Skocz do zawartości
MacMus

Acer 3023 I Zwiech Po Zainstalowaniu Omeg Przy Atitool

Rekomendowane odpowiedzi

kretek napisał(a):

Zrobiłem update Biosu na 1.13 i już mi pamięci działają na 200MHz. Napięcia procesora spadły o 0.1V. Teraz mam 1.25V i 0.975V. Temperatura przy wygrzewaniu spadła przynajmniej o 2°C. Poza tym poprzednio procesor miał 2 tryby pracy-1.8GHz 1.35V i 800MHz 1.075V, a teraz narazie zauważyłem jeden pośredni 1.6GHz 1.2V. Troche to dziwne ale Rightmark mi wieszał kompa jak obniżałem napięcie o więcej niż 0.025V, a teraz prima zapuściłem i narazie bez błędów działa z napięciem o 0.1V mniejszym od tego co było przy biosie 1.06.

Aby zrobić update pod dosem (najbezpieczniej) trzeba zrobić bootowalny CD, instrukcja i potrzebne pliki są tu: Bart's way to create dos bootcd

Jak sprawdzić taktowanie karty graficznej i gdzie dorwać najnowsze mobilne catalisty i jak je zainstalować, bo nowsze stery acera od ferrari i innych aspire z atix700 nie chcą się instalować?

Niekupuje tego z biosem 1.13 ................... te napiecia sa niemozliwe , od biosu niemoze sie az tyle zmienic...

Jak mozesz zapusc prime i zrob screena z cpu-z przy wykonywaniu prime z napieniami na 4x200 .

Czy pamieci dzialaja ci w dualu?????

A co do Mobile Cytalistow bylo opisywane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raistlin napisał(a):

Niekupuje tego z biosem 1.13 ................... te napiecia sa niemozliwe , od biosu niemoze sie az tyle zmienic...

Jak mozesz zapusc prime i zrob screena z cpu-z przy wykonywaniu prime z napieniami na 4x200 .

Czy pamieci dzialaja ci w dualu?????

A co do Mobile Cytalistow bylo opisywane

Co do duala to :"The Socket-754 Sempron is based on AMD's K8 architecture, but is a 32-bit only CPU (no x64 support here). As a Socket-754 CPU, the Sempron only features a single channel DDR400 memory controller. "

Co do biosu i napięć. Myślę że bios mi obniżył napięcia ponieważ rozpoznał odpowiednio model procka. Wychodzi na to że niektórzy mają jakieś świeższe Semprony, które działają na wyższych napięciach albo bios ich nie poznaje i pozwala na ustawienie 'bezpiecznych' napięć.

Prime sobie teraz liczy, zaraz dodam screena jak podziała odpowiednio długo.

Jak Wam pokazuje cpu-z chipset i southbridge? Mi pokazuje Radeon RS482 i SB400.

Mam nadzieje że szybko znajde tego posta o mobile catalistach.

Dołączona grafika

Testy już robiłem wczoraj, bo też nie wierzyłem czy przy tak niskim napięciu będzie stabilny. Teraz pracuje mi prime już 30min, żadnych błędów i wentylatorek ledwie się kręci. Martwi mnie tylko wysoka temperatura dysku, chociaż jeszcze nie przekroczyła 55°C określaną przez producenta jako T maks. pracy.

Edytowane przez kretek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kretek napisał(a):

Co do duala to :"The Socket-754 Sempron is based on AMD's K8 architecture, but is a 32-bit only CPU (no x64 support here). As a Socket-754 CPU, the Sempron only features a single channel DDR400 memory controller. "

to dziwne a co pokazuje ci RM ??? jakie masz ustawinie w zakładce Advane Setings tam przy ACPI states

może to od tego zaeży ??

co do dysku to ja mam 53 idle a jak zarzucam jakieś gierki lub przegrywam z partycji na partycje to dochdzi do 60

wogole z tym moim modelem jest coś qrde nie tak .. inny procek nie wykrywany przez CPU-Z

wogole przed chwila miałem tak że jak odpaliłem tą aplkacje to szło CPU na 100 a program sie nie uruchimoł :(

ehh zaczynam coroaz poważniej myśleć ze procek jet zwalony

Edytowane przez MacMus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marioking napisał(a):

co do duala chodzilo pewnie o pamieci a nie dwurdzeniowca :D Z koleji co do chipsetu ja mam rs480 rev, 1 i sb400.

ja własnie wybadałem że mam 482/400

co do procesorów to już wiem:

stepping 2 to nowa seria sepronów w których dodano SSE3 i uniemożliwiono zręcenie napięcia poiżej 1,075

JAk widać miałem szczęśnie i załapałem sie no nową :(

trochę szkoda bo moj procek pracuje na 1,8 na 1,150V stapilnie ( Prime szaleje przez 2 h ) a na 800 - trochę to smieszne - 1,075

chyba będe zmuszony dać mu wartość minimal na 6x na 1,075

Edytowane przez MacMus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

ja dzisiaj zupenie z ciekawosci zapuscilem prime'a. chodzi juz sobie jakis czas (30-40 min.) a komputer stabilny.... a warto dodac ze procek chodzi na ustawieniach 4X200 i zasilaniu 0.950 V :)

temperaturka przy tym nie wchodzi powyzej 50 st. ale wentylatorek i tak sie caly czas kreci na srednim poziomie.

nie wiem jak byloby na baterii ale teraz sie laduje wiec nie chce przerywac.

wniosek jest jednak taki ze komp moze chodzic na zanizonym napieciu stabilnie

tu chcialbym przeprosic macmusa za wprowadzenie w blad... wczesniej sprawdzalem napiecia idac od 0.800 V i zawieszal mi sie idac w gore do 0.900 wiec sie poddalem. okazlo sie ze niepotrzebnie.

aha, u mnie chipset pokazuje ATI RADEON RS482 Rev.01, a Southbridge ATI SB400

bios v.1.12

dorzucam jeszcze screena w zalaczniku

post-111386-1132498103_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacMus napisał(a):

ja własnie wybadałem że mam 482/400

co do procesorów to już wiem:

stepping 2 to nowa seria sepronów w których dodano SSE3 i uniemożliwiono zręcenie napięcia poiżej 1,075

JAk widać miałem szczęśnie i załapałem sie no nową :(

trochę szkoda bo moj procek pracuje na 1,8 na 1,150V stapilnie ( Prime szaleje przez 2 h ) a na 800 - trochę to smieszne - 1,075

chyba będe zmuszony dać mu wartość minimal na 6x na 1,075

Jak masz 1.150V przy 1.8GHz to nie masz co płakać, teoretycznie na baterii pochodzi dłużej jak będziesz odglądał jakiegoś divx'a. Poza tym dostałeś SSE3. Sprawdź jeszcze everestem czy masz obsługe x64, bo według http://www.amdboard.com/sempron.html masz już wersje E6, która na desktopach obsługuje x64.

Ja mam CPU ID 00010FC0h, a Ty powinieneś mieć 00020FC2h .

A co do temperatur to nie są jakieś straszne, ja przy wygrzewaniu mam 64°C, a przy pracy w idle mam ponizęj 50°C, ale to jest tak że wiatrak pracuje, schładza, wyłacza się, potem temperatura powoli rośnie kilka stopni powyżej 50°C i znowu wiatrak się włącza i schładza. Jak pracuje na bateriach to temperatura praktycznie jest cały czas poniżej 50°C.

RM już się nie bawie, bo mi się znudziły ciągłe niebieskie ekrany, teraz mam dobrze po zmianie biosu i nie chce w to ingerować.

Ściągnałem jakiegoś Prime'a 2004 i windows wywala błąd aplikacji przy próbie uruchomienia testu jak procek pracuje na 800MHz, jak go przełaczam na 1.8GHz i uruchomie test, to potem pracuje bez błędów na tych 800MHz. Nie wiem czy to wina procka czy program ma jakiegoś buga.

marioking ->cpu-z tak samo mi pozkazywało w wersji 1.30, wersja 1.31 pokazuje mi juz rs482.

Edytowane przez kretek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kretek napisał(a):

Jak masz 1.150V przy 1.8GHz to nie masz co płakać, teoretycznie na baterii pochodzi dłużej jak będziesz odglądał jakiegoś divx'a. Poza tym dostałeś SSE3. Sprawdź jeszcze everestem czy masz obsługe x64, bo według http://www.amdboard.com/sempron.html masz już wersje E6, która na desktopach obsługuje x64.

Ja mam CPU ID 00010FC0h, a Ty powinieneś mieć 00020FC2h .

A co do temperatur to nie są jakieś straszne, ja przy wygrzewaniu mam 64°C, a przy pracy w idle mam ponizęj 50°C, ale to jest tak że wiatrak pracuje, schładza, wyłacza się, potem temperatura powoli rośnie kilka stopni powyżej 50°C i znowu wiatrak się włącza i schładza. Jak pracuje na bateriach to temperatura praktycznie jest cały czas poniżej 50°C.

marioking ->cpu-z tak samo mi pozkazywało w wersji 1.30, wersja 1.31 pokazuje mi juz rs482.

wiec tak everest pokazuje:

codename: Venice-128

napięce rdzenia 1,075-1,35

pobór mocy:67W

masakra 67W !! to przecież tyle co turion ...

a cpuid pozostaje takie jak mówiłeś 20Fc2h

hmm teraz to już nie wiem czy sie cieszyć czy płakać...

teraz wracjąć do tego x64 ?? tzn ja mam już w swoim procu obsługe 64 bitów ? czyli już wiem dlaczego zaistalował mi sie ten driver AMD 64...

a co do temperatur to planuje rozkręcić lapca i zawrzucać mu gdzie sie da Artic Silver... bo jak przykłądam ręke do wiatraka przy 60 stopniach to leci zimne powietrze... także coś jest nie tak z odprowadzaiem ciepła chyba . A jak jest u was ??

No i najważniejsze jak podziłać żeby najskuteczniej rozkręcić ten nasz model, próbował ktoś kiedyś trzeba demontować dużo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacMus napisał(a):

wiec tak everest pokazuje:

codename: Venice-128

napięce rdzenia 1,075-1,35

pobór mocy:67W

masakra 67W !! to przecież tyle co turion ...

a cpuid pozostaje takie jak mówiłeś 20Fc2h

hmm teraz to już nie wiem czy sie cieszyć czy płakać...

teraz wracjąć do tego x64 ?? tzn ja mam już w swoim procu obsługe 64 bitów ? czyli już wiem dlaczego zaistalował mi sie ten driver AMD 64...

a co do temperatur to planuje rozkręcić lapca i zawrzucać mu gdzie sie da Artic Silver... bo jak przykłądam ręke do wiatraka przy 60 stopniach to leci zimne powietrze... także coś jest nie tak z odprowadzaiem ciepła chyba . A jak jest u was ??

No i najważniejsze jak podziłać żeby najskuteczniej rozkręcić ten nasz model, próbował ktoś kiedyś trzeba demontować dużo ?

U mnie pokazuje codename: Winchester 128, napięcie 1.5-1.65 i też 67W, nie ma się tym co przejmować, bo chyba nic nie jest prawdą.

Sprawdż w zakładce CPUID czy masz zaznaczone '64-bitowe rozszerzenia x86 (AMD64, EM64T)', jeśli tak to możesz instalować win64 :)

Teraz brat sobie gra i ma 60°C na procku i leci ciepłe powietrze, jakby mi takie leciało z ogrzewania w samochodzie to bym się ugotował nawet w zimie :)

Ja rozmontowałem już 3 laptopy, nie można robić nic na siłę. Trzeba też to robić z uwagą, ostatnio próbowałem demontować klawiaturę z compaq'a nc6000. Próbowałem ją podważać śrubokrętem, na szczęście nie byłem natrętny i nic nie zniszczyłem, wystarczyło przesunąć 3 zatrzaski i sama wyszła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kretek napisał(a):

U mnie pokazuje codename: Winchester 128, napięcie 1.5-1.65 i też 67W, nie ma się tym co przejmować, bo chyba nic nie jest prawdą.

