Skocz do zawartości
Karol^Bombele

Kolumny + Komp

Rekomendowane odpowiedzi

jezeli masz na pokoju zwykla wieze + glosniki wystarczy podlaczyc ja do kompa kabelkiem

(mini jack oraz 2 x CINC) na allegro mozna to kupic za ok 5zl :P

ja uzywam tego sposobu i jestem z niego bardzo zadowolony.

http://allegro.pl/show_item.php?item=71452443

pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co z tgo ze ciagnie.. zwykła Yamaha tez pociagnie kolumny nawet 500W... tylke ze dostarcyz do nich moc 1W... nie w tym rzeczy co można podłączyć.. tylko czy to jest sensowne... ten SB ma i tak niewiećej niż 2x2W.. więc nie rozumiem Twojego podniecenia że altusy pociągnie... jakby im dac porządny wzmachol to byś wtedy chyab zauważył róznice :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SoundBlaster Vibra (kurde nie pamiętam czy była taka ale jeśli tak to się Vibra nazywa). Można podłączyć bez wzmacniacza Altusy i coś tam gra :D Nie chodzi mi o to że dźwięk jest rewelacyjny ale że coś gra bez wzmacniacza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwiecień, nieprawdę szerzysz ;) Tak samo Vibra, 128 bodajże też, jak i niektóre wersje starszych Yamah (nie wiem jak nowe), mają w sobie zwykły wzmacniacz 2x3W chyba (taki w obudwie dip...16 chyba, nvm).

Więc, wcale nie grają "bez wzmacniacza". One grają "bez zewnętrznego wzmacniacza" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja bym miał zaczynać od jakiegoś sprzeciku, to np: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71263785

ew. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72760819

Do tego można złożyć tańszą wersję GC, jak się postarasz to w 200zł się zmieścisz. Albo nawet coś używanego za te 200-300zł kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w taki sposób szybko mozna spalic karte muzyczna nie radze

nowej karty (czyli takiej ze wzm. sluchawkowym) na pewno kolumnami nie spalisz, bo takiej to mozna nawet zwarcie zrobic i nic jej nie bedzie

problem jest w tym ze rezystancja wy. takiej karty wynosi np. 40ohm i daje nam to fajne znieksztalcenia liniowe (dla przykladu creative sb live 5.1 digital + tonsil sat 1.1 => +9dB przy 120Hz)

no i mamy oczywisnie przerazajaca moc rzedu 10mW na kanal

Edytowane przez temp777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem jest w tym ze rezystancja wy. takiej karty wynosi np. 40ohm

dokładniej impedancja wyjścia :wink:

miałem keidyś starą yamahe DS/XG 724 - miała na pokłądzie wzkcniak - ukłąd scalony w obudowie 16DIL o mocy 2x1.5W - który udało mi się spalić podczas budowy i testowania subwoofera :twisted: . Na szczęscie udało mi się wymienić... i wlutować tam podstawkę pod scalaka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez te stare wzmaki wlasnie sa o niebo lepsze od nowych tutaj nie ma co dyskutowac wole amatora spod znaku unitry od nowej wiezy phillipsa za <500zl ktora ma niby 2x50 albo cos takiego a dzwiek plaski jak sciana i przenoszony w pasmie od 500 do 20k ... szkoda slow ;]

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musi być wieża bo ona ma za pewne wzmacniacz:D Jak nei chcesz podłączać wieży to kup wzmacniacz oddzielnie( jakies 300zł z niższej półki) i podłączasz do niego głośniki, musisz mieć wystaraczającą ilość wejść we wzmacniaczu i wzmacniacz do pc i szafa gra! Ale łątwiej przez wieże ze wzmacniaczem, bo ma funkcje podłączenia do pc i jest...taniej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi