Skocz do zawartości
Gość Bartosj

Co Powiecie O Tych Blokach?

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie luks ma racje i mechlik tez ;] ale racja tez jest taka ze beda duzo lepsze od zwyklych coolerkow ;]

ta duzo leprze bo tobie bloczek na nb bedzie przeciekal ? bez rowka na oring taki blok z oringiem sie nienadaje do niczego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko ale mnie straszycie.

Napaliłem sie na chłodzenie wodne bo che cisze, z wydajnoscia swojego chłodzenia powitrznego nie narzekam a jest bardzo dobre. Chłodzenie mam takie jak w podpisie.

No cóz jak mój zakup chłodzenia wodnego bedzie do d.... to sprzedam go innego wyjscia nie widze.

Chce mieć taką samą wydajnośc ale tez i cisze.

A teraz to co kupiłem i ocencie.

Blok wodny Blok pod CPU (X3M) i NB. Kroćce 12mm.

http://img195.imageshack.us/my.php?image=bloki6ma.jpg

Nagrzewnica jest od opla kadetta o wymiarach 185 x 155 . Jest szczelna, wszystkie finy proste.

http://img195.imageshack.us/my.php?image=narzewnica0bn.jpg

Pompka wodna model AT-305. Może pracować w ukladzie zamknietym jak i otwartym. Wydajność 1200l/h,wysokość podnoszenia - 1,3m,wymiary: 7,3 x 8,5 x 4,5 cm. Kroćce 12mm.

http://img195.imageshack.us/my.php?image=atman0sd.jpg

Drobiazgi czyli złączki plastikowe, metalowe, trójnik plus środek antyglonowy ALGIN.

http://img155.imageshack.us/my.php?image=z...ntrojnik9mj.jpg

Tak wygląda całość gdzie widać jeszcze zbiornik wyrównawczy 0.5 l z kroćcami 12mm.

http://img155.imageshack.us/my.php?image=calosc0jp.jpg

Za ten cały zestaw dałem 200 zł wiec chyba sie opłacało jak sądzicie.

Ten zestaw aktualnie posiadam jak w podpisie:

Chłodzenie:Thermaltake® Combo Cool PIPE 101

Do radiaora załozony dodatkowo Thermaltake SMART FAN II 80x80 z potencjometrem regulacji.Radiator wypolerowany pasta polerską, pasta na procka to OCZ Ultra 5+.

Powiem np ze Barton2500@3200 czyli 2200MHz z napieciem 1,4V przy obrotach wentyla 2000 obr mam temp z usdm proc 29C obudowa 28C w spoczynku kilka programów w tle, w tym

1 Arctic świecący 4 Thermaltake wiatraczki. 2 z przodu wciagające z filtrem , z boku 1 wciągający i załozony do niego rura tunel czyli 1 koniec rury do bocznego wiatraka 2 koniec rury na wentylator od radiatora procka - lepiej brac zimne zewnątrz powietrze dla chłodzenia procka niz ze środka budy jak się grzeje wystko. następnie wentylator zamontowany pod zasilaczem i jest wyciagający i ostatni założony wentylator załozony na górze wyciągający. w tym zaznaczam ze Zaśilacz ma 2 wentylatory wyciągajace. Obieg powietrza jest ok w budzie cały czas 28C czyli OK.

Wiec jest co słuchac czesem.

Spokojnie na tym chłodzeniu osiągnałem stabilnie Barton 2500 2600MHz działa na Vcore 1,675V.

Wiec moje pytanie jest takie.

Co powiecie o tym moim zakupie oplacało sie i o co chodzi z tym bloczkiem na NB , ten Bloczek X3M jest ok?

Jak najlepiej wydajnie podłaczyć ten zestaw bo powiem ze w chłodzeniu wodnym dobiero stawiam pierwsze kroki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta duzo leprze bo tobie bloczek na nb bedzie przeciekal ? bez rowka na oring taki blok z oringiem sie nienadaje do niczego :P

ale ten antyczny blocek chyba u kogoś chodził i to ładny kawałek czasu wieć chyba nie jest źle... Zresztąz awsze można go skleić i tyle :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz dla mnie wazniejszy bloczek jest na CPU a na NB moze byc jaki kolwiek zeby wmiare chłodził niz pasywny zalman.

Co do CPU i reszty zestawo to jak się to ma?

Czekam na wszstkie odpowiedzi na temty jakie zadałem wyzej.

Prosze o fachowe podejscie do tematu bo kiepski jestem w wodzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu prosze was o opinie i pomoc a tu takie porady mi dajecie ze odechciewa mi sie wszystkiego.

Wiec pomózcie i odpowiedzci emi na moje wczesniejsze dylematy.

bede szanowym forumowiczom wodnym wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc; jak chcesz mieć najwyższą wydajność bloku na cpu to umieść go zaraz za chłodnicą - wtedy najchłodniejsza woda będzie do niego wpadać. Bloczek na nb umieść szeregowo za blokiem cpu bo w przypadku bloku 3-kroćcoweego i tak będzie zamieszanie z wężami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem i wyczytałem to X3M nadaje się do układów z wydajną pompką.... zdaje się że AT305 sobie poradzić powienien - choć nie wiadomo jak z oporami bloczku na NB.... lepiej odrazu wywal ten o-ring i uszczelnij silikonem (bleeee już dawno tego nei stosuje - upierdliwe ;p )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musi stosowac wcale chlodnicy za pompka, woda nie nagrzewa sie tak szybko a zarazem nie schladza... lepiej chyba za pompka blok na cpu dac.

ja bym sie troche bal tego bloczka na NB, uszczelka jest niepewna, opchnij ten blok i wez cos innego :-)

chlodniczka moze byc, jestem ciekawy jak ona sie sprawuje bo kadeciaki sa tanie i dosc popularne wiec cos musi w tym byc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrzewnica jest od opla kadetta o wymiarach 185 x 155 . Jest szczelna, wszystkie finy proste.

http://img195.imageshack.us/my.php?image=narzewnica0bn.jpg

A od kogo kupiles ta nagrzewnice? Jezeli na allegro od kolesia ktorego nicka tu nie podam ..... a jest to prawdopodobne ze od "niego" to radze wyczyscic nagrzewnice od srodka. Z zewnatrz moze wyglada bajerancko ale zawartosc juz jest inna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest dobry układ zamkniety czy otwarty?

Jak sie przerabia atmana na inline nie zatapialna?

Jakim klejem bezbarwnym posmarowac te wloty i wkrecić w blok?

Jakim silikonem czy czyms innym uszczeniac blok.

Chłodnice czym wyczyścić w razie syfu ?

Jak zrobić wyjscie z bloku CPU tzn w Srodkowym wpływa woda a 2 wypływa i teraz jak przejśc na blok nb?

podłaczyć te 2 wychodzące wloty z cpu trójnikiem i zeby leciało na nb czy inaczej?

Chciałbym w układ zamontowac jeszcze urzadzenie dzięki któremu będze mógł zaobserwować ruch wody w swoim układzie chłodzenia wodnego. a takze jeszcze jedno urzadzenie do pomiaru temperatury wody.

I teraz jak to waszym zdaniem podłaczyc aby wydajnie chodziło.

blok za, czy przed chłodnicą?

I są dwie odpowiedzi: jedni mówią, że przed, żeby trafiała do niego jak najzimniejsza woda, inni, że za, bo zbyt ciepła woda nie jest dobra dla pompki (ale pompka w niewielkim stopniu także nagrzewa wodę).

post-118329-1132055317.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebne to jest ? CopperShim Cpu Protector - miedziana płytka pomiędzy procesor a radiator. Płytka ma za zadanie zapobiec skruszeniu jądra procesora przy zakładaniu zarówno bloków jak i coolerów.

Jest jednym z elementów zalecanych przy zakładaniu bloku wodnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I przy X3m-ie życzę udanego założenia bloku.

Nie masz pojęcia o takiej kombinacji, to źle nie podpowiadaj kolesiowi.

NIe można stosować Coppershima i X3M, bo blok ma wystającą część środkową spodu i opiera się tylko z 1 strony na coppershimie, co powoduje, że zawsze się przekrzywia względem rdzenia jeżeli stosujesz CS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest dobry układ zamkniety czy otwarty?

Jak sie przerabia atmana na inline nie zatapialna?

Jakim klejem bezbarwnym posmarowac te wloty i wkrecić w blok?

Jakim silikonem czy czyms innym uszczeniac blok.

Chłodnice czym wyczyścić w razie syfu ?

Jak zrobić wyjscie z bloku CPU tzn w Srodkowym wpływa woda a 2 wypływa i teraz jak przejśc na blok nb?

podłaczyć te 2 wychodzące wloty z cpu trójnikiem i zeby leciało na nb czy inaczej?

Chciałbym w układ zamontowac jeszcze urzadzenie dzięki któremu będze mógł zaobserwować ruch wody w swoim układzie chłodzenia wodnego. a takze jeszcze jedno urzadzenie do pomiaru temperatury wody.

I teraz jak to waszym zdaniem podłaczyc aby wydajnie chodziło.

blok za, czy przed chłodnicą?

I są dwie odpowiedzi: jedni mówią, że przed, żeby trafiała do niego jak najzimniejsza woda, inni, że za, bo zbyt ciepła woda nie jest dobra dla pompki (ale pompka w niewielkim stopniu także nagrzewa wodę).

Nasze zdanie..

Nie oczekuj od nas gotowych odpowiedzi bo juz byly podawane 1000 razy..

Wysil sie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...