Skocz do zawartości
SGJ

Opera

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, rzeczywiście na starej Operce cofa od razu a na nowej trzeba kliknąć szybko dwa razy albo kliknąć na pierwszej (podwójnej) strzałce (P.Wstecz). Ale na starszej Operce też to mi się zdażało, chociaż na innych stronach.

Witam

W IE w ustawieniach na zakładce zaawansowane jest taka opcja jak "uzyj pasywnego protokołu FTP (dla zachowania zgodności z zaporami..."

...

Jak w Operze znaleźć podobną opcję aby wymusić przeglądarkę by nie łączyła się przez protokół pasywny. Gdzie tego szukać bo nie mogę sobie z tym poradzić.

- Nie działa !!! Działa, ale ftp jest dość specyficznym protokołem, który wymaga nawiązania dwóch połączeń, z dwoma krańcami działającymi jako serwer. Problem pojawia się w obecności firewall'i które blokują połączenia przychodzące, lub w przypadku komputerów stojących za bramkami z translacją adresów (NAT/masquerade), gdy adresy w sieci wewnętrznej nie są routowalne z zewnątrz - dość częsty przypadek lokalnych sieci domowych/blokowych/osiedlowych. Żeby obejść ten problem, wymyślono pasywny tryb ftp, który trzeba włączyć u siebie, tyle że czasem nie jest on używany domyślnie.

Obecne przeglądarki www działają z powodzeniem w roli klienta ftp, wystarczy wpisać adres ftp://ftp.capri.pl/pub/capri. Problem bywa jedynie z trybem pasywnym, jeśli jest potrzebny. O ile tryb pasywny wymyślono już dawno, wszystkie w zasadzie serwery tak działają, pomijając może jakieś antyczne, użycie trybu pasywnego działa zaś zawsze (a zwykłego nie zawsze), więc większość przeglądarek obecnie już używa domyślnie trybu pasywnego - tak działa przynajmniej to czego ja używam - Netscape, Opera czy Konqueror. Problem jest - niestety jakby inaczej i gdzie indziej - w najpopularniejszym programie, czyli M$ Internet Explorer. Tam trzeba włączyć tryb pasywny ręcznie, co wcale nie jest takie oczywiste. Jest gdzieś w tym programie opcja "użyj pasywnego protokołu FTP" - ale UWAGA - ta opcja nie służy do włączania trybu pasywnego FTP. Należy zamiast tego włączyć "widok folderów dla lokacji FTP". Tamta opcja ponoć nie ma znaczenia. Oczywiste, nie ? Osobiście nie używam tych jakże intuicyjnych w użyciu programów M$, ale musiałem temat wytropić w związku z zażaleniami użytkowników. Więcej smaczków tutaj w autorskim opisie:

http://support.microsoft.com/?kbid=309816

Jest też cała masa dedykowanych programów klienckich ftp, które zwykle są najlepszym narzędziem.

Michał Konieczny

Opcji zmiany trybu FTP nie zauważyłem - jak chcesz to zajrzyj do edytora preferencji - wystarczy wpisać opera:config na pasku adresu.

Edytowane przez Placio74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcji zmiany trybu FTP nie zauważyłem - jak chcesz to zajrzyj do edytora preferencji - wystarczy wpisać opera:config na pasku adresu.

Tam też szukałem ale nie znalazłem nic. Chodzi o to, że wszystkie przeglądarki, które łączą się zmoim serwerem przez protokuł pasywny mają problemy z nawiązaniem połaczenia. Przy aktywnym jest ok. Najprawdopodobnie wynika to z jakości oraz przepustowości łącza, bo raz się udaje a raz nie.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć! Mam prośbe, zobaczcie na stronke 2208002[/snapback]

Dziwne że jeszcze nikt o tym nie napisał, ale w operze 9.xx przy linkach z redirectem jest jakieś dziwne zachowanie przeglądarki - a mianowicie żeby to zobrazować:

http://images.google.com/images?q=dodge+ra...es&ct=title

kliknijcie na pierwszy obrazek (srebrny dodge) a potem na 'wstecz'.

Nie widzę żadnych nieprawidłowości, WSTECZ działa normalnie po pierwzym kliku. Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale u mnie przedstawia się jako Opera i dobrze wyświetla 8|

nawet jeśli się przedstawia jako opera, to nie powinno to powodować zwisu przeglądarki i po chwili awarii serwera X :? zaraz zobacze po zmianie czy sie coś zmieni... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie do Widzetow...

W pierwszych weekly byl skrot zeby zamknac widzety, czy tam je schowac - F9 chyba. A w obecnej nie dziala... Albo cos zmienili - wiecie moze na jaki? Bo klikanie za kazdym razem by otworzyc menagera widzetow i tam zamknij jest nieergonomiczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem bardzo zniesmaczony najnowsza wersja opery.. jest powolna i robi problemy ze stabilnoscia, wysylanie obrazkow na imageshack nie dziala... po paru dniach zabawy najnowsza wersja 9.01 powracam do 8.54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanie do Widzetow...

