balzaq Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) Na poczatku wypada się przywitać - co też czynię ;) Przymierzam się do dorzucenia w swoim kompie drugiego giga ramu. Obecnie w kompie mam 2 kości 512 MB Kingstona na 333 Mhz - działające w dualu. Procek jest też odrobinę podkręcony: cpuz1 cpuz2 I teraz tak - jeżeli dorzucę dwie nowe kosci czterysetki to: - pewnikiem nie bedzie już korzyści z duala (na płycie mam 4 banki, 2 w dualu) - będę musiał od nowa kombinować z kręceniem, ustawianiem asymetryczności itd. Jak zatem najlepiej to wszystko poustawiać? Tzn. czy nowe kosci wrzucić w banki od duala, czy nie ma to znaczenia? Jeżeli znowu podkręcę proca, to jak ustawić FSB:DRAM? No i czy w ogóle opłaca sie taki manewr, może spróbować pozbyć się tych 333 i zamienić na czterysetki? (opcja najmniej przyjemna). Z tego, co naczytałem się o działaniu pamięci w trybie dual, korzyść jest konkretna. Tylko, że do tej pory jakoś nie byłem w stanie do końca objąc rozumkiem całej tej zależności między częstotliwością ramu, magistralą proca, no i wydajnością ;) Muszę się w FAQ wczytać, choć liczę też na Wasze łopatologiczne wjasnienie... O ile się orientuję, aktualnie pamięci mam podkręcone dosyć mocno, wyżej już raczej nie pójdą. Póki co jednak, memtest żadnych błędów nie wywala, komp działa stabilnie. Ale domyślam się, ze po włozeniu dwóch 4-setek, i tak wąskim gardłem będą te moje poprzednie pamięci. I jeszcze jedno - czy przy zakupie nowych pamiatek zwracać uwagę na CL i markę w kontekście tego, co już mam w kompie? Pewnie i tak Kingstony wezmę, ale może opłaca się coś tańszego? Mój zestaw: P IV 2,66@3,1 (Northwood) Asus P4P800 SE 2 x 512 Kingston 333 Mhz Saphire Radeon X800 PRO (tyż leciutko kręcony B) ) Pozdrawiam i dzięki za wskazówki. ed: A tak w ogóle, ile Waszym zdaniem z tego zestawiku mógłbym jeszcze wyciągnąć? Edytowane 15 Listopada 2005 przez balzaq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balzaq Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 grrr :mur: wiem, że nie należy podbijać własnych wątków, ale czy naprawdę nikt nie ma ochoty podzielić się swoją wiedzą? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cywa Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Może te linki Ci coś rozjaśnią, bo zasada jest podobna: KLIK, KLIK. Ja osobiście bym doradzał po zakupie 400 pozbyć sie 300 i dokupić 400. Kub zainwestować w dwie kości 1GB 400 MHz odrazu. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balzaq Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Ja osobiście bym doradzał po zakupie 400 pozbyć sie 300 i dokupić 400. Kub zainwestować w dwie kości 1GB 400 MHz odrazu. Powodzenia. ale nawet przy założeniu 4x 512 (400) komp dostanie po d.... w zwiazku z brakiem duala. Duża to strata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...