fantattoo Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Mam kompa Asus Pundit R350 w takiej konfiguracji: 1. Procesor Celeron D 345 (3,06 Ghz) 2. 2 x 256 ddram dual channel 3. HDD WD 160 GB SATA 4. Nagrywarka DVD ASUS Tutaj można co nieco poczytać o tym sprzęcie. W zestawie był fabrycznie montowany miedziany radiator z wentylatorem Asusa. Mam teraz do Was pytanie......czy ktoś z Was, zna parametry coolerów Asusa? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych danych technicznych. W czasie spoczynku temp. na procesorze wynosi 60-63 stopnie (wg. Asus Probe, BIOS i Speed Fan), ale ten procesor to Prescot, więc taka temp. specjalnie nie dziwi. Na MB temp. wynosi 38-40 stopni (wg. tych samych programów monitorujących), wentylator pracuje na 3500-4000 RPM Po trzech godzinach grania w F.E.A.R. temp. wzrasta do 70 stopni na procesorze i do 50 stopni na MB przy obrotach wentylatora nieco ponad 5000 RPM. Biorąc pod uwagę wielkość obudowy wynik chyba nie najgorszy. Tylko ta ilość obrotów mnie trochę niepokoi....ale może tak ma własnie być. Chciałbym jednak założyć jakiś bardziej wydajny cooler, żeby mimo wszystko obniżyć temp. Co moglibyście mi polecić? Trzeba zwrócić uwagę, że jest cholernie mało miejsca na zamontowanie coolera. Niestety nie potrafię sam dojść do tego, jaki cooler byłby wydajniejszy i ewentualnie cichszy. Obecny wentylator działa automatycznie i wolałbym aby nowy działał tak samo. Nie zależy mi specjalnie na ręcznej regulacji obrotów. P.S. Speed Fan pokazuje mi jeszcze temp. HDD na poziomie 55 stopni. To chyba sporo, ale ze względu na brak miejsca w obudowie raczej nic się nie da z tym zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 generalnie w barebonach jest to problem i raczej nic z tym nie zrobisz, biorac pod uwage ze masz tam grzalke prescotta to praktycznie rozwiazan jest zero, pudlo bedzie sie nagrzewac bo praktycznie nie ma gdzie uciekac na zewnatrz, jesli chodzi o wiatraki to musza sie tak krecic by sie procek nie przegrzal jakies rozwiazania? hmmm..... ciezko 1. dziury wentylacyjne na gorze obudowy by cieplo uciekalo, moze nawet jakis wspomagajacy wiatrak 2. co do proca to problem wielki, generalnie pomoze wiekszy radiator + wiatrak, moze wiac z boku to nie ma znaczenia ale..... wloty na bocznej sciance sa dokladnie nad procem czyli modyfikacja moze przyniesc efekt uboczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...