W pierwszych weekly byl skrot zeby zamknac widzety, czy tam je schowac - F9 chyba. A w obecnej nie dziala... Albo cos zmienili - wiecie moze na jaki? Bo klikanie za kazdym razem by otworzyc menagera widzetow i tam zamknij jest nieergonomiczne...

Ano zmienili, teraz już nie można włączyć/wyłączyć widżetów jednym klawiszem.

Ja najchętniej podpiął bym osobny skrót klawiaturowy do każdego widżeta, ale póki co chyba się nie da.

jestem bardzo zniesmaczony najnowsza wersja opery.. jest powolna i robi problemy ze stabilnoscia, wysylanie obrazkow na imageshack nie dziala... po paru dniach zabawy najnowsza wersja 9.01 powracam do 8.54

9.01 to jest weekly więc nie dziw się że ma problemy ze stabilnością.

Proponuję zainstalować 9 final na czysto i wtedy będziesz mógł narzekać (choć pewnie nie będzie na co).

U mnie też Operka się wysypywała na poczatku dlatego, że jechałem na profilu z 9beta.

Po założeniu świeżego profilu śmiga szybko i stabilnie.

Zalecana jest bezwzględna aktualizacja do Opery 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze w opera6.ini pogrzeb? Ja w ten sposob musialem wlaczyc obsluge Javy, bo co bym nie robil po kazdym otwarciu przegladarki byla wylaczona.

Swoja droga, wie ktos do czego sluzy opcja "Enable QuickReply" w opera6.ini?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny dziwny problem, forum elektrody, zablokuj zawartosc, wskazuje na baner ktory jest we flashu, zastosuj i ... bannera nie ma tylko pozostaje biale pole ktore zachowuje sie jak on :| jakies pomysly ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest flash, tylko chyba jakaś ramka z gifem. W preferencjach witryny można wyłączyć obsługę ramek, ale teraz nie mogę tego sprawdzić. Kliknąłem "x" i już mi nie pływa, mimo że usunąłem ciasteczka, by znowu zaczęło. Teraz siedzi na miejscu i daje się normalnie zablokować.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zrobic aby opcja dopasuj do szerokosci okna byla "fabrycznie" wlaczona ?

W 8-kach można było wymusić "dopasowanie" przez dopisanie w opera6.ini w sekcji [user prefs]

Rendering Mode=4
to uaktywniało Medium Screen Rendering i wszystkie strony dopasowywały się do szerokości ekranu, ale w 9 to chyba nie działa (przynajmniej u mnie), w opera:config Renreding Mode ustawiam na 4 ale efektów nie widze.

Spróbuj, a nóż widelec się uda.

Swoja droga, wie ktos do czego sluzy opcja "Enable QuickReply" w opera6.ini?

Nie mam takiego wpisu, możesz podać w jakiej sekcji opera6.ini masz ten wpis. Jeżeli MariuszDW ma rację to za pomocą tego wpisu mógłbym wyłączyć pole szybkiej odpowiedzi w M2, nie używam tego pola, a 9-tce nie można go wyłączyć z poziomu przeglądarki (wcześniejsze opery miały taką opcję).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie (v9.01) to się nazywa Show quick reply i siedzi w sekcji User prefs

U mnie tez, przekrecilem troche.

A szybka odpowiedz monza jak najbardziej z poziomu przegladarki wylaczyc: majac otwarta karte z jakims folderem z poczta kliknij na Widok (obok okienka wyszukiwania) i tam masz opcje "pole szybkiej odpowiedzi".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie (v9.01) to się nazywa Show quick reply i siedzi w sekcji User prefs

Dobra, już to znalazłem w opera:config i "se odptaszkowałem". Thx.

A szybka odpowiedz monza jak najbardziej z poziomu przegladarki wylaczyc: majac otwarta karte z jakims folderem z poczta kliknij na Widok (obok okienka wyszukiwania) i tam masz opcje "pole szybkiej odpowiedzi".

No pewnie że można, chyba ślepnę już, nie trzeba wcale grzebać w opera:config. Thx2U2.

BTW widzieliście juz nowego polskiego Widżeta VideoDownloader, fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra a teraz kto mi powie dlaczego strona z bramka orange mi sie nie przewija pomimo ruchu paska ? pierwszy raz cos takiego mam :|

no wlasnie pojawiaja sie kolejne strony na ktorych pada przewijanie :|

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie pytanie: czy da rade wyłączyć w wersji 9.00 obsługe torrentów? bo niestety ale wole mojego azureusa do nich, opera jednak sprawdza się lepiej jako przeglądarka www ;) bo teraz musze klikać zapisz jako i dopiero z pulpitu odpalać te torrenty.. denerwujące :| no i jeszcze te reklamy niezamykające sie :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi