silverusa Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) Odrazu mowie jestem tu nowy wiec WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH :D Zatem chcialem sobie kupic nowy komputer mieszkam w usa wiec z czesciami nie bedzie problemu. Moja pierwsza konfiguracja to : Plyta glowna : asus A8N32 procek : amd athlon X2 4400 pamieci : 2 x 1gb ale jakich to nie mam pojecia prosze o pomoc dysk twardy : jeszcze nie wiem ale chce na SATA II + NCQ lub byc moze 2 takie na raid 0 karta graficzna : GF 7800 GTX 512 mb lub jezeli wyjdzie 7800 ultra zasilacz : ENERMAX Liberty ELT620AWT ATX12V 620W Chlodzenie : wlasnie nie wiem czy zalozyc wodnego ale ile to bedzie kosztowalo i czy jest to oplacalne ? Druga konfiguracja: Plyta glowna : asus P5N32 procek: Intel Pentium D 830 Smithfield 800MHz FSB LGA 775 Dual Core, EM64T, BTX version Processor Model Pamieci : na DDR2 a jakie to nie mam pojecia prosze o rady dysk twardy : to samo co w pierwszej konfiguracjii karta graficzna to samo co w pierwszej konfiguracjii zasilacz : rowniez ten sam Komp w sumie do grania lecz mysle ze do prawie wszystkiego bedzie sie nadawal. A nie chce DFI ULTRA-D bo ta plyta A8N32 ma dual sli x 16 a dfi ma sli x 8 Dziekuje za pomoc :) bardzo bede wam wdzieczny :) Edytowane 13 Listopada 2005 przez silverusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Zmień tytuł tematu bo jest nieregualminowy, możesz to zrobić przez opcje edytuj w poście. A wracając do tematu, zestaw numer jeden i dotego DFI ULTRA-D zamiast tego Asusa. Dyski weź Segate 200GB, ramy może A-DATA Viviesta. I jeszcze jedno, do czego Ci ten komp potrzebny?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Komp w sumie do grania lecz mysle ze do prawie wszystkiego bedzie sie nadawal. A nie chce DFI ULTRA-D bo ta plyta A8N32 ma dual sli x 16 a dfi ma sli x 8 Nie widziałeś testów SLIx16?? nic to nie daje!, bierz DFI! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverusa Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) http://pclab.pl/art17236.html Chyba mnie nie przekonacie do dfi. A tak btw to dfi obsluguje sata II ? Aha i prosze odpowiadajcie na moje pytania. tzn jakie pamieci ktora platforma czy zasilka dobra procek jakie jadro itp. DZIEKI :) Aha no i jezeli bym mial 2 x 7800 ultra lub 2 x 7800 512 to roznica by byla. Dzieki czekam na dalsze wypowiedzi innych uzytkownikow. Aha i macie moze jeszcze gdzies jakas instrukcje skladania kompa co gdzie i jak ? Bo mysle ze mnie wiecej wiem ale chcialbym sie upwenic. Edytowane 13 Listopada 2005 przez silverusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Zasilacz dobry, ram-cztaj mojego posta wyżej. Lepiej mieć 2x 7800Ultra (o ile wyjdzie) niż GTX, DFI chyba obsługuje Sata II ale ręki nie dam sobie uciąć. Rdzeń jest chyba tylko SanDiego w tym procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Tak DFI ma Sata2... Dalej Ci radze zabrać DFI, bo wolemieć lepszą płyte niż lepsze wyposażenie (po OC asus bedfzie gorszy)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverusa Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Juz koniec wypowiedzi :( ? Prosze pomozcie nowemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 bramka nr 1 plytka dfi ram hmm tutaj nie mam zielonego pojecia , pytaj madrzejszych odemnie ale narazie masz 3:0 na korzysc AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverusa Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) A tak gdzies doczytalem o opteronach ? O_o Jakies blizsze informacje ? czy to bedzie lepsze od mojego X2 4400 i jak tak to jaki model. spoko a co z chlodzeniem wodnym warto ? duzo to da? Edytowane 13 Listopada 2005 przez silverusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 X2 jest lepszy od wszystkich A64 i opteronów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) Nie do końca X2 lepsze. Jeśli będzie urzywał tylko jednej aplikacji to szybszy będzie procek z szybszym zegarem. Co nie zmienia faktu że jak Cię stać to bierz X2 bo praca w windzie itd będzie napewno przyjemniejsza. No i DFI:) A jeśłi sie upierasz nad SLI x16 to weź Abita AN8 32X. Pamięci, hmm Crucial robi 2x1GB PC4000, mozę coś takiego. Ewentualnie 4x512 A-Daty Vitesta, lub coś na BH5/6. No i RAID 0 jeśli to nie będzie komp firmowy z super ważnymi danymi. EDIT: Skoro nie oszczędzasz na kompie to nie oszczędzan na chłodznieu, weź którąś Prometeie, ona napewno coś da :D Edytowane 13 Listopada 2005 przez ajsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverusa Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) Wreszcie jakas bardziej profesionalna wypowiedz. Dzieki skorzystam z twoich rad. Ale co do plyty to nie wiem zobacze tego abita , a z tym chlodzeniem to moze jasniej jakies linki cos teges :) ? Bez przesady zadnych parownikow nie bede wsadzal :D Chcialbym chlodzenie wodne ale mam dylemat czy na karte graficzna tez bo na procka to napewno.I na co jeszcze warto zalozyc wodne? Droga troche ta prometeia :( moze kiedys sie taka kupi :D Edytowane 13 Listopada 2005 przez silverusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Tu jest trochę, reszte spokojnie znajdziesz w google. Na pierwszej stronie są też odnośniki do produktów konkurencji. http://www.tomshardware.pl/howto/20030610/ http://www.driverheaven.net/reviews/prometeia/index.htm Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) No i RAID 0 jeśli to nie będzie komp firmowy z super ważnymi danymi.Jeżeli to ważny komp to zrób raida 0+1... Na pewno bierz X2, bo jak chcesz grać to nie będzie Cie spowalniało tak bardzo to co się dzieje w windzie... Edytowane 13 Listopada 2005 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...