rafa Posted July 3, 2011 Report post Posted July 3, 2011 4.Czasami jak widze ile bierze ramu to jest jakas masakra , czasami dochodzi do 600mb a użycie procesora dochodzi narawde wysoko. 5. Laptop win7, i3 , 4gb Powinieneś się cieszyć że korzysta z ramu a nie np pliku wymiany. Dzięki temu działa szybciej. Poza tym masz 4GB pamięci - chyba po to by z niej korzystać? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
mr^_^max Posted July 3, 2011 Report post Posted July 3, 2011 U mnie Opera od wersji 11 zaczęła wariować. Czasem było okej, czasem jakieś dziwne wycieki pamięci (potrafiła zająć 2,5GB), przy okazji użycie procesora było wysokie, co skutkowało 'zamuleniem' przeglądarki jak i zresztą całego systemu. Jakiś tydzień temu przestała się nawet uruchamiać (tzn. zaraz po starcie łapała zwisa, można było tylko ubić proces). Przy okazji instalacji 11.50, postanowiłem usunąć katalogi profilu, itp., wszystkie problemy znikły. Opera Link to naprawdę fajna sprawa :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kkNd! Posted September 11, 2011 Report post Posted September 11, 2011 (edited) Za Chiny nie moge wylaczyc paska menu glownego (plik, edycja, widok, zakladki itd)... Wie ktos jak to zrobic? :oops: update: thx Macieqqq, pomoglo :) bezskutecznie szukalem tego w preferencjach i wygladzie Edited September 11, 2011 by kkNd! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Macieqqq Posted September 11, 2011 Report post Posted September 11, 2011 Za Chiny nie moge wylaczyc paska menu glownego (plik, edycja, widok, zakladki itd)... Wie ktos jak to zrobic? :oops: Plik > Pokaż pasek menu 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Sysak Posted September 12, 2011 Report post Posted September 12, 2011 Też miałem problem z niezamykaniem się opery. Do tego zacinki Youtube i niekompatybilność niektórych stron (portal nike+) i przesiadłem się na chroma. Poprzednio jak spróbowałem to nie byłem zadowolony, ale w kolejnych wersjach, oprócz szybkiego ładowania stron sama przeglądarka działa w miarę szybko i zostałem przy chromie. Trochę czuję się jakbym zdradził ukochaną żonę, bo odkąd mam internet używałem opery, ale cóż lepsze jest wrogiem dobrego. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted November 8, 2011 Report post Posted November 8, 2011 Pewnie zrobię z siebie idiotę, ale gdyby ktoś nie wiedział: istnieje opcja błyskawicznego przesuwania się po pasku tabów jednym klawiszem w obie strony. W Narzędzia -> Preferencje -> Zaawansowane -> Mysz i Kl -> włączamy "włącz skróty jednoklawiszowe" i od tej chwili mamy: 1 - w lewo; 2 - w prawo. :lol2: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Niemiec Posted November 8, 2011 Report post Posted November 8, 2011 zeby to jeszcze chcialo np dzialac jak odpale sobie googla i kilka zakladek z niego a potem chce sie przelaczyc a tu guzik, bo w pasku wyszukiwania dopisuje mi albo 1 albo 2. podobna sytuacje mialem chyba na allegro. jakas rada? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kwasior500 Posted November 8, 2011 Report post Posted November 8, 2011 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
m4r Posted January 4, 2012 Report post Posted January 4, 2012 Hmm... dziwną akcję zauważam od paru(nastu) dni. Macie może problemy z playerem YT? U mnie się to objawia tym, że nie działa mi play/pauza, a w oknie cały czas widać kółko "buforowanie", mimo że filmik leci. Pomaga dopiero przewinięcie filmu - wtedy play/pauza zaczyna działać poprawnie, a buforowanie znika. Dodatkowo wtedy też pojawia się, wcześniej niewidoczny, postęp ładowania filmu. Przeciętnie co trzeci- czwarty film u mnie ma takie problemy. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Niemiec Posted January 4, 2012 Report post Posted January 4, 2012 (edited) u mnie po aktualizacji do ostatniej wersji przestaly dzialac boczne przyciski w logim mx1000. a z YT mam taki problem, ze niby sie buforuje a i tak filmik sie przycina, jakby braklo mu mocy cpu. Edited January 4, 2012 by Niemiec Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stivo Posted January 4, 2012 Report post Posted January 4, 2012 Raz mi się chyba zdarzyło, że filmik się buforował, ale nie było postępu. Odświeżyłem i zadziałało. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
qbass Posted January 28, 2012 Report post Posted January 28, 2012 Mam to samo. Do tego strasznie opera zaczela mi obciazac procesor w laptopie. Po wylaczeniu opery cisza i spokoj wiatraki milkna. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stivo Posted January 28, 2012 Report post Posted January 28, 2012 Do tego strasznie opera zaczela mi obciazac procesor w laptopie. Po wylaczeniu opery cisza i spokoj wiatraki milkna. A czy czasem nie korzystasz z testowej 12 z włączoną akceleracją sprzętową? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
qbass Posted January 28, 2012 Report post Posted January 28, 2012 Wersja 11.61 Wiec nie. Może ja przeinstalować? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
bender83 Posted January 28, 2012 Report post Posted January 28, 2012 Hmm... dziwną akcję zauważam od paru(nastu) dni. Macie może problemy z playerem YT? U mnie się to objawia tym, że nie działa mi play/pauza, a w oknie cały czas widać kółko "buforowanie", mimo że filmik leci. Pomaga dopiero przewinięcie filmu - wtedy play/pauza zaczyna działać poprawnie, a buforowanie znika. Dodatkowo wtedy też pojawia się, wcześniej niewidoczny, postęp ładowania filmu. Przeciętnie co trzeci- czwarty film u mnie ma takie problemy. u mnie po aktualizacji do ostatniej wersji przestaly dzialac boczne przyciski w logim mx1000. a z YT mam taki problem, ze niby sie buforuje a i tak filmik sie przycina, jakby braklo mu mocy cpu. Mam to samo. Nie zawsze się tak dzieje, ale dość często. Dodatkowo jeszcze jak wezmę full screen w YT to nie robi mi się taki prawdziwy FS tylko widać pasek startu i zakładki w Operze. Próbowałem już reinstalacji Flasha, Opery itd., nic nie pomaga. Pod innymi przeglądarkami działa poprawnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted February 8, 2012 Report post Posted February 8, 2012 Mam w biurze może nie najmocniejszy sprzęt, ale Pentium4 3.5Ghz i 2GB ramu powinno mi chyba gwarantować płynność przeglądania głupiego Facebook 'a prawda? Tymczasem jednak na FF lata aż miło a na operze mam slideshow. Gdzie szukać przyczyny? Ver. 11.61 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
bender83 Posted February 8, 2012 Report post Posted February 8, 2012 Mam w biurze może nie najmocniejszy sprzęt, ale Pentium4 3.5Ghz i 2GB ramu powinno mi chyba gwarantować płynność przeglądania głupiego Facebook 'a prawda? Tymczasem jednak na FF lata aż miło a na operze mam slideshow. Gdzie szukać przyczyny? Ver. 11.61 Wyłączyłeś płynne przewijanie stron? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stivo Posted February 8, 2012 Report post Posted February 8, 2012 Przydałaby się jeszcze aktualizacja pliku browser.js - najłatwiej wykonać to klikając Sprawdź dostępność aktualizacji w menu Pomoc. Mimo, że dostaniesz info, że masz najnowszą wersję przeglądarki ten plik zostanie zaktualizowany. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Smoq Posted March 4, 2012 Report post Posted March 4, 2012 (edited) Opera zjada mi co najmniej 90% CPU. Pytanie jak to naprawić, jakie dane mam Wam podać w celu ustalenia przyczyny i ew. rozwiązania problemu? Czy przy odinstalowaniu przeglądarki i ponownym jej zainstalowaniu (tym razem z AppStore) wszystko pozostanie na swoim miejscu tj. bym tej czynności nie wykonał? Wersja przeglądarki Dwa zainstalowane i uruchomione rozszerzenia: Rozszerzenia Edited March 4, 2012 by Smoq Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
reyden Posted March 5, 2012 Report post Posted March 5, 2012 Usuń oba rozszerzenia i zobacz jak się zachowuje opera . Co do zachowania ustawień - z tego co widzę to katalog z ustawieniami jest osobno , jak działa to tak samo jak w FF to nie powinno być problemu . Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Smoq Posted March 5, 2012 Report post Posted March 5, 2012 Czy nie wystarczy je tylko wyłączyć, trzeba je usuwać i czy ew. konieczny jest restart przeglądarki (wyłączenie bez restartu nic nie daje)? Co do danych użytkownika - prywatnych to wolał bym mieć 100% pewności, więc prosiłbym jeszcze o potwierdzenie przez kogoś. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
dumpmuzgu Posted May 28, 2012 Report post Posted May 28, 2012 podobno w operze 11 i w gore jest obsluga WebGL. dlaczego wiec strony wymagajace tego twierdza ze moja przegladarka nie obsluguje? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stivo Posted May 28, 2012 Report post Posted May 28, 2012 Z 11. to była chyba tylko jedna wersja deweloperska (11.50, a w pełni to dopiero 12. będzie zgodna z WebGL. Sprawdź czy masz włączoną opcję: opera:config#UserPrefs|EnableWebGL (skopiuj do paska adres i wklej) 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted July 7, 2012 Report post Posted July 7, 2012 (edited) Co tu tak cicho? :> Po ostatniej aktualce porobiło się u mnie coś takiego. Nie wiem z czego te portale korzystają (bezbole, demoty i inne [ciach!]ły - głupoty, ale czasem zaciekawiony czyimś linkiem kliknę i takie krzaki mam) A innym razem gdy pokaże grafikę to ta cała mruga w dziwny sposób.. Edited July 7, 2012 by Havoc Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stivo Posted July 7, 2012 Report post Posted July 7, 2012 Najczęstsze przyczyny: 1. blokowanie zawartości 2. rozszerzenia 3. włączone style użytkownika W celu weryfikacji: AD 1. wyłącz blokowanie zawartości AD 2. sprawdź na karcie prwyatnej AD 3. Opera Menu > Strona > Styl > zaznacz Tryb Autorski o ile masz coś innego zaznaczone Jeśli powyższe nie pomogą, to dobrze byłoby sprawdzić na czystym profilu (info HowTo) lub instalacji wersji portable/USB w innej lokalizacji. I w sumie tak czytam wątki rozwojowe, to ludzie piszą, że mają różne problemy ze znikaniem/miganiem obrazków Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted July 7, 2012 Report post Posted July 7, 2012 (edited) Żadne z powyższych. Ogólnie to pref. opery przenoszę z katalogu do katalogu od wersji 8 czy 10. Nie instalowałem jej na czysto od paru lat, jest cały czas zainstalowana na innej niż systemowa, partycji z profilami tam usadowionymi. Może to być też wina ramdisku i cachu na nim. Ale YT 99,9% reszty stron działa prawidłowo. Dlatego też szukam rozwiązania na mojej konfiguracji, przy moim systemie. Czysta instalacja itd mnie nie zadowala. Bardziej ciekawi mnie tu natura samego problemu niż poprawne wyświetlanie tych głupot, nie umrę od ich braku :-) Co to w ogóle jest, flash, java czysty html, czy jakiś inny kod na takich stronach? Może coś z nimi nie tak? Edited July 7, 2012 by Havoc Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stivo Posted July 7, 2012 Report post Posted July 7, 2012 (edited) Nie wiem, nie korzystam. PS. Chyba nie wszyscy wyczuli, że chodzi o nieużywanie w/w stron. Edited July 9, 2012 by stivo Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted July 8, 2012 Report post Posted July 8, 2012 To może z drugim problemem mi pomożesz ;-) Czy to normalne że jakikolwiek otwarty film (na YT i tympodobnych) sprawia że zegary na GPU chodzą mi w trybie 2D nawet w czasie gry? Muszę zamykać kartę z filmem żeby sie to zmieniło. Ciekaw jestem czy to problem opery, czy softu/driverów do grafiki. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
forthal Posted July 8, 2012 Report post Posted July 8, 2012 @up Mam tak samo i nijak, nie wiem jak to rozwiązać. MSI Afterburner 2.2.0, a Catalysty to bodajże 12.4. Przeglądarka Chrome :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stivo Posted July 8, 2012 Report post Posted July 8, 2012 Jedynie zmiana ustawień wspomagania sprzętowego mi przychodzi do głowy > opera:config#UserPrefs|EnableHardwareAcceleration Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...