Kalin20 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Witam wszystkich!!!! Mam do Was pytanko tak jak w temacie: czy ma ktoś na tej płycie (tzn GigaByte GA-7VASFS) wrzuconego jakiegokolwiek Semprona??? Obecnie jade na Solteku 75KAV z Duronem 850 na pokładzie ale dostałem od kuzyna z rajchu powyższą mobo GigaByta no i planuję się przesiąść, tylko nie wiem jaki procek na nią zainstalować... Co proponujecie??? Sempron mi pasuje bo jest tani :D A może jednak wrzucić coś innego...??? Jeżeli nikt się nie orientuje czy semprony chodzą na tej płycie to może przynajmniej ktoś wie jaki jest najnowszy bios do tej mobo??? Edytowane 16 Listopada 2005 przez Kalin20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Oj mastah, naprawdę szukać pan nie umiesz? Płyta jest na KT600, więc na pewno pójdzie na niej Sempron, sam widziałem tą płytę z Sempronem 2300+ na pokładzie u znajomego. Nie próbuj wgrywać BIOSów z innych wersji tej płyty - skończy się to bardzo niedobrze :) http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1693242 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Dzięki za odpowiedź :) Linka którego zapodałeś do forum elektrody.pl to znalazłem :-| no i nawet przeczytałem co tam goście napisali :wink: Ale zauważ że gostek wgrał nieorginalny bios z innej płyty GigaByte'a a nie bios dedykowany pod ga-7vasfs... No i dlatego wszystko mu sie posypało. To co jest ciekawe to to że napisał że miał bios F8. Ja szukałem intensywnie i nie znalazłem takiej wersji biosu, jedynie F5. Więc może ktoś ma bios F8 dla ga-7vasfs i chętnie sie nim podzieli :) Byłbym bardzo wdzięczny!!!!! Co do Semprona: jeżli faktycznie chodzi to super :D !!!!!!! Płyta jest na KT600, więc na pewno pójdzie na niej Sempron, sam widziałem tą płytę z Sempronem 2300+ na pokładzie u znajomego. luk1999 : w związku z tym co napisałeś to mam do ciebie małą prośbę: mógłbyś sprawdzić u znajomego lub go zapytać co za opcje kryją sie w biosie pod CTRL+F1??? W instrukcji z płyty jest "the advanced option" czyli zaawansowane opcje a dokładniej to jakie to są opcje??? :? Mam nadzieje że nie bedzie to wielki problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Nie spodziewaj się żadnych rewelacji, z tego co pamiętam, to można zmieniać timingi pamięci (duży wybór opcji, nie tylko CL-tRCD-tRP-tRAS ale i kilka innych). Poza tym można jeszcze zmieniać FSB co jeden MHz. Mnożnika chyba się nie da (ale przy Sempie i tak się nie przyda, bo zablokowany). Brak zmiany jakichkolwiek napięć, bo jak się domyślam o to ci chodzi. Dzielniki PCI:FSB zmienia się tak jak w innych Gigabyte'ach pakując druty w socket. Co do wersji BIOS, to niestety nie pamiętam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 HEHEHEH no togo co ma choćby abit to sie nie spodziewam :D Jedyne co chce zrobić to puścić Sempa na FSB 400 żeby chodził synchronicznie z DDRkami TwinMos'a, no i mam nadzieje że obejdzie się bez podnoszenia napięcia... Z tego co napisałeś wnioskuję że to sie da zrobić :D A tak wogóle to jeżeli płyta obsługuje FSB 400MHz to przy tej częstotliwości dzielnik PCI:AGP:FSB powinien automatycznie ustawić się na 1:2:6 i nie trzeba robić drutmoda. Chyba że sie myle :? to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Mylisz się :D Ta płyta ma w BIOSie tylko generator liniowy, nie ma żadnych zworek/DIPów do zmiany dzielnika. Dzielnik jest ustawiany automatycznie (dla Sempa będzie to 1/5). Żeby zmienić go na 1/6 musisz włożyć druty w Socket - tak mają tylko Gigabyte'y. Co do tych TwinMOSów to zależy na jakich MTec'ach. Ale myślę, że nawet na najgorszych pójdzie ci na 400MHz przy 2-3-3-7. Jak masz 1A4T (takie ma właśnie mój znajomy) to spokojnie śmigną na 400MHz 2-2-2-6-1T przy domyślnym napięciu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 No i faktyczie miliłem sie... :oops: Troche poszperałem tu i tam i znalazłem pare temeatów mówiących o tym że trzeba zrobić drutmoda aby oszukać mobo w kwestii FSB. I tylko GigaByta tak ma :blink: Troche lipa ale z drugiej strony to wsadzenie dwóch drutów w soket to jest 5 minut roboty :) Gdyby ktoś szukał jak to zrobić to na www.ocinside.de jest to opisane w dziale workshop. To tyle co chciałem wiedzieć to już wiem :D Dzięki za wypowiedzi w temacie!!!! Jak poskładam kompa to napisze jak sprawuje sie ta płyta i jak współpracuje z Sempami, Radkami, TwinMosami... POZDRO!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mercino Opublikowano 19 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2006 Z tego co znalazłem GA-7VASFS obsługuje proce następujące: Athlon™ XP 3200+ und mehr AMD AthlonTM/AthlonTM XP/ DuronTM (K7) 128K L1 & 256K/64K L2 cache on die 200/266/333/400 MHz FSB and DDR bus speeds Miałem semprona moze był dziachniety ale zauważyłem, że po restarcie były problemy z uruchomieniem kompa. Może to wina płyty może wina procesora. Po wsadzeniu Durona płyta działa bez problemu. Restartuje i działa okey. A tak wogóle sempron zadnych przebrawień, zadnych ukruszeń a się wiesza. Tak wogóle to do tej pory nie znam przyczyny dlaczego on siadł. Może to że wersja OEM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...