Skocz do zawartości
Kinool

ABS II i ochrona REAL ?!?

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie pewnie czesc z was widziala "termiczna ochrone" procesorw AMD na filmie z www.tomshardware.com ciekaw jestem czy komus z was przydazyla sie sytuacja w ktorej ABS II dzialalo lub niedzialalo.

Samemu to tak troche ryzyko testowac ABS II :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak ,nie ABSII ale wczesniejsze zabezpieczenia solteka testowalem ,dzialaly bez zarzutu.Jednak nie bylem AZ takim idiota zeby sciagac radiator przy dzialajacym kompie, test 1, zablokowanie wiatraka,2 sek komp OFF, test 2, odpalenie kompa BEZ wiatraka :-) ,jak tylko temp przekroczyla 60*C (a taka ustawielm w biosie) komp OFF, wiec dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj postanowilem zrobic test.

w BIOS-ie ustawilem temp dla ABS II 75 C

komp pracowal jakies 5 godzin (3 godziny SOF II :) ) wiec proc byl ladnie rozgrzany woda tez.

tem proca 39 C temp, jadra 60 C temp. wody 30,5 C

odlaczylem pompe i wlaczylem stoper a nastepnie dokladnie sledzilem co dzieje sie w Hardware monitor mojego Solteka :)

tem. wzrastala ale spokojnie i stopniowo, zadnych gwaltownych zmian (blok wodny oczywiscie byl zalozony i wypelniony woda) rdzen osiagna temp. 75 C w ciagu 56.5 sek. od momentu wylaczenia pompki.

Rekcja plyty byla nastepujaca:

- wszystkie 3 Led-y na klawiaturze zaczely migac

- monitor "zgasl"

- z "buczka" glosniczka wydobywal sie alarmujacy dzwiek.

ale zasilanie caly czas bylo wlaczone, niewiem czy to normalne ale chyba tak.

Komputer nalezalo zrestartowac poniewaz klawiatura ulegla calkowitej blokadzie i kombinacja (CTRL+ALT+DEL) niedawala zadnych rezultatow.

po twardym restarcie system wystartowal, rozpoczela sie procedora testu dyskow twardych i wszystko dzialalo sprawnie.

tak wiec ABS II na Solteku SL-75DRV5 dziala i chroni procesor przed spaleniem.

Testu zdjecia radiatora lub bloku wodnego niezamierzam przeprowadzac w najblizszej przyszlosci :)

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj postanowilem zrobic test.

w BIOS-ie ustawilem temp dla ABS II 75 C

komp pracowal jakies 5 godzin (3 godziny SOF II :) ) wiec proc byl ladnie rozgrzany woda tez.

tem proca 39 C temp, jadra 60 C temp. wody 30,5 C

odlaczylem pompe i wlaczylem stoper a nastepnie dokladnie sledzilem co dzieje sie w Hardware monitor mojego Solteka :)

tem. wzrastala ale spokojnie i stopniowo, zadnych gwaltownych zmian (blok wodny oczywiscie byl zalozony i wypelniony woda) rdzen osiagna temp. 75 C w ciagu 56.5 sek. od momentu wylaczenia pompki.

Rekcja plyty byla nastepujaca:

- wszystkie 3 Led-y na klawiaturze zaczely migac

- monitor "zgasl"

- z "buczka" glosniczka wydobywal sie alarmujacy dzwiek.

ale zasilanie caly czas bylo wlaczone, niewiem czy to normalne ale chyba tak.

Komputer nalezalo zrestartowac poniewaz klawiatura ulegla calkowitej blokadzie i kombinacja (CTRL+ALT+DEL) niedawala zadnych rezultatow.

po twardym restarcie system wystartowal, rozpoczela sie procedora testu dyskow twardych i wszystko dzialalo sprawnie.

tak wiec ABS II na Solteku SL-75DRV5 dziala i chroni procesor przed spaleniem.

Testu zdjecia radiatora lub bloku wodnego niezamierzam przeprowadzac w najblizszej przyszlosci :)

pozdrawiam :)

u mnie było inaczej opisywałem to w topiku założyłem zle blok i nie przylegał do rdzenia po przekroczeniu temeratury płyta zaczeła piszczeć i kom sie wyłaczył i tak kilka razy bo próbowałem go właczyć a on uparcie 1 pisk i power off wiec zabezpieczenie działa u mnie ok . bo powinno wyłaczyć kompa a u ciebie to raczej temperatura spowodowała chyba zwiche choć moge sie mylić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie pewnie czesc z was widziala "termiczna ochrone" procesorw AMD na filmie z www.tomshardware.com ciekaw jestem czy komus z was przydazyla sie sytuacja w ktorej ABS II dzialalo lub niedzialalo.

Samemu to tak troche ryzyko testowac ABS II :)

Qrcze nigdzie nie moge znalesc tego filmiku jak mozecie to dajcie bezposredni link!!! thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...