Sprawdż w zakładce CPUID czy masz zaznaczone '64-bitowe rozszerzenia x86 (AMD64, EM64T)', jeśli tak to możesz instalować win64 :)

Teraz brat sobie gra i ma 60°C na procku i leci ciepłe powietrze, jakby mi takie leciało z ogrzewania w samochodzie to bym się ugotował nawet w zimie :)

Ja rozmontowałem już 3 laptopy, nie można robić nic na siłę. Trzeba też to robić z uwagą, ostatnio próbowałem demontować klawiaturę z compaq'a nc6000. Próbowałem ją podważać śrubokrętem, na szczęście nie byłem natrętny i nic nie zniszczyłem, wystarczyło przesunąć 3 zatrzaski i sama wyszła.

a więc tak:

1. Zainstalowałem:

http://cbid.amdclub.ru/html/download.html

i pokazuje core: Roma - i faktycznie to jest nowy stepping procesorów AMD

2.Everest niestety nie pokazuje x64 ... :( no ale cóz można było oczekiwać ze nagle z mojego 32 bitowego zrobi sie 64 biotyw :)

3.co do temperatury to ja jak mam 60 stopni i przykładam ręke do wentyla to chłodno jak na zime .... uważasz żę powinienem w ciemno rozkręcać i nakłądać pastę ??

Co do rozkręcania: to co demotować najpierw w 3023 to wszystkie śrubki trzeba usunać i wogole zdiąć cała dolną pokrywe ?? przydałby mi sie jakiś manual ktok po kroku jak to zrobic :>

Bede BARDZO wdzięczy !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raistlin napisał(a):

Mam identyczny procesor(model) jak dwaj poprzednicy ktorzy zeszli na 0.950 i 0.975 . Tylko bios inny czy to mozliwe ze bios tak duzo daje?? uhhh

Chyba zupdatuje tego biosa:} .

Zaczelo sie na omegach z atitoolem a konczy na procesorze;P

no to trzeba chyba mienic temat wątku, bo ja nie przestane jak nie będe miał <50 a idle :D ( i jakiś znośnych temeratur ! a nie 54 stopnie :( na 800 Hz )

SSE3 niewiele daje nowych rzeczy w zasadzie to praiwe wogóle nic z tego co wyczytałem na zagraniczych testach, forach :)

To jak z tym krótkm kursem rozkręcania lapca ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacMus napisał(a):

no to trzeba chyba mienic temat wątku, bo ja nie przestane jak nie będe miał <50 a idle :D ( i jakiś znośnych temeratur ! a nie 54 stopnie :( na 800 Hz )

SSE3 niewiele daje nowych rzeczy w zasadzie to praiwe wogóle nic z tego co wyczytałem na zagraniczych testach, forach :)

To jak z tym krótkm kursem rozkręcania lapca ...

Ja mam dwa pdfy od travelmatów ale tam jest inne rozmieszczenie elementów i opis wszytkich części a rysunek jest tylko jeden. Jakbym miał rozbierać tego laptopa to odkręciłbym śruby od dołu zostawiając te przy mocowaniu wyświetlacza, z wyświetlaczem trzeba uważać aby czasem kabelek się nie urwał. Rzeczywiście laptop powinien się rozbierać od góry. Po odkręceniu śrub powinna odejsć górna część obudowy nad klawiaturą, sama klawiatura, oraz część z touchpadem. Śruby trzeba tak odkręcach aby nie zdrapywać czarnej farby, nie robić nic na siłę, dokładnie oglądać laptopa podczas odkręcania, tak jakbyś rozbrajał bombe :)

Rozbiórka to jest ryzyko utraty gwarancji, ja bym nie ryzykował utraty 2 letniej gwarancji, nie wiadomo czy sam możesz to naprawić, jeżeli w serwisie podczas montażu rozwalili heatpipe'a (bo pewnie układ jest na heatpipe'ach) to nic nie zdziałasz. Zimne powietrze wijące podczas gdy procesor ma 60°C oznacza że układ chłodzenia nie działa. Jest to powód do reklamacji.

raistlin -> Jak widać na screenie wyżej u mnie discharge rate na full load przy 800MHz jest na poziomie 6.84W, wlan działał, dysk wtedy nic nie czytał, dvd też nie pracowało. Musze spróbować jeszcze do prime'a zapuścić kopiowanie z dvd i przez wlan i wtedy zobaczyć ile będzie ciągnęło przy profilu 'max battery'.

EDIT: Te wskazania discharge rate na poziomie 7-8W są nieprawdziwe, przy baterii 60Wh laptop pracowałby z 8h. Pewnie czasami coś zakłuca wskazania mobilemeterowi.

Teraz mi pokazuje dobrze:

w idle bez wlan pokazuje 20.4-21W;

z wlan ~23W,

przy włączonym primie i 800MHz i działającym wiatraku ~28W,

przy 1.8GHz i profilu "zawsze włączony" ~40W,

kopiowanie z płyty i po sieci max 46W,

Przy wyłączonym powerplay i uruchomieniu d3d rightmark max 56W.

Edytowane przez kretek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kretek napisał(a):

Ja mam dwa pdfy od travelmatów ale tam jest inne rozmieszczenie elementów i opis wszytkich części a rysunek jest tylko jeden. Jakbym miał rozbierać tego laptopa to odkręciłbym śruby od dołu zostawiając te przy mocowaniu wyświetlacza, z wyświetlaczem trzeba uważać aby czasem kabelek się nie urwał. Rzeczywiście laptop powinien się rozbierać od góry. Po odkręceniu śrub powinna odejsć górna część obudowy nad klawiaturą, sama klawiatura, oraz część z touchpadem. Śruby trzeba tak odkręcach aby nie zdrapywać czarnej farby, nie robić nic na siłę, dokładnie oglądać laptopa podczas odkręcania, tak jakbyś rozbrajał bombe :)

Rozbiórka to jest ryzyko utraty gwarancji, ja bym nie ryzykował utraty 2 letniej gwarancji, nie wiadomo czy sam możesz to naprawić, jeżeli w serwisie podczas montażu rozwalili heatpipe'a (bo pewnie układ jest na heatpipe'ach) to nic nie zdziałasz. Zimne powietrze wijące podczas gdy procesor ma 60°C oznacza że układ chłodzenia nie działa. Jest to powód do reklamacji.

raistlin -> Jak widać na screenie wyżej u mnie discharge rate na full load przy 800MHz jest na poziomie 6.84W, wlan działał, dysk wtedy nic nie czytał, dvd też nie pracowało. Musze spróbować jeszcze do prime'a zapuścić kopiowanie z dvd i przez wlan i wtedy zobaczyć ile będzie ciągnęło przy profilu 'max battery'.

no to gites .. już posłałem maila do acera .. czyli mam laptopa z głowy na 2 miechy jeżeli zdecyduje się go wysłać :(

mam podobne wrażenie ze mam coś zrąbane wewnatrz laptopika bo tak jak pogram trochę w gierki to dostaje temperatury na mobile metrze wzystkie powyżej 70 stopni grafika potrafi nawet wygrzać sie do 80

No i dysk przy intensywnym wzytyaniu ma temperature ponad 60 stopni.

Ale to chyba nie normalne :(

Czy mogłem sam szkodzić laptopka - bo nie wiem czy uznane mi to zostanie w serwisie acera ...

Edytowane przez MacMus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuuurde ale kombinujecie masakra - i co wam to da? w mom Acerze nie widze zadnych niedogodnosci wentylator sie kreci cicho na noc jak chodzi tylko p2p to ustawiam max power saving i jest cisza (BitComet)

Generalnie mam zuzycie CPU na poziomie 1-5% (outpost, NOD32, BitComet, gg)

Takim grzebaniem i tak cudow nie zrobicie - jeszcze przekombinujecie i sprzet za gruba kase do servisu pojedzie. Ja z desktopem kombinowalem jak kon pod gorke, ale laptop to nie desktop! Tam w odroznieniu od desktopw konstrukcja jest PRZEMYSLANA i przetestowana. Nie warto chwiac orginalnymi parametrami.

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacMus napisał(a):

no to gites .. już posłałem maila do acera .. czyli mam laptopa z głowy na 2 miechy jeżeli zdecyduje się go wysłać :(

mam podobne wrażenie ze mam coś zrąbane wewnatrz laptopika bo tak jak pogram trochę w gierki to dostaje temperatury na mobile metrze wzystkie powyżej 70 stopni grafika potrafi nawet wygrzać sie do 80

No i dysk przy intensywnym wzytyaniu ma temperature ponad 60 stopni.

Ale to chyba nie normalne :(

Czy mogłem sam szkodzić laptopka - bo nie wiem czy uznane mi to zostanie w serwisie acera ...

U mnie tez dysk szybko osiaga 60 co raczej nie dobrze wrozy na przyszlosc :( A co do reszty temperatury nie panikowalbym taka biorac pod uwage serie 5012-5014 gdzie temy podczas giercowania pod 100 podchodza a critic to 106.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurek napisał(a):

kuuurde ale kombinujecie masakra - i co wam to da? w mom Acerze nie widze zadnych niedogodnosci wentylator sie kreci cicho na noc jak chodzi tylko p2p to ustawiam max power saving i jest cisza (BitComet)

Generalnie mam zuzycie CPU na poziomie 1-5% (outpost, NOD32, BitComet, gg)

Takim grzebaniem i tak cudow nie zrobicie - jeszcze przekombinujecie i sprzet za gruba kase do servisu pojedzie. Ja z desktopem kombinowalem jak kon pod gorke, ale laptop to nie desktop! Tam w odroznieniu od desktopw konstrukcja jest PRZEMYSLANA i przetestowana. Nie warto chwiac orginalnymi parametrami.

z podpisu wynika ze masz centrino ;p a to troszke inna bajka;D

Musze zainstalowac dzis tego biosa;P

Wentyl chodzi cicho tylko na poczatku buczy chwilke oraz moj pokoj jest troche akustyczny;p wiec mi to przeszkadza...

U mnie cpu na poziome 1-10 przy emule flashfxp Kasersky antiwirus pro z aktywnnym monitorem, oraz tlenem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marioking napisał(a):

U mnie tez dysk szybko osiaga 60 co raczej nie dobrze wrozy na przyszlosc :( A co do reszty temperatury nie panikowalbym taka biorac pod uwage serie 5012-5014 gdzie temy podczas giercowania pod 100 podchodza a critic to 106.

:|

no ale nie po to kupowałem sempron energoszczędnego i cichego żęby mi teraz lapek wył jak oszalały :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacMus napisał(a):

:|

no ale nie po to kupowałem sempron energoszczędnego i cichego żęby mi teraz lapek wył jak oszalały :(

No i jest postep w stosunku do athlona64 :P Czego ty chcesz, ma tempy 50-70 a nie jak w a64 70-100 :P I powiedz czy a64 ci pochodzi 3h na baterii jak ten sempron.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marioking napisał(a):

No i jest postep w stosunku do athlona64 :P Czego ty chcesz, ma tempy 50-70 a nie jak w a64 70-100 :P I powiedz czy a64 ci pochodzi 3h na baterii jak ten sempron.

no włąsnie przez tą ciagłą prace wiatraka i nagrzewanie mam discharge rate na poziomie ~8-8,5 i laptop pracuje poniżej 2h.

prawdopodobnie będe zamawiał kuriera na następny tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacMus napisał(a):

no włąsnie przez tą ciagłą prace wiatraka i nagrzewanie mam discharge rate na poziomie ~8-8,5 i laptop pracuje poniżej 2h.

prawdopodobnie będe zamawiał kuriera na następny tydzień.

U mnie przy www na wi-fi wyciagnal ponad 3h. I przy takim uzytkowaiu pewnie by ci wytrzymalo te 3h. Gdybym ja opciazal tak procka zeby wentyl wkolko pracowal tez pewnie bym mial kolo 2h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marioking napisał(a):

U mnie przy www na wi-fi wyciagnal ponad 3h. I przy takim uzytkowaiu pewnie by ci wytrzymalo te 3h. Gdybym ja opciazal tak procka zeby wentyl wkolko pracowal tez pewnie bym mial kolo 2h.

no włąsnie tyle ze ja faktycznie mało robie, ały czas 'idle' a temperatura utrzymuje się w okolicach 53 stopni! wiec wiatrak cały czas buczy sobie :(

mam takie pytanie czy jak gorące powietrze wam leci z góry i z dołu, przy najniższej szybkości pracy wiatraka:

w przedziale od 50-60 stopni

bo u mnie jest tak 50 stopni dmucha zmine z boku i z dołu, natomiast 60 -> wtedy lekko ciepłe z boku i zimnutnkie z dołu laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec to jest tak: u mnie na baterii mam zawsze wlaczony profil "maximum baterii". zdecydowalem ze rezygnuje z programu epower i lece na standardowym ktory jest wbudowany w system + rmclock. w rmcklock mam ustwione na baterii profil minimal ( FID 4, napiecie 0.975). w ten sposob komputer pracuje na baterii ok 2h50min-3h20min. wykorzystuje go wtedy do www i pracy w wordzie itp.

