Skocz do zawartości
kbzium

Fsb A Agp I Pci

Rekomendowane odpowiedzi

na pewno pisze na stronie producenta albo na instrukcji. Nie ma takiego czegoś jak najwyższe i najstabilniejsze taktowanie dla twojej płyty (dla kazdej). Musisz popróbowac. Np. u mnie mam cel d2.4 (też standard szyna to 133) a ja mam na 166 ale np. na 180 już nie rusza. Facet ma identyczny sprzęt jak ja, a nie dojdzie do 150... inny spokojnie ma 180 i więcej.

nawet jak nie masz zablokowanego pci i agp (dysk się podobno może tylko zepsuć, o inne rzeczy nie trzeba się przejmować), to możesz spokojnie dojść na pci do 37MHz, później jest już gorzej... ale może pomoże to obniżenie na ULTRADMA 2?

ps. ustawiłem na ultradma5 i ma 40mb na sek i 87 w burst

na 4 jest taq samo, tylko burst jest niższe,

na 3 też i też jest niższe,

a na 2 odczyt 32.7 i burst gdzieś 40...

co o tym myślicie...zostawić na ULTRADMA2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

liczylem ze jak proc ma seryjne fsb 133 przy czym pci ma 33 to jak zwieksze fsb do 150 to wtedy pci bedzie mialo 37,5 mhz a jezli bym zmienil z dzilnika 4 na 5 to by mialo 30, bezpieczne to bedzie dla peryferiow ? nie moge sie nic stac z dyskiem/grafa/audigy 2 ? cd-romami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tu mały cytacik:

"Overclocking is done by changing the multiplier and/or the system bus frequency. Since all Intel made CPUs are multiplier locked, the FSB is the only thing remaining for tweaking.

The PCI bus runs at 33MHz. This speed is related to FSB via a divider, (1/2, 1/3, 1/4). For FSB=66MHz, the divider is 1/2, so PCI bus speed is 33MHz. When we move up to 75MHz, the PCI bus speed becomes 37,5MHz. Finally, when we go up to 83MHz, the PCI bus speed reaches the dangerous value of 41,5MHz. At 100MHz, the divider becomes 1/3, so the PCI bus speed is normal again. As we move from 100MHz upwords, the same pattern is repeated, till we reach 133Mh, where the divider becomes 1/4. A similar divider exists for the AGP slot.

These settings vary depending on the motherboard, so you have to check your motherboard manual before trying anything. Modern motherboards offer a wider range of FSB values, allowing you to change FSB at intervals of 1 or 2 MHz and adjusting the PCI bus speed properly. For example, at 90MHz the divider can be 1/3, thus downgrading the PCI bus speed at a safe 30Mhz.

When the PCI bus speed is raised, PCI cards and peripherals attached to them have to work harder. The official PCI specifications are at 33Mhz, so going beyond that limit is a risk. Cards begin to overheat and even fail to work, while the same happens with hard disks. Recorders, on the other hand, are not as much affected, because recording is a process of a strictly fixed speed.

The 37,5 PCI bus speed is the most interesting case, since it corresponds to 75FSB. Though not in compliance with the strict PCI specifications, 75FSB is the official FSB for Cyrix CPUs, so most peripherals have been tested to work at this speed. Not only that, but the increase in PCI speed brings an equivalent increase in hard disk speed, provided that the hard disk can cope with that.

Few PCI cards and modern hard disks have trouble at 75FSB, but things are different at 83FSB, since 41,5 PCI bus speed is far beyond the official specifications. The result is overheat and a lot of NIC cards and SoundBlasters will have trouble.

The most dangerous implications have to do with the hard disks. Running a hard disk out of specs can easily destroy its FAT and data and the only solution will be repartitioning/reformating.

This does not mean that 83FSB is impossible. With proper cooling and good choice of peripherals, 83FSB can be achieved, however it is best to be avoided.

Before you boot from the hard disk at such a speed, try booting from a floppy instead, and then try formatting a floppy. If the procedure completes without errors, then you have chances to be safe, provided that you already have a backup of your hard disk."

I złota myśl :lol:

37,5 PCI bus speed is the best compromise. Almost all cards and hard disks can cope with that, while the system speed is increased uniformily, so if you can't go to 33, it is better to compromise with 37,5 instead of going to 41,5.

a teraz wnioski

gdy podkręca się fsb (i pci wynosi np. 41MHz lub powyżej tego), to mogą ulec uszkodzeniu jedynie dane na twoim dysku. (pomijam urządzenia na pci) Wkradną się błędy, które skumulowane unimożliwią pracę na twoim systemie (moim :lol: ). Wtedy pozostaje format i jest ok. (-znowu na parę miechów). Przegrzewanie się to inna sprawa - mi to nie grozi (dysk nigdy nie przekracza 30 stopni), myślę że innym też to nie grozi. Ostateczny wniosek z tego taki, że jeśli chcesz mieć w miarę bezpieczne dane na dysku, to nie przekraczaj granicy 37,5 MHz na pci. Jeśli lubisz :D przeistalowywać system i nie masz ważnych danych, lub masz je napłytach, to możesz przekraczać tą granicę (oczywiście nie jakieś 45MHz :lol: MHz)

dobrze mówię? Bo do końca nie jestem pewien. Chyba podkręcę ram i troszkę procka, tak, żeby częstotliwość na pci nie przekraczała 37,5MHz. Dobra decyzja?

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wdg mnie dobra, cztalem caly tekst 2 razy ;) jezeli sam bym zwiekszyl fsb do tych 150MHz co mi da z 2,66GHz p4 3,00GHz na co ma realne szase mysle i chce przekreoczyc ten prog :) bede mial pci chodzace 37,5 a agp nie 66 MHz tylko 75 ;) jest tez opcja ze jak proc bedzie sie wiecej krecil to zmienie dzielnik i gdy np osiagne magiczne fsb 160 to z seryjnego dzielnika cpufsb\agp=0,40cpufsb\pci=0,20cpufsb to bym uzyskal w miare interesujacy wynik mianowicie 160\64\32 co by bylo bardzo bezpieczne, lecz watpie zeby wycisnac z mojego northwooda 3,2 :P jest tez opcja zmiany dzielnika na fsb 150 na dzielnik jak wyzej (cpufsb\agp=0,40cpufsb\pci=0,20cpufsb) i wtedy mielibysmy grafike chodzaca na 60Mhz a pci na 30MHz z czego nie wiadomo co wyjdzie ;)

wiec tak wnioskuje wdg powyzszego tekstu :

zmieniamy dzilenik proca (o ile mozemy) o 1 wyzej (np. z 3 na 4 i 4 na 5) gdzy cpufsb:dzielnik pci < 37,5 MHz i odpowiednio cpufsb:dzlenik agp < 75 MHz

co myslicie, chyba niezle wykminilem :D

niestety sam nie moge sprawdzic czy podkrece mojego proca na te 3,2 bo musze poczekac do swiat jak bede mial zalmana 7000B na proc (teraz na boxie w stressie maxymalnym mam 49 stopni) i nowa obudowe, szybszy ram i troche smieci, bo teraz mam tylko 250 a na gwiazke planuje zrobic jakies zakupy ;) wtedy odkpowie temat i sie bede chwalil :D tym czasem analizuj(cie) moje pogdlady :D

BikerBo

aha zapomnialem zapytac, istnieja plyty (jakie?) w ktorych mozna zmienac dzielnik manualnie co 0,5 bo to by byl cycus przy o/c FSB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zezal - pewnie masz dobry mnoznik fsb ,wiec nie musisz obnizac UDMA - tak dla przykladu dalem - jezeli chcesz miec pewnosc to obniz na udma3

BikerBo

na is7 masz pewnie opcje w biosie ,w ktorej mozesz ustawic pci na 37 ,44 i fixed

fixed to zablokowane na 33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd ta pewność? (może masz rację) ale wysłałem e-maila do pomocy technicznej i powiedzieli, że ta płyta nie ma takiej blokady i powiedzieli, że jeżeli zwiększe fsb, to pci też się zwiększy (i inne)...

nie wiem co o tym myśleć. Trochę marnotrawnie byłoby niewykorzystać tej stabilności na 3.0 (i lepszej wydajności), a z drugiej strony nie ma pewności że jest ten dzielnik...

gdyby był jakiś progos, który zmierzył by to na 100% to by było git. A co do dysku to czy jest jakiś progos testujący czy dysk nie robi błędów? Jeśli tak to zapodajcie nazwę i ewentualnie linka do dwl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem w instrukcji mojego abita is7 :

Nazwa : AGP/PCI Frequency :

Opis : This item determines the AGP/PCI bus frequency. This option allows you to keep your AGP/PCI clock at some fixed frequency to improve system stability

czyli i iloe dobrze rozumiem to jest taka opcja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie. Będziesz w zasadzie tylko podkręcał procesor (jeśli pamięci są asynchroniczne), noi wiadomo fsb, ale płyta zwykle jest "silna" :lol: . (dlatego się kupuje celka na szynie 533 i płytę na 800, żeby płyta nie hamowała...

ale spoko wyciągniesz pewnie z niego dużo.

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi