Skocz do zawartości
pchola

Prośba O Pomoc W Doborze Płyty Na S.939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jaka płytę główną polecicie pod athlon 64 3200 i grafikę - Radeon X800GT 256MB :unsure:

a pytam ponieważ słyszałem opinię, że płyty na chipsecie nForce słabo współdziałają z kartami graficznymi ATI czyli moim radeonem (Via podobno ok), a zamierzałem zaopatrzyć się w MSI K8N Neo4 - F bądz Gigabyte K8NF-9 (ewentualnie Gigabyte K8N Ultra-9 - tylo że ta jest już troche droższa i nigdzie nie można jej dostać)

Poradzcie co mam kupić do tego, najlepiej tak do 400zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby nie otwierac nowego tematu. Bo tez szukal Mobo pod 939 tylko w okolicach 500 zl. Wiem ze DFI jest najlepsze tylko np Abit AN8 Ultra ma najlepiej ulokowany chipset ( zakladajac albo wyjmujac karte nawet go nie zachaczymy, a w DFI LanParty dluzsza graficzna bedzie w ogole zaslaniac cooler na chipsecie ). Stad moje pytanie: czy mobo pod 939 ~500 zl - Abit AN8 Ultra bedzie dobrym wyborem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łażąc po necie trafiłem na całkiem ciekawy przegląd płyt pod s.939:

http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1834862,00.asp

dla leniwych krótkie podsumowanie:

MoBO -------------- punktacja: (więcej - lepiej :) )

ABIT Fatal1ty AN8 -------- 8

ASUS A8V-E Deluxe -------- 5

DFI LP UT nF4 Ultra-D ------ 9*

ECS KN1 Extreme ---------- 3

ECS nForce4-A939 --------- 8

EPoX 9NPA+ Ultra ---------- 9*

Foxconn NF4UK8AA ------- 8

ASUS A8N-SLI Deluxe ----- 9*

MSI RS480M2-IL ----------- 8

Soltek SL-K890Pro-939 ---- 6

MSI K8N Neo4-F ------------ 8

* te płyty otrzymaly tytuł: ExtremeTech Approved

Mam nadzieję że się przyda.

@tazikk

Teraz masz dwie płyty do wyboru zamiast DFI LP: AN8 Ultra lub 9NPA+ Ultra, ceny są prawie identyczne.

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na mój podpis i sam sobie odpowiedz co do karty graficznej i ASUSA-ja jestem w 100% zadowolony i ta cena, a powiem iz HT max stabilne to [315x4=1260]efektywnie 2520Mhz,natomist max FSB to 370 XP się instaluje ale nie jest stabilne ,350 to jest wartość stabilna.Do tego tylko dobre pamięci, najlepiej na kościach samsung TCCD. bo max VDDR to 3,0V a napięcie na procek to 1,6V,ale inne także mogą być ,logiczne jest tylko iz wydajnośc pamięci bedzie nizsza.Ogólnie polecam -na mostek pasuje zalman Zm47j [więc cisza] a na mofsetach jest duży radiator. :wink:

Edytowane przez MORSZCZACHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@samm-ur

Wielkie dzieki. W sumie tam nie ma tej plyty ktora chce ale jednak chyba sie zdecyduje ze wzgeadu na :

1) Abit AN8 Ultra ma pasywne chlodzenie ( OTES )

2) Epox ma troszke glupio umieszczone zasialanie na pl. glownej :/

No wiec teraz tylko wysylac kase i czekac na sprzet :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi