Skocz do zawartości
MeHow

Problem Odnosnie Lilo, Dosyc Ciekawe, Niezagmatwane :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Aktualnie mam WidnowsaXP i Slacka. System wybieram poprzez radosny wybor systemu (LILO). Zamierzam zainstalowac sobie FreeBSD, ale boje sie ,czy aby nie nadpisze mi lilo i nie bede mial opcji wyboru WindowsXP, Linux, FreeBSD, a potem gdy bede chcial usunac np. FreeBSD, to nie bede mogl tego zrobic, bo on sie wpakuje do MBR'a.

Jak rozwiazac ten problem? Moze cos trzeba przy instalacji zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednak polecam uzywac bootmenagera z Windowsa (roboty niewiele), a i efekt imho zadowalajacy...

Z autopsji zauwazylem ze to Windows na moium dysku jest czesciej reinstalowany (nic nie jest doskonale :P), poza tym znajac polityke m$ mozna pominac fakt ze windows jako jedyny z tych trzech nie chce bootowac nie_windowsow (standardowo).

Poza tym jakiej opcji bys nie wybral -> i tak ci bedzie botowac :) wniosek: uzyj najlepszego Twoim zdaniem (najwygodniejszego)

co do bsd to masz wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak... załóżmy, że chcę zostać przy moim cudnym lilo, które otrzymałem w prezencie po instalatorze slacka. Wtenczas nie wybieram bootmanagera, a do lilo.conf na partycji slacka dodaje radosnie i pogodnie linijki odnosnie partycji, na ktorej jest FreeBSD, ktora podgladam w cfdisku?

Edytowane przez MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi