Fazz Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Mam płyte główną ECS U2-400A (nforce2 ) procek to AMD sempron 2300+ i dwie kości ram good-ram PC3200. Kiedy ustawie FSB na 166 wszystko jest w porządku ale kiedy zwiększe FSB do 200 to system zawiesza sie. Według tego co CPU-Z odczytał z SPD to dla jednej kości timing powinien wynosic 8-4-4-3 a dla drugiej 8-3-3-2,5. W biosie timing przy tych 2 kościąch ram ustawia sie na 8-4-4-2,5 jednak niestety sytem przy tych ustawieniach jest niestabilny :-/ w jednym z tematów o timingach wyczytałem że wartość tras powinna wynosić sumie pozostałych liczb a więc ustawiłem go na 10, jednak to nic nie zmieniło :-( Czy istnieją takie ustawienia timingu a może biosu które były by w stanie zagwarantować stabilność na FSB 200 czy przy tych 2 kościach ram nic nie da sie zrobić :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 napięcia ;) daj papu,, procka nakarmiłeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moharp Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Mam płyte główną ECS U2-400A (nforce2 ) procek to AMD sempron 2300+ i dwie kości ram good-ram PC3200. Kiedy ustawie FSB na 166 wszystko jest w porządku ale kiedy zwiększe FSB do 200 to system zawiesza sie. Według tego co CPU-Z odczytał z SPD to dla jednej kości timing powinien wynosic 8-4-4-3 a dla drugiej 8-3-3-2,5. W biosie timing przy tych 2 kościąch ram ustawia sie na 8-4-4-2,5 jednak niestety sytem przy tych ustawieniach jest niestabilny :-/ w jednym z tematów o timingach wyczytałem że wartość tras powinna wynosić sumie pozostałych liczb a więc ustawiłem go na 10, jednak to nic nie zmieniło :-( Czy istnieją takie ustawienia timingu a może biosu które były by w stanie zagwarantować stabilność na FSB 200 czy przy tych 2 kościach ram nic nie da sie zrobić :-(Ja mam ten sam problem z goodram mam jedna 2,5 druga 3 i ustawia mi w trybie auto na 166 a jesli ustawie recznie na 200 to restartuje mi od czasu do czasu kompa.Timingi sie nie zgadzaja nawet jesli ustawie na gorsze czyli z cl 3 to i tak to nic nie daje, restarty jak byly tak są. Wiec postanowilem cl 3 sprzedac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Mam płyte główną ECS U2-400A (nforce2 ) procek to AMD sempron 2300+ i dwie kości ram good-ram PC3200. Kiedy ustawie FSB na 166 wszystko jest w porządku ale kiedy zwiększe FSB do 200 to system zawiesza sie. Według tego co CPU-Z odczytał z SPD to dla jednej kości timing powinien wynosic 8-4-4-3 a dla drugiej 8-3-3-2,5. W biosie timing przy tych 2 kościąch ram ustawia sie na 8-4-4-2,5 jednak niestety sytem przy tych ustawieniach jest niestabilny :-/ w jednym z tematów o timingach wyczytałem że wartość tras powinna wynosić sumie pozostałych liczb a więc ustawiłem go na 10, jednak to nic nie zmieniło :-( Czy istnieją takie ustawienia timingu a może biosu które były by w stanie zagwarantować stabilność na FSB 200 czy przy tych 2 kościach ram nic nie da sie zrobić :-( Mam tą samą płyte główną i także pamięci GoodRAM 400 (2*256Mb), na FSB 200 przy jakichkolwiek timingach troche działa i się sypie. Miałem okazję pożyczyć od znajomego Twinmmosy 333 i o dziwo komp poszedł stabilnie na FSB 205!!! Według mnie GoodRam (przynajmniej te co ja mam) to shit - dobrze chodzą tylko tak jak mam w opisie - tymingi 7-3-3-2 a FSB poniżej 200 (chodziło nawet stabilnie na FSB 196 ale po 6h na kompie już się sypało). Co dziwne u mnie nie ma różnicy czy pamięć działa w trybie dual czy nie - czytałem że w dual pamięci mają jeszcze większe wymagania ale kiedy dałem single to sypało się nawt na standardowych timingach na FSB 195 :blink: Nie rozumiem o co chodzi z tymi pamięciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazz Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) Puki co wychodzi na to że goodram to shit :-/ chodz być może przyczyną tego jest to że według SPD jedna kość przy 200 MHz wymaga timingów 8-3-3-2.5 a druga 8-4-4-3 i być może fakt że jedna chce 2.5 a druga 3 powoduje ich "niezgode" . Jutro porzycze inną kość goodram od sąsiada i zobacze jak sie te "good"ramy bedą sprawowały :-) Edytowane 15 Listopada 2005 przez Fazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Puki co wychodzi na to że goodram to shit :-/ chodz być może przyczyną tego jest to że według SPD jedna kość przy 200 MHz wymaga timingów 8-3-3-2.5 a druga 8-4-4-3 i być może fakt że jedna chce 2.5 a druga 3 powoduje ich "niezgode" . Jutro porzycze inną kość goodram od sąsiada i zobacze jak sie te "good"ramy bedą sprawowały :-) U mnie to na pewno nie jest powodem - obie kostki są na 8-3-3-3 a jak puścilem nawet na 9-4-4-3 to dalej sie sypie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 nie narzekajcie tak na te ramki u mnie kostka 512 cl3 chodzi stabilnie na 244 przy 3-3-3-9 napiecie 2.7v :) a przy 200 robi 2-2-2-11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazz Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) nie narzekajcie tak na te ramki u mnie kostka 512 cl3 chodzi stabilnie na 244 przy 3-3-3-9 napiecie 2.7v :) a przy 200 robi 2-2-2-11 No właśnie Kostka ja też z jedną kością ram nie mam problemu ale przy 2 kościach jest poprostu tragedia :-/ Być może dzisiaj przetestuje 3 kośc goodram która być może zacznie działać wmiare poprawnie z jedną z 2 pozostałych. A niek nie zmusze żadnych goodramu do poprawnego działania to zmiejsca sprzedaje je i kupuej 512 MB bo lepiej jest mieć FSB200 niz jakiś nędzny dual który wielkie G... daje :angry: Edytowane 16 Listopada 2005 przez Fazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Jak widać te ramy "GOOD" to są tylko z nazwy :) Ja moje teraz wymieniam - kupię sobie jakieś porządne Twinmmosy to może zajadę z tym FSB sporo wyżej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazz Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Sądze że powinno sie stworzyć na tym forum liste kiepskich firm i produktów :-) puki co zaliczyłbym do tej listy wszystkie zasilacze Coedegena i te badziewne goodramy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość metall2 Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Sądze że powinno sie stworzyć na tym forum liste kiepskich firm i produktów :-) puki co zaliczyłbym do tej listy wszystkie zasilacze Coedegena i te badziewne goodramy :-) I tu POPIERAM. :D Dałbym tam jeszcze Megabajt (Zasilacze) i Tracer (też zasilacze). :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 ale wy pier.. sam mam goodramy 512 biegaja 3-3-3-9 520 2t na napięciu 2.7v(na epoxie 8krai najlepiej biegały na 2.9 v 2-2-6 1t 440 mhz) , poza tym oplaca sie teraz brac goodramy na bga , sporo osób miało dobre sztuki goodramow za ta kasę są ok chociaz ja bym wolal kupic jakies tccc z allegro lub dolozyc do patriotow, lub adat.pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sativ Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 A co powiecie o pamiatkach OCZ???? Drogie ale.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazz Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 ale wy pier.. sam mam goodramy 512 biegaja 3-3-3-9 520 2t na napięciu 2.7v(na epoxie 8krai najlepiej biegały na 2.9 v 2-2-6 1t 440 mhz) , poza tym oplaca sie teraz brac goodramy na bga , sporo osób miało dobre sztuki goodramow za ta kasę są ok chociaz ja bym wolal kupic jakies tccc z allegro lub dolozyc do patriotow, lub adat.pzdEhh następny :-/ jakbyś dokładnie poczytał to byś zauwarzył że w temacie jest problem z pamięciami 256 MB zwłaszcza jeżeli mają timingi 8-3-3-3 lub 8-4-4-3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) eh jakbys niewiedzial to z reguły kosci 256 mb lepiej latają niz 512 eh nastepny płyte masz [ciach!]iana pozycz jakąs od znajomego pobaw się timingami i musi byc lepiej moze masz konflikt na lini mobo ram w ciul takich przypadkow bylo albo totalny brak umiejętności , połaczony z brakiem rozumu haha Edytowane 22 Listopada 2005 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazz Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 eh jakbys niewiedzial to z reguły kosci 256 mb lepiej latają niz 512 eh nastepny płyte masz [ciach!]iana pozycz jakąs od znajomego pobaw się timingami i musi byc lepiej moze masz konflikt na lini mobo ram w ciul takich przypadkow bylo albo totalny brak umiejętności , połaczony z brakiem rozumu hahaMoja płyta to ECS na nforce2 :-) niby tania ale nie narzekam pamięci testowałem też na asusie z nforce2 i to samo :-/ a jak wiadomo ausu to solidna firma. Odziwo na takiej badziewnej płyci jak asrock ale opartej na kt400 z pamięciami nie ma aż takich problemów <_< pozatym poczytaj posty ludzi którzy mają goodramy i pamięci 256 MB z timingami 8-x-x-3 te pamięci to jakiś nie wypał zresztą inne moduły z 256 MB sprawują sie niewiele lepiej. Natomiast jeżeli chodzi o pamięci 512 MB to faktycznie chyba każda osoba na forum je chwali :wink: Być może "wik elektronik" (czy cos w tym sensie bo dokładnej nazwy nie pamiętam) poprostu wzieła sie do roboty i zaczyna robić lebsze pamięci :-) A tak to pozatym to czy ktoś testował jak sprawują sie w dualu te 512 MB ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Metall2, a jednak moje Twiny rządzą :D. Ale zauważ, że te Twiny, które u siebie testowałeś to był dual 512 333Mhz ! 333Mhz duuuuuuuużo lepiej się kręcą niż 400. 400 TwinMOS'a podobno też są dobre do o/c ale na pewno nie lepsze niż 333mhz. NIE ZAPOMNIJ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...