Skocz do zawartości
Saint

Płyta Główna Morduje Grafike?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprzęt taki jak w opisie. Otóz juz dwa razy padła mi grafika (FIC 9500Pro). Zaczynaly sie pojawiac artefakty i obraz sie kaszanil, ale to dopiero po jakims czasi (kilku miesiacach, w czasie ktorych wiatraczek sie psul kilkakrotnie). Karta byla raz wymieniana na inny egzemplarz i z nastepna zrobilo sie to samo po pewnym czasie. Niedawno zepsula sie wlasnie i postanowilem wymienic ja na inna za doplatą. Wybór padł an Gigabyte N66T128VD (6600GT) z pasywnym chlodzeniem bo niczego lepszego po prostu na agp nie bylo, taki marazm teraz panuje. No i fajnie wszystko bylo przez jeden dzien bo na drugi dzien karta padła :| Obraz sie zawiesil, wiec zresetowalem kompa ale kom juz nie wstawal, tzn wlaczal sie ale na monitorze nic sie nie pokazywalo a na wyswietlaczu na plycie glownej pokazywal sie numer 25, który cos moze znaczy, ale w instrukcji do tego numeru nie ma dopisanego nic (jest 24-26h - reserved ale takie cos jest do wielu numerów).

W kazdym razie probowalem wszystkiego i komp wstal dopiero po wlozeniu starej dobrej karty RIVA TNT2.

Zanioslem do sklepu karte no i powiedzieli mi, ze to cos musi byc nie tak z moim kompem i pewnie cos mam nie tak z plyta glowna, ze pewnie cos nie tak z napieciem na AGP.

Dodal jeszcze, ze na starych moglo dzialac dobrze ale na tych lepszych jest problem.

Czy jest cos takiego mozliwe, ze plyta glowna mi morduje te karty? Jeślil tak to jak to sprawdzic?

Edytowane przez Saint

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie przetaktowywalem. Jedyne co zmienialem ostatnio to szyne ze standardowego 100mhz przy resecie biosu na 133 i mam teraz 1700xp a nie 2600 bo cos mi caly czas wywalalo niebieski ekran wiec nie wiem czy mam problemy z pamiecia czy moze procek nie wyrtzymuje.

Na agp jest napiecie standardowo 1.5V

Na zasilaczu nie wiem jak jest z napieciami bo nie mam jak tego przetestowac, ale zasilacz mam nowy Tagan 380W, kóry w testach bardzo dobrze wychodzil z trzymaniem napiec wiec sadze, ze nie powinno byc problemu. Wczesniej przy tamtych kartach mialem jeszcze Chieftec 1036 360W a tagana mam od niedawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...