jesli chodzi o wentylator to z reguly sie nie wlacza... max raz na 0,5h i to na gora minute. temperatura utrzymuje sie w przedziale 48-56 st. a wentyl i tak nie pracuje.

kiedy sie jednak wlacza to z boku leci cieple a z dolu ciagnie zimne powietrze.

wydaje mi sie ze to czy i jak wentylator sie wlacza jest powodowane tym czy laptop jest podlaczony do zasilania czy nie. jak jest na baterii z ustawionym profilem "maximum baterii" to przy temperaturach przy ktorych narmalnie wentylator juz chodzi on caly czas pozostaje wylaczony.... to takie moje spostrzezenia. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomcio_wroc napisał(a):

wiec to jest tak: u mnie na baterii mam zawsze wlaczony profil "maximum baterii". zdecydowalem ze rezygnuje z programu epower i lece na standardowym ktory jest wbudowany w system + rmclock. w rmcklock mam ustwione na baterii profil minimal ( FID 4, napiecie 0.975). w ten sposob komputer pracuje na baterii ok 2h50min-3h20min. wykorzystuje go wtedy do www i pracy w wordzie itp.

jesli chodzi o wentylator to z reguly sie nie wlacza... max raz na 0,5h i to na gora minute. temperatura utrzymuje sie w przedziale 48-56 st. a wentyl i tak nie pracuje.

kiedy sie jednak wlacza to z boku leci cieple a z dolu ciagnie zimne powietrze.

wydaje mi sie ze to czy i jak wentylator sie wlacza jest powodowane tym czy laptop jest podlaczony do zasilania czy nie. jak jest na baterii z ustawionym profilem "maximum baterii" to przy temperaturach przy ktorych narmalnie wentylator juz chodzi on caly czas pozostaje wylaczony.... to takie moje spostrzezenia. :)

Jak mozesz dodac jaki masz bios??

hmm na bateri powiedz tez przy jakiej temp wlacza ci sie wentylator na bateri , u mnie na ac 59 c , a wylacza 48 c .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raistlin napisał(a):

hmm na bateri powiedz tez przy jakiej temp wlacza ci sie wentylator na bateri , u mnie na ac 59 c , a wylacza 48 c .

bios 1.12

wentylator wlacza sie po przekroczeniu ok 57 st. wylacza sie jak spadnie do ok 50. ale ogolnie zadko dostaje takiej temperatury, zwlaszcza przy www czy gg wiec z reguly stoi w miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raistlin napisał(a):

gdby u mnie było możliwe ustawinenie napięcia 0,975 to napewno osiągałbym takie tempertury i wiatrak nie chodził by non stop :-(

wszystko cholepa przez nowa linie procesorów AMD :-(

Czy ktoś ma też nową serie ROMA bo poza SSE3 , które w zasadzie nic nie daje to niestety nie da się obniżyć napiecia :(

jakie macie temperatury --> do posiadaczy seri ROMA czyli nie możliwych do skręcenia :)

tomcio_wroc --> widze że też wrocław :) bawiłeś się może w otwieranie lapka ?? bo boje się sam to robić :)

mam taką małą prośbe czy mogliyście zrobić taki test:

1.podłaczyć lapka do zasilania

2.Ustawić napiecie na 1,075

3.odczytać temperatury i zachowanie wiatraka przy takim ustawiniu

Będe wdzięczny bo ciagle zastanawiam się czy odesłać lapka do serwisu i zgłosić usterkę do serwisu.

Edytowane przez MacMus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam lapka na ac na 1.075 4x200 . temp 48-59 przy 59 wlacza sie wentyl potem jest cicho okolo 10min i znowu sie wlacza zbija w okolo 1min zbija do 48 i od nowa taki cykl;] .

Wiatrak chodzi srednio glosno;p a z bokow wydostaje sie uhhh cieple powietrze;p od dolu zasysa powietrze.

aha mam stale wlaczone flashfxp tlen mm emule kaspersky

Edytowane przez raistlin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi