Skocz do zawartości
pielgrzym

Własny Dnsek Pod Windą Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Sprawa jest dość prosta - mam WAMPa (Windows + Apache + MySQL + PHP) - idealne dla osób dużo programujących w php. Bawiłem się z tzw. 'virtualhostem' w apache, ale niestety nie ma bola - żeby sobie wymyślać własne nazwy na hosta trzeba mieć dostęp przyjamniej do lokalnego DNSa... Mi jest cholernie potrzebne, żebym sobie mógł definiować własne 'domeny' tylko na potrzebę lokalną (wiem, że to możliwe - mój ISP ma wewnętrzny system domenek, np. paneladministracyjny.local.pl). Czy można w Win coś pogmerać, żeby to zrealizować? Bo teraz zabawa z zakładkami w przeglądarce strasznie jest upierdliwa :mur: :D a tak, to wpisywałbym sobie np. projekt1.prj i od razu wskakiwałaby mi odpowiednia stronka do testów :) może jakiś kozak od sieci mi coś poradzi? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts

Nie pomogło :) można zredefiniować lub zaliasować 'localhost', ale już podawanie numeru ip razem z fragmentem ścieżki nic nie daje (tj. 192.168.43.72/katalog) <_<

Niemniej nie ma się co z tym tak bawić - dodałem sobie 'pr' jako alias dla 'localhost' i mam dość komfortowy dotęp: pr/nazwaProjektu :) i jest gites :wink:

Dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi