MeHow Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Witam. Aktualnie mam WidnowsaXP i Slacka. System wybieram poprzez radosny wybor systemu (LILO). Zamierzam zainstalowac sobie FreeBSD, ale boje sie ,czy aby nie nadpisze mi lilo i nie bede mial opcji wyboru WindowsXP, Linux, FreeBSD, a potem gdy bede chcial usunac np. FreeBSD, to nie bede mogl tego zrobic, bo on sie wpakuje do MBR'a. Jak rozwiazac ten problem? Moze cos trzeba przy instalacji zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 freebsd pyta sie czy ma instalowac bootmanagera, a jesliby nawet zainstalowal to zawsze mozesz zbutowac linuksa z plytki i wykonac polecenie "lilo" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 ja jednak polecam uzywac bootmenagera z Windowsa (roboty niewiele), a i efekt imho zadowalajacy... Z autopsji zauwazylem ze to Windows na moium dysku jest czesciej reinstalowany (nic nie jest doskonale :P), poza tym znajac polityke m$ mozna pominac fakt ze windows jako jedyny z tych trzech nie chce bootowac nie_windowsow (standardowo). Poza tym jakiej opcji bys nie wybral -> i tak ci bedzie botowac :) wniosek: uzyj najlepszego Twoim zdaniem (najwygodniejszego) co do bsd to masz wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) no tak... załóżmy, że chcę zostać przy moim cudnym lilo, które otrzymałem w prezencie po instalatorze slacka. Wtenczas nie wybieram bootmanagera, a do lilo.conf na partycji slacka dodaje radosnie i pogodnie linijki odnosnie partycji, na ktorej jest FreeBSD, ktora podgladam w cfdisku? Edytowane 15 Listopada 2005 przez MeHow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 A może man lilo? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 http://www.tldp.org/HOWTO/LILO.html :D http://www.linux.org/docs/ldp/howto/Linux+FreeBSD-4.html :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...