Skocz do zawartości
tester3000

Dark Messiah Of Might And Magic

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajna gierka, szkoda że taka krótka... (7GB O_O)

Pare śmiesznych bugów jest, np. podchodząc do niektórych stworków (nie z tej strony co trzeba?), można ich bić czym chcemy, a i tak nas nie zobaczą, a także są nieśmiertelni (np. miejsce gdy szukamy plecaka, w tynelu drugi ork), czasami też możemy się "zaciąć" pomiędzy kamieniami/ścianami. Albo "triki" np. to miejsce gdzie jest zawalająca się chatka można po zewnętrznym gzymsie przejść i przez okno pozbierać wszystko, troche nierealne, ale jaka satysfakcja :D

Troche mogli bardziej poukrywać tajne komnaty.

Spodobała mi się, możliwość "obejścia" na inny sposób niektórych miejsc.

W Messiahu twórcy dali nam także "jako taką" możliwość wyboru z kim i przeciw komu, w sumie 4 "różne" zakończenia. Chyba że coś przeoczyłem...

Grafika wnętrz fajna (na powietrzu jest troche gorzej), potworków (jedynie nie podobają mi się smoki "latają" jakoś tak koślawo). Szkoda, że mało tego wszystkiego jest.

Po ustawieniu wszystkiego na High, 1280x960, AA x2, Aniso 16x, bardzo ładnie chodzi gra, właściwie tylko w miejscach takich jak np. statek (patrząc na cały statek spadły fpsy i to jest chyba najbardziej wymagające miejsce w całej grze) przy innych złożonych konstrukcjach jest już dużo lepiej...

Polecam od razu zacząć gre na poziomie Hard... Na Normal jest zdecydowanie za prosto, im jesteśmy dalej tym paradoksalnie łatwiej...

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszedłem gre na wiele sposobów i moim zdaniem nawet na Hard jest za prosto...

Jest bardzo dużo możliwości wykończenia naszych wrogów.

Kim by się nie grało, po dobrze rozplanowanej akcji nawet mikstury czy jedzenie nam nie jest potrzebne, do tego jeszcze uzupełnia się nasze życie po przejściu niektórych momentów... :blink:

Co najważniejsze można przechodzić wiele razy gierke i zabawa w zabijanie za każdym razem syci... B-)

Czasami naprawdę zabawnie reagują nasi przeciwnicy :lol2:

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze przydalaby mi sie wersja kolekcjonerska tej gry, bo sa dodatkowe bronie, np. nieznalazlem samurajskiego miecza ktorego widzialem na trailerze Warriora, ciekawe czy ktos wypusci jakis patch co updatuje normalna wersje do kolekcjonerskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o ten

?

Ten miecz to chyba Naga.

Najfajniejszy jest ognisty długi miecz :)

Ale ostatnio preferuje podżynanie gardła, rzucanie sztyletem czy odstrzeliwanie komuś głowy.

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie chodzi mi o ten miecz z filmiku co podałeś, jednak nie jest to naga bo nagę to ja mam i obecnie nią walczę na zmianę z dwoma innymi mieczami a tego z filmiku jeszcze niespotkalem.

Edytowane przez -Wader-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wogole kim gracie?tz jaka postac preferujecie?

Ja wszedzie lubie Warrior :) nie ma to jak rzeznia heh.

Jeszcze przydaloby sie luk rozwinac :) zeby czasem na dystans sieknąć :)

Tak naprawde nic nie moge zlego powiedziec - fajnie postac sie rozbudowuje - fajnie sie zabija , grafika i klimat ciagle mnie zaskakuja i boje sie zaczac grac bo nie moge przestac a rano do roboty trzeba wstac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi podobają się wszystkie klasy :)

Każdą się równie przyjemnie gra :D

Dobre w tej grze jest to że można prawie wszędzie wleść, Rope Bow miażdży :D

Uwielbiam szukać różnych możliwości, przejść itd... Często błędów, ale nie drażnią mnie jakoś :)

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, czy jesli gra jest na silniku Source, to mozna uzyc takiej fajnej komendy jak mat_dxlevel 81? Bo przy dxlevel 95 przy 1024x768 i detalach na medium FPSów mam znosnie, jednak doczytki spowodowane ramem w ilosci jedynie 512 mnie zabijają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero dzisiaj mialem okazje powazniej popykac w messiaha i musze przyznac ze to jeden z lepszych fps w jakie gralem. mocno odpicowany source swietnie sie spisuje, hdr powala no i gameplay ocieka miodem. poszedlem w lucznika/assasina i hedszoty z luku to najwieksza frajda jaka ostatnio mialem hyhy, polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo poziomu Hard.

Dziś postanowiłem przejść grę nie używając żadnych miksturek i zabijając każdą kreaturę.

Nie było za dużych problemów...

W grze znalazłem: 182 food ration, 88 health potion, 34 full hp, 127 mana, 26 magic mushroom i inne...

Więc sporo za dużo tego !

Tak czy siak zabawa dobra i zaczynam od początku... ;)

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj chwile, dziś od 11 grałem, starałem się też znaleść wszystkie tajne przejścia, to troche zeszło na nich. Z przerwami krótszymi, dłuższymi do 20.

Jakby się grało nie szukając nic dodatkowego to szybciutko gra by przeleciała, jak się wie gdzie iść plus parę trików....

http://img508.imageshack.us/my.php?image=0hpgf2.jpg - Ciekawe zjawisko o_O

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gierka jest niezla!

Gralem jakas godzine i musze przyznac ze walczy sie super. Wlasciwie nie ma za wiele ograniczen podczas walki, mozna robic co sie chce [;

Tylko mam pytanie jedno: dlaczego moja postac skrada sie tak glosno, ze przeciwnicy, ktorzy stoja 3m dalej, mnie slysza? Musze ulepszyc jakas umiejetnosc czy to tak juz jest?

PS.

1024x768, AAx2, AFx0, all na high/on oprocz GFX detail czy jakos tak... to mam na medium ustawione (takie ustawienia wykryla gra) - smiga calkiem ok (na razie chapter 3 czy 4).

3qu!k!br!um - thx [;

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, chapter 6 tez mi sie nie podobal...

Gra jest krotka? No bez jaj. Gram w nia i gram a konca nie widac. No ok, jezeli ktos gra 12 godzin dziennie to sie nie dziwie ze krotka :lol:. Mam chapter 7 i gra sie na prawde fajnie. Jedna z lepszych gier tego roku.

Do tego trzeba przyznac, ze imo zoptymalizowano silnik od czasow wyjscia dema. Nie zauwazylem spadkow, jedynie w tym lvlu ze statkiem klatki polecialy ostro a tak to ok.

Aha - no i jest to chyba jak na razie jedyna gra, w ktorej zauwazylem roznice po przejsciu z 1 gb ramu na 2 gb.

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Optymalizacja Dark Messiah'a

Świetny poradnik - dzięki niemu wkońcu moge grać na high texturach z 1GB ramu bez zacinek :) FPS'y mi mocno skoczyły w góre -> głównie po wyłączeniu vertical sync. Patch 1.01 poprawia sporo drazniacych bugów. Zamiast grać 1024 i wszystko na high procz tekstur (średnio 43fps'y) z antialiasem x4, teraz smiga dokładnie tak samo w 1280 bez antialiasa (po wyłączeniu vsynca skacze 40-50, rzadko spada do 30). Sproboje teraz se pograc z wyzszymi detalami.

Jedynym minusem jest to, że gra ładuje sie troche dluzej, ale to raczej mi nie przeszkadza.

Draznia mnie tylko te tekstury... nawet na high niektore wygladaja tragicznie (olej lub krew na mieczu). Zaraz dopisze cos kontretniej na temat jeszcze tych optymalizacji i patch'u, tylko wiecej przetestuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra po wgraniu 84.21 wszystko chodzi dobrze. Błędów z typu " pamięć nie może być "read" " nie ma. W porównaniu do dema jednak chodzi o wiele lepiej. Gra mi się bardzo spodobała oderwać się nie można. Fajny klimacik a wypowiedzi strażników śmieszą. A fizyka jest w bardzo dobry sposób wykorzystana. Miecz też się fajnie kuje. A i takie pytanie będą jeszcze gdzieś kuźnie w innych chapterach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wogole kim gracie?tz jaka postac preferujecie?

Ja wszedzie lubie Warrior :) nie ma to jak rzeznia heh.

Jeszcze przydaloby sie luk rozwinac :) zeby czasem na dystans sieknąć :)

Tak naprawde nic nie moge zlego powiedziec - fajnie postac sie rozbudowuje - fajnie sie zabija , grafika i klimat ciagle mnie zaskakuja i boje sie zaczac grac bo nie moge przestac a rano do roboty trzeba wstac :/

Ja też gram warriorem czyli pakuje w siłę i walkę bronią ręczną. Fajne jest zrzucanie przeciwników z wysokości, nadziewanie ich na kolce jak i egzekucja. A łupanie kilofem po głowach tych małych stworków jest słodkie. Co do łuku to udało mi się na moście ( klify) tego orka co stał przybić za szyje strzałą do ściany :blink:

Chyba przejdę ją 2 albo i nawet 3 razy. Na pewno spróbuje grać magiem a i gra skrytobójcą może być ciekawa. Gra mnie wessała i to bardzo w nic innego już nie gram tylko w to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, ale różnią się nieznacznie... :P

Ja polecam wybranie zabójcy, najciekawiej się gra... :)

Po przejściu gry...

Czy później robi się to na czas, czy dla zabawy...

Gra się przyjemnie ;)

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nforce wiele osób typuje tą gre na jedną z najlepszych w tym roku. Sam się dziwie jakim cudem gra dostała ocenie poniżej 7. Chyba na GS oceniają już tylko po grafice i audio :/. Rzeczywiście gra chyba krótka nie jest a jak się szuka sekretnych miejsc to wydłuża rozgrywkę. Gram już od weekendu i dopiero chapter 8 który przypomina mi takiego HL2 z mieczem. A to dopiero jedną postacią.

A grał ktoś w multi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi