Skocz do zawartości
Koziol

Chlodzenie Nortbridge'a. Czy mozne chodzic bez wiatraka?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na plycie GA-8PE667P (i845pe) mozna na mostku polnocnym wylaczyc wiatraczek ? Mam dosyc jego. Smarowalem juz go raz i po jednym dniu znow zaczal pracowac jak traktor. Teraz poprostu wyjalem wtyczke zasilajaca wiatrak i jakby o polowe ciszej sie zrobilo :)

Czy nie zmieniajac radiatora mozna dzialac na fabrycznym radiatorze bez aktywnego chlodzenia mostka polnocnego ? Ja na razie tak dzialam ale nie wiem czy to plycie nic nie zaszkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na plycie GA-8PE667P (i845pe) mozna na mostku polnocnym wylaczyc wiatraczek ? Mam dosyc jego. Smarowalem juz go raz i po jednym dniu znow zaczal pracowac jak traktor. Teraz poprostu wyjalem wtyczke zasilajaca wiatrak i jakby o polowe ciszej sie zrobilo :)

Czy nie zmieniajac radiatora mozna dzialac na fabrycznym radiatorze bez aktywnego chlodzenia mostka polnocnego ? Ja na razie tak dzialam ale nie wiem czy to plycie nic nie zaszkodzi

Fabryczny radiatorek jest cieniutki bez wentyla, jezeli juz chcesz bez niego, to looknij na oferte 4MAXa, maja fajne dosc wysokie rdiatorki, wlasnie na mostek.

Bez lepszego odprowadzania ciepla (jak @) to bedzie ci najprawdopodobniej powodowal zwisy.

Ewentualnie, zawsze mozesz wymienic wentyl przeciez ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam radiator od Zalmana NB32J za ok. 30zl - ten zloty - nie dosc ze sprytnie wymyslone mocowanie (zeby dopasowac do kazdego rozstawu otworow) to jeszcze dosyc wydajny - znam kilka osob ktore zastoswaly go na kartach graficznych (co prawda nie tych najszybszych) ale mysle ze np podkrecony GF2MX400 wydziela wiecej ciepla niz northbridge

http://www.zalman.co.kr/english/product/nb32j.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...