Gość Kyniek Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 @Kyniek nie zebym cos do Ciebie mial ale w jaki temat nie wejde co ktos sie pyta o blok to od razu chwalisz sie tym swoim "najlepszym blokiem w Polsce". Moze najlepiej to on wypadl w testach, a nie koniecznie musi byc najlepszy. Ja rozumiem ze chcesz reklamowac swoje bloki ale bez przesady ! Sory za offtopic ale nie moglem sie powstrzymac. wiesz... może dla ciebie to oczywiste... ale połowa ludzi którzy kupują bloczki odemnie (z forum też) w ogóle się nawet nie fatyguje by czudać testy i recenzje... co złego w tym że stwierdzam fakt?? Drażni cię to?? Fakty cię drażnią?? Druga sprawa - co złego w tym że niezgadzam się z mitami powszechnie panującymi? jako praktyk mam do tego prawo - inni mają ŚWIĘTE prawo się nie zgodzić podając stosowne argumenty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 kooboos wyluzuj, bo sam stwarzasz OT.. Od pilnowania porzadku jest moderacja i jej metody.. Raz ostrzegałem i nie bede sie powtarzał.. Po prostu pozawieszam osobom konta.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) jakie polecacie zasilacze do 70zl zebym mogl do nich samego peltiera 267W podlaczyc. fortron 350W styknie? ma dwie linie 12v jedna 10A druga 15A. mysle nad takim: aukcja allegro Edytowane 14 Listopada 2005 przez kooboos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Zapomnij, chyba że chcesz go spalić. Najrozsądniejszym wyjściem jest skombinowanie jakiegoś mocnego trafka 230=>12v ~ i zrobienie zasilacza z niego. Koszt będzie niższy aniżeli kupno dedykowanego zasilacza. Żadna zasiłka o realnej mocy do 420W nie nadaje się do zasilania tego pelta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Zapomnij, chyba że chcesz go spalić. Najrozsądniejszym wyjściem jest skombinowanie jakiegoś mocnego trafka 230=>12v ~ i zrobienie zasilacza z niego. Koszt będzie niższy aniżeli kupno dedykowanego zasilacza. Żadna zasiłka o realnej mocy do 420W nie nadaje się do zasilania tego pelta. hmm kto by sie zdobyl na zrobienie takiej zasilki dla mnie? :) linoge, benito? za oplata of kors Edytowane 14 Listopada 2005 przez kooboos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) jakie polecacie zasilacze do 70zl zebym mogl do nich samego peltiera 267W podlaczyc. fortron 350W styknie? ma dwie linie 12v jedna 10A druga 15A. mysle nad takim: aukcja allegrozasilacz bedzie pracowal na prawie pelnej obciazalnosci lini pozstale bez obciazenia dlugo tak nie pociagnie .....pozatym roznice napiecie na 2 liniach pewnie tez bede istniec wobec czego czesc pradu przeplynie z jednej do drugiej ;] i to tez obnizy jego wydajnosc ;] koszty dyktuja - obudowa - trafo - mostek prostowniczy - kondy - przewody trafo pelt min 2-2.5mm- w zaleznosci od dlugosci itd/trafo-siec - odpowiednie wtyczki dla trafo-pelt/trafo-siec - jakies chlodzenie samego mostka pewnie tez by sie przydalo ... - pozostale ... koszulki itd ;] - dodatkowe filtry * - na wejsciu - uklad do cos a =>1 *-odpowiedni kond na wejscie ;) * dodatkowo ... dla szpanu i zaoszczedzenia paru groszy na rachunkach ;] Edytowane 14 Listopada 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 misiu robi blok linoge zasilacz do pelta pelta kupuje na allegro chlodnice na realitynet pompke allegro lub reality rezerwuar realitynet w sumie to wszystko mam zalatwione tylko trzeba czekac, zobaczymy co wyjdzie z tego chlodzonka :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Jak już masz wszystko "załatwione", to nie ma sensu namawiać Cię na fiata od mechlina i mechlika? Właśnie trzymama ją w rękach i jakość wykonania po prostu miażdży (piszę to jak użytkownik dwóch heater core'ów prosto od danger dena i chłodnic black ice [pro 2 i xtreme]). Daję sobie głowę obciąć, że jeśli wszystko jest z tym fiatem ok (a wygląda na absolutnie OK, jednak do układu wepnę go dopiero w tym tygoniu) to będzie wydajniejszy od black ice xtreme 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 z fiata zrezynowalem bo nie ma wbudowanego shrouda, zreszta chyba kupie freezera 3 bo gdzies trzeba oddac te 400W :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ghost_dog Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) no nie mow ze nie zrobisz takiego prostego zasilacza... koszt bedzie nieco wiekszy niz 70 zl. ja za samo trafo dalem ze 7 dych a jest ono 200W... edit: hmm, w sumie to nie wyjdzie tak drogo. na http://www.toroidy.pl/ kosztuje kolo 8 dych Edytowane 14 Listopada 2005 przez ghost_dog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) linoge mi zrobi wszystko za 100zl :) i bedzie cacy, o wlasnie sie skonczyla aukcja z peltem, kupilem za 71zl :) aukcja Edytowane 14 Listopada 2005 przez kooboos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Chyba nie chcecie uzyc trafa 230/12? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Chyba nie chcecie uzyc trafa 230/12?a czemu nie ? po wyprostowaniu ponad 16V ( przy obciazeniu pewnie spadnie do ok 13-14V) problem wlasnie jest z tym trafem w tej cenie sie zmiescic, kolo z elektronika kiedys mi proponowal na 30A w cenie ok50zl sam sie zdziwilem, ze tak tanio teraz za 300VA cena nie spada ponizej 80zl :/ trzeba bedzie odwiedzic dawnego elektronika ;] mostek prostowniczy 50A - 8.9 ;) Edytowane 14 Listopada 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 (edytowane) troche mi koszty sie podniosly wiec rezygnuje z zakupu hydor seltza, przerobie mojego starego poczciwego atmana 305 na in-line i bedzie ok, chociaz przez jakis czas :) czesto pytacie o koszty wiec prosze bardzo: -bloczek - 110 -chlodnica - 240 -rezerwuar - 50 -peltier - 71 -zasilacz peltiera - 185 (dosyc duza cena bo linoge robi to na trafo 230v/12v 500VA -wentylatory - 100zl -kolanka, cybanty, weze i inne pie rdolki - 44zl czyli w sumie 800zl :) no nie malo, ale dla kogos takiego jak ja co WC mu nie starcza a na FC go nie stac, za to nie chce mu sie izolowac wszystkiego przy FWC to chlodzenie peltem jest idealne, zatem taka cena moze byc:) BTW: podstawa bloku na tego pelta bedzie przeogromna... no nie mow ze nie zrobisz takiego prostego zasilacza... koszt bedzie nieco wiekszy niz 70 zl. ja za samo trafo dalem ze 7 dych a jest ono 200W... edit: hmm, w sumie to nie wyjdzie tak drogo. na http://www.toroidy.pl/ kosztuje kolo 8 dych no niestety narazie sam nie zrobie, dopiero co rozpoczalem edukacje w technikum elektronicznym (mam 16 lat) :) co nie oznacza ze nic nie wiem o o/c, bo ja kocham o/c :D EDIT: dzisiaj odebralem pelta, on jest naprawde ogromny:D oto on: dzisiaj pelt i fundusze na zasilke do pelta polecialy do linoge. szacuje ze za jakis tydzien poltora bedzie juz gotowe zasilanie do pelta, w takim czasie pewnie tez przyjdzie mi bloczek od misia. chlodnica dopiero gdzies za 3 tygodnie ale warto poczekac na BIX3 za taka cene :) (230zl). powoli sie wszystko z chlodzonkiem zaczyna rozkrecac. :) przerobilem przy okazji atmana na in-line: troche obgryziony ten krociec na gorze bo probowalem go kombinerkami wkrecic ale w koncu pekl plastik w atmanie wiec dalem spokoj i pilowalem. pekniecie zakleilem i jest szczelnie :) juz jest rezerwuar :) tylko zaplace i przyleci poczta, potem kwestia dokupienia kroccow i korkow. oto on: rezik Edytowane 21 Listopada 2005 przez kooboos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) najdroższy w zestawie jest.... rezerwuar :blink: za to nie chce mu sie izolowac wszystkiego przy FWC to chlodzenie peltem jest idealnepelta też musisz poządnie zaizolować... (nie tak ja fwc węży nie trzeba) ale zawsze coś.. Edytowane 22 Listopada 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Pelta, blok, mobo z obu stron. Wszystko do izolacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Pelta, blok, mobo z obu stron. Wszystko do izolacji. W sumie to to "wszystko" to nieduzo... i taka izolacja moze nawet ladnie wygladac... Zobaczymy jak Kubus sie spisze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 trafo zamowione ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 no zobaczycie jak to ladnie wykombnuje :) izolacja bedzie z neoprenu wiec bedzie bardzo szczelnie, zreszta nie bede jechac na tym non stop bo nie wyrobilbym na rachunki:) to tylko do benchow, rekordow itp tak to bedzie jako wydajne WC chodzic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 to tylko do benchow, rekordow itp tak to bedzie jako wydajne WC chodzic :)Bez zdejmowania pelta(ów) ? Bo jak tak to pelt troche kiepsko przewodzi ciepło jak nie jest podpiety do prądu :mrgreen: Na grafie.. jeszcze by dało rady.. ale czy na cpu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 a kto powiedzial ze nie bede zdejmowac pelta? to kwestia paru minut :) odkrecic coldplate-a, wziac maty neoprenowe i po sprawie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Bez zdejmowania pelta(ów) ? Bo jak tak to pelt troche kiepsko przewodzi ciepło jak nie jest podpiety do prądu :mrgreen: Na grafie.. jeszcze by dało rady.. ale czy na cpu ? Skąd informacja, że kiepsko przewodzi? Do tej pory na tweaku wszyscy pisali że bardzo dobrze przewodzi, co potwierdziły osoby które testowały to w praktyce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Testowały w praktyce... no ja tego nie widziałem ;) ale może zobacze... A pelta miałem sam... :) i też tak dosyć długo czasu chodziła mi grafa z peltem, który był wyłączony... grzała się troszke.. (plecy, tam zawsze macałem :P) Ale to tylko grafa... FX 5200 i pare marnych watów... a przy cpu mającym "troche" więcej W, takie pare mm -> pelt, coldpalte mogą być już troche gorsze tempy... tak sobie mniemam :) bo na cpu nie miałem pleta i nie spotkałem sie, żeby ktoś w ostanim czasie miał i jaka była temp z załozonym, lecz nie włączonym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 (edytowane) trafo jest w drodze do mnie ;] dzisiaj podobno wyslali ;] Edytowane 23 Listopada 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) pompka juz w 100% przerobiona, nie moglem dopasowac zadnego oringu tak zeby sie nie lalo, wiec uzylem standardowego oringu + oring 34x1,8 i wszystko uszczelnilem silikonem, jest szczelnie, testowalem pare godzinek. przyznam ze pompka byla ciepla wiec jakies radiatorki jeszcze skombinuje. w srode zasilacz z peltem leci do mnie bloczek tez jakos tak, a pod koniec przyszlego tygodnia bedzie u mnie chlodniczka (BIX3) wiec juz zaczne skladac cale chlodzenie :) fota z testowania pompki: rez (troche brudny ale to sie zrobi :) : Edytowane 5 Grudnia 2005 przez kooboos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) tu zapraszam do ogladania fotek juz w 95% skonczonego zasilacza do peltiera: topic o zasilce a tu fota spodu bloczku pod pelta. rozmiar spodu 80x80, ponad 200 pinow B) Edytowane 10 Grudnia 2005 przez kooboos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dream_killer Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Co moge powiedzieć ...::Respekt::... piękny :) (monstrum) dawaj wiecej fotek i wymiary spodu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) jest juz wymarzona, dlugo oczekiwana chlodniczka. BIX3 :D fota wyzej moze sugerowac ze chlodniczka jest uzywana czy cos, ale nie, jest nowa tylko po prostu pod wplywem mocnego swiatla przeswituje lakier na finach :) tu fotka ze slabszym swiatlem: jak widac nie mam zamiaru zrezygnowac z budowy tego chlodzonka :) Edytowane 13 Grudnia 2005 przez kooboos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 apetyczna :D gdzie zamierzasz ja zamontować? mam nadzieje że w budzie ;> ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 heh na sama mysl o pakowaniu bix3 do miditowera robi mi sie dziwnie. chlodniczka bedzie stac na budzie, nie dosc ze kazdy bedzie mogl ja podziwiac to jeszcze bedzie mi ladnie swiecic wentylkami :) Za to mam dobra wiadomosc, przedwczoraj przyleciolo do mnie zasilanie peltiera i pelt, po paru przerobkach i problemach juz wszystko jest ok, teraz tylko czekam na bloczek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...