Skocz do zawartości
mih1

Co Kupic Prosze O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

siemanko mam taki problem bede teraz remontowal calego kompa i mam powazny problem czy pod pci express czy agp8?

do przeznaczenia na caly zestaw mam ok 1300zł bez karty graficznej ale z obudowa i zasilaczem

ludzie rozne rzeczy mi doradzali i tak np kazali mi kupic:

procesor:celerond 336 2.8ghz/256c/533 lga775 box 314zł albo semptrona 2800+ box za 337zł

pamieci: tu jestem zdcydowany na ddr geil 1024mg / 400dual cl2,5 * 512mg za 421zł

płyty: pod semtrona msi k8n neo-V V2.0 nforce3 250 socket 754 dz/lan za 237zł

pod celerona to slysze tylko nazwy producentow zadnej konkretnej i dobrej plyty w granicach 250zł nie uslyszalem

zasilacz: zastanawiam sie nad chiefteckiem ale prosze o sugestie i konkretny model do 150zł jak da sie taniej to taniej

obudowa: nie wiem jakas fajna do 150zl albo taniej

i tu w tym miejscu mam problem mianowicie jezeli bede robił kompa pod pci to co do karty napewno kupie radka x800gt a jak pod agp8 to leadteka 6600gt

mam dylemat bo nie nie mam zamiaru w przyszlosci remontowac kompa przez jakies 3lata no moze za wyjatkiem ramu. dzieki ktoremu razwiazaniu bede bardziej przyszlosciowy. moj cel to wylacznie granie w gry na rozdzielczosci 1024 i co najmniej duzych opcjach no w przyszlosci wiadomo srednich ale zeby ponizej tego nie schodzic a i zeby komp mial tez mozliwosc podkrecania sie aby w miare uplywu czasu mozna go bylo jakos podrasowac wiem ze moje wymagania sa dziwne ale jestem w kropce i prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż... Za te pieniądze nie kupisz przyszłościowego zestawu pod AMD (tzn. na Socket 939). Zostaje jedynie Intel. Ja proponuję taki zestawik:

Procesor: Intel Celeron D336 2.80 GHz BOX (LGA775) 64-bit - 377 zł

Płyta główna: Microstar 915P Combo-2F - 323 zł - jedyna rozsądna płyta jaką znalazłem pod 775. Obsługa zarówno DDR jak i DDR2. No i oczywiście PCI-Express - podstawa przyszłościowej platformy.

RAM: GeIL Dual 2x 512MB DDR2 533 MHz - 407 zł lub PDP Patriot Dual 2x 512MB DDR2 533 MHz CL4-4-4-12 - 350 zł - DDR2 jest już w podobnej a nawet niższej cenie. Rozwiązanie dużo bardziej przyszłościowe niż DDR1.

Zasilacz: Chieftec (GPS-350EB-101A) 350W bulk - 159 zł lub Chieftec 360W (HPC-360-302DF) - 157 zł

Obudowa: Jakiś Modecom jak do 150 zł. Tylko nie bierz z LCD bo i tak się nie przydaje.

Karta graficzna: wybór należy do Ciebie, ale oczywiście na PCI-Express

Razem: 1400 lub 1350 zł - zależnie od wyboru pamięci. Ceny brałem jednak z Komputronika a do tanich sklepów on nie należy.

Edytowane przez ricky44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej przyszłościowe będzie PCI-E oczywiście...

Co do procka kup sobie semprona 2500+ albo 2600+ socket 754 64bit i podkręć... bedzie sporo taniej i równie wydajnie...

ram ok.

grafa - i 6600 i x800gt to dobre karty ale x800gt na 100% będzie głośniejsza bo to karty jakoś strasznie się grzeją, nie do końca wiem dlaczego :|

Natomiast do 1024x768 i high detale to zastanów się czy nie uda ci się przyoszczędzić na jakiegoś pełnego x800 albo 6800...

co do zasilacza i obudowy to obudowy firmy FOXCONN są też (po mojemu) ładne i fajne, a w standardzie dają do nich zasilacze firmy FSP (Forton) - tego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać...

W niedługim czasie na rynku powinny też pojawić się obudowy CoolerMaster Centurion 530 z 380W zasilaczem w cenie ok 300zł...

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do procka kup sobie semprona 2500+ albo 2600+ socket 754 64bit i podkręć... bedzie sporo taniej i równie wydajnie...

Co do procesora to nie byłbym pewny czy to takie przyszłościowe rozwiązanie. Chodzi mi o Socket 754, który jest już powoli wycofywany z rynku. Socket 939 - owszem przyszłościowe rozwiązanie, ale niestety dużo droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi