Skocz do zawartości
jac71

Konfiguracja Sieci

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam 2 komputery. Komputer A to PC stacjonarny z systemem WinXP oraz z kartą sieciową, komputer B to laptop z systemem WinXP i kartą sieciową oraz z dostępem do internetu.

Chciałbym stworzyc siec za pomocą kabla sieciowego oraz mozliwosc korzystania z internetu komputerowi A.

Jak to uczynic ?? Prosze o instrukcje krok po kroku.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobną sytuację jak jac71. Oba kompy XP Home i karty sieciowe. Stacjonarny ma internet przez GPRS. Połączone są kablem sieciowym "skrosowanym". Żeby korzystać z sieci wykonałem następujące kroki:

1. konfiguracja sieci na obydwu kompach (grupa robocza o tej samej nazwie np. HOME)

2. w parametrach połączenia lokalnego na obu kompach IP z tej samej parafii np. dla jednego 192.168.0.1 dla drugiego 192.168.0.2, i taka sama maska podsieci 255.255.255.0

3. w konfiguracji kart sieciowych dla obydwu 100 półduplex lub 100 pełny duplex

4. udostępnienie wybranych katalogów

jeśli o czymś nie zapomniałem, to po wybraniu "pokaż komputery grupy roboczej" powinno pokazać oba kompy, a w nich udostępnione zasoby

Natomiast jeśli chodzi o udostępnienie internetu to postawiłem wszystko na głowie (m.in udostępnianie połączenia z internetem) i ciągle nie umiem tego wykonać, mało tego: jak w tym grzebię, to za każdym razem ginie mi pracowicie ustanowiona sieć i robię wszystko od początku. Czytałem chyba wszystko co o tym pisze w pomocy Windows, ale o czymś muszę nie wiedzieć, dlatego podpisuję sie pod prośbą jac71 i również proszę o instrukcję krok po kroku.

Myszaqu! szukałem i g... uzik znalazłem. Skoro jest XXX takich tematów to lepiej byś podał ze 3 sensowne linki - forum chyba jest po to żeby pomagać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj, zrob tak na koniec. W polaczeniu sieciowym, a wlasciwie jego wlasciwosciach daj udostepnij to polaczenie innym komputerom. Na komputerze, ktory NIE udostepnia netu, ustaw brame jako 192.168.0.1 i dns'y odpowiednie. (Wpisz w google DNS TPsa) . To tyle :) Powinno pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj, zrob tak na koniec. W polaczeniu sieciowym, a wlasciwie jego wlasciwosciach daj udostepnij to polaczenie innym komputerom. Na komputerze, ktory NIE udostepnia netu, ustaw brame jako 192.168.0.1 i dns'y odpowiednie. (Wpisz w google DNS TPsa) . To tyle :) Powinno pomoc.

super! dzięki - już śmiga. Wystarczyło wpisać IP kompa z internetem jako bramę w kompie, który nie ma netu (udostępnienie miałem od początku), a DNS-y wpisałem w obu LAN-ach takie same jak były wpisane w połączeniu internetowym GPRS (Idea) i poszło. jeszcze raz dzięki. teraz czekam co jac71 na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi