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi