Antek_pl Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Witam. Chciałbym się Was doradzić w kwestii wyboru chłodzenia do mojego Athlonika :) Do dyspozycji będe miał (już wkrótce) ~80 zł. Od nowego chłodzenia "oczekuje" aby było wydajne (chciałbym jeszcze mocniej podkręcić procka..), ciche i mieściło się w przedziale cenewym do 80 zł.. chociaż wiem że nie wszystko idzie w parze :/ ale wyjątki się zdarzają :) w każdym bądźrazie sytuacja przedsawia się następująco.. procesor to Athlon XP 1700+@ 2000 GHz.. a zresztą myśle że lepiej będzie jak dam screena z CPU-Z'a.. a więc kontynuując... temperaturki na teraźniejszym chłodzeniu (aluminiowy radiator z nałożonym nań Arctic'kiem Fan'em 3) to około 39 w idle i około 43 w stresie.. problem leży w tym że płyta (MSI KT3 Ultra) ma gniazdo procesora osadzone ciut blisko zasilacza :/ no i do tego kabel do zisilania płyty idzie nieco zbyt "blisko?" i wogóle jest w nico złym miajscu to gniazdo.. zresztą zapodam fotki jak to mniej więcej wygląda w tej chwili... mam nadzieje że będziecie wiedzieli o co mi chodzi.. :/ rozważałem pomiędzy AC Freezerem (jeszcze nie wiem która "wersja" ale jak już to chyba ta do AMD 64.. i teraz też właśnie, pomijając fakt czy "wejdzie" do mojej budy, a raczej pomiędzy zasilacz... to czy wystarczyłaby zapina od teraźniejszego radiatora by Freezera przymocować?.. a drugą opcją był któryś z Pentagramów.. tyle że one też nie mają całkiem małyc gabarytów.. tu już by nie było na pewno problemu z zapinką... no więc włąśnie co polecacie? a może coś zupełnie innego? Z nadzieją że ktoś odpisze z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 :rolleyes: pytanie zasadnicze - czy jestes zadowolony z wydajnosci obecnego chlodzenia ? jezeli tak to moze zamiast wydawac kase na nowy cooler - ktory IMHO i tak bedzie "kolidowal" z zasilaczem (nieszczesne umiejscowienie socketa) - lepiej pomyslec o jakims zakrzywionym tunelu (tzw Air Duct) cos jak kiedys Thermaltake http://www.ocworkbench.com/2003/thermaltak.../ductingmod.htm a obecnie Noiseblocker http://www.noiseblocker.de/produkt_luefter_nb-airduct.php jak chcesz sprawdzic czy to cos da to moze sam cos pokombinuj - chyba kilka razy na Modyfikacje ktos sie chwalil ductem DIY ewentulanie przegladnij artykuly/forum serwisu SilentPCReview - tam jest duzo pomyslow PS byl kiedys na forum taki user maluszek i patrz co on wykombinowal (na samym dole) http://www.maluszek.radzisz.krakow.pl/case/ jak nie zda egzaminu to nic nie stracisz - no moze troche czasu na origami :P a tu opis metody http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...ndpost&p=470750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antek_pl Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 znaczy się tak.. zadowolony jestem ale do taktowań jakie sąw tej chwili :wink: ale jako że planuje bardziej podkręcić procesor (a mam do tego presyapozycje chociażby z faktu iż jest to seria JIUB z odblokowanym mnożnikiem :) ).. na tym chłodzeniu wolałbym nie katować procka temperaturami rzędu ~60 stopni.. :/ a zatem wolałbym kupić"coś" wydajniejszego.. co do Air duct'a to hmmm.. i tak mam bude otwartą :wink: a zresztą dobry "zwykły" wiatrak też troche kosztuje.. :/ no ale fakt.. z tym miejscem to troche słabo :( a zatem kombinowałbym dalej :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Lepszy wentyl, tunel by z zewnątrz pobierał O2, WeNtYlAcJa budy przód 120 tył 120 Zasilacz 120mm AS5 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antek_pl Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) więc co do wentylacji budy z od przodu mam 2x80mm AC z TC, z tyłu jak (częściowo :P ) widoać - róznież 80mm Arctic Fan 3...a i z boku mam też otwór na 80mm w pobliżu CPU.. z tym że i tak obudowa cały czas otwarta a więc.. ja jednak pozostawałbym przy wymianie na coś nowego, lepszego itp.. nie chciałbym aby na procku znajdował siętylko aluminiowy radiator + wentyl chociażby i z tunelem.. i tak większą role (a jeżeli nie większą to i tak znaczącą..) w chłodzeniu procesora.. jakiś czas temu znalazłem jakieś stronki gdzie były instrukcje instalacji różnych coolerów w tym i AC Freezera oraz Pentagramów napisane przez "zwykłych" użytkowników.. i było tam też szczegółowo (mniej więcej) napisane coś o wymiarach, i też coś o problemach związanych z tak jak w moim przypadku zbyt bliskim położeniem zasilacza itp.. przydałoby mi sie jeszcze raz to poczytać ale jak to zawsze bywa już nie moge odnaleść tych artykułów :/ heh.. Pozdrawiam. Edytowane 16 Listopada 2005 przez Antek_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) To (jak zrozumiałem) masz z przodu 2x 80 Arcticki z TC, z tyłu 2x 80 i z boku 80? bo ma tył sugerowałbym na przód te co masz ale BEZ czujników (zmostkowane). na bok też zmostkowany AC ale na wysokości Grafiki To, a wiatrator CPU niech sam pobiera przez tunell ogólnie polecam ten ART Edytowane 18 Listopada 2005 przez Bobslej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Miałem tą płytę i pentagram QC 80 wchodził tam bez problemu-może obudowę na większą zmienisz?U mnie był codegen wtedy :D Na min obrotach na A2000xp (niekręconym-palomino) ,przy otwartej obudowie ok 40-42 stopnie idle i poniżej 50 w stresie.Na max obr. ok 35 stopni idle Edytowane 18 Listopada 2005 przez -< WormBoy >- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antek_pl Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Arctic'ki zmostkowane zostaną :) obudowy (przynajmniej) na razie zmieniać nie mam zamiaru... we wakacje zmieniłem starą (maciupką) na Tracer'a Diablo... wiem, wiem - wybór nie najlepszy ale na gwałt potrzebowałem nowej obudowy pod większą płyte główną, a że ta była i stosunkowo tania, ładna i przestronna to wybór padł na nią.. być może za jakiś czas będe coś kombinował z tunelami i ogólnie ale teraz tak praktycznie przez tą głupią szkołe to nic konkretnego nie można zrobić... :( same laczki i laczki powpadały :/ to teraz czas wreszcie żeby to poporawiać :/ heh.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 :D Dobra skoro na soket A to ja mam takie pytanko jakie chłodzenie tak do 100 zł ale zeby było jak najcichsze ?? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Pent QVC-100Cu, albo... nie wiem co :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matrox- Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 :D hmm moze jakis thermalright xp :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...