Skocz do zawartości
quartzXXI

Jak Mogę "zabić" Swój Monitor :d

Rekomendowane odpowiedzi

Więc mój problem polega na tym, że chcę zmienić monitor na LCD. JEdynym wyjściem by osiągnąć ten cel jest zabicie mojego mojego starego CRT " LG Flatron 775FT"

Wiem, że dosyć drastycznie do tego podchodzę, ale musze go jakoś.....zmęczyć, po prostu zepsuć celowo :D

I nie wiem co mogę z tym zrobić, bo grzebanie w monitorze odpada :mur:

Żeby nie było, jestem trzeźwy, i temat jest dla mnie ważny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż.....w sumie to możliwe...ale może coś związane z uszkodzeniem kineskopu, no nie wiem. Jest to możliwe, celowe ? Bez upuszczania <_<, bo wtedy bedzie wiadomo o co biega, gdy lekko potrząsając monitor, usłyszysz rozlatujące się części :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wpsomnialem nie znam sie na tym, wiec nie smiejcie sie ze mnie! a moze zwiekszyc na _ponad_ MAXA rozdzielczosc? moze minitor nie wytrzyma :P albo: wlac kilka kropel wody miedzy szczelinki monitora na jakies elektroniczne wnetrznosci. powstanie moze jakies spiecie, woda wyparuje a komputer sie zepsuje :huh: . Jezu, co ja mowie? nikomu tego nie zycze. nie mam juz raczej zadnych pomyslow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z kolumienkami będzie ciężko, aczkolwiek UPS, który był przy monitorze jakieś2tyg. nie wyrządził mu żadnej szkody niestety (choć ekran skakał w najlepsze :D)..

może jakieś inne pomysły ??a moze jednak rozkrecic monitor i coś uszkodzić, tylko co, i jak bo nigdy do niego nie zagladalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas gość na wykładach z architektury chwalił się, iż potrafi uszkodzić monitor programowo w taki sposób, aby nawet w serwisie nie dowiedzieli się, co go trafiło. Dodam tylko, iż nowe monitory mają system dziennika i zapisują, co z nimi się dzieje. Jeśli ustawimy niepoprawne parametry pracy (zbyt wysokie odświerzanie) i to uszkodzi monitor, to w serwisie się o tym dowiedzą.

Druga sprawa, iż głośniki skutecznie kasują monitor, ale jest to do naprawy. Kuzynka ma wbudowane w monitor i chociaż mają małą moc, to skutecznie robią "mydło" z obrazu po około 2 latach. Na szczęscie dla niej ostrość da się poprawić.

Inny przypadek, to kumpel który trzymał domowy telefon bezprzewodowy przy monitorze (stał sobie na biurku) i po roku efekt jest podobny, jak z głośnikami. Efekt jednak również do naprawienia.

Jeśli nikt specjalnie nie będzie w nim grzebał i ocena działania będzie na zasadzie "działa, nie działa", to proponuję rozkręcić i pobawić się potencjometrami wewnątrz - np takie odchylanie czy kolory nawet. Jak by coś się stało z LCD, to podpinasz CRT, 2 minuty zabawy z śrubokrętem i monitor jak nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w jakim celu go uszkodzic ? jak nie pasuje to sprzedaj/oddaj ...

zastanowmy sie .. biorac pod uwage wiek tworcy topicu chodzi pewnie o: "mamo/tato zapsul sie monitor trzeba kupic nowy. Najlepiej LCD" poprzednia rozmowa "mamo/tato trzeba wymienic monitor!!" odpowiedz "przeciez z obecnym jest wszystko ok". To tyle ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spinacz biurowy w kabel od zasilania.

Ja bym proponowal cos ostrzejszego, wiekszego, ale nie w kabel od zasilania, tylko w glowe autora tematu i wszystkich, ktorzy swoimi odpowiedziami pomagali.

quartzXXI: Pieniedzy masz za duzo, ze chcesz niszczyc swoj sprzet ?

Widac, ze sam sobie tego sprzetu nie kupiles, skoro tak nie szanujesz pieniedzy (pewnie jeszcze pieniedzy rodzicow... nie ma to jak sobie pomagac w rodzinie ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... chcę zmienić monitor na LCD. JEdynym wyjściem by osiągnąć ten cel jest zabicie mojego mojego starego CRT "...

a ja myslalem ze jest tak - chcemy stac sie wlascicielem nowego monitora to idzemy do sklepu i w drodze umowy kupna-sprzedazy nabywamy upatrzony sprzet - jak widac sie mylilem :blink:

nie masz co zrobic z CRT to oddaj komus biednemu w blizszej/dalszej rodzinie - jak nie masz takich to pewnie ktos ze znajomych ma takie osoby - i problem z glowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno jest pewne, chce naciągnąć rodziców albo firme w której pracuje :-P :lol2:

Niestety tak to jest z dzieciakami niestety, na miejscu admina zamknął bym ten wątek.

Jakbyś drogi kolego sam zarabiał na siebie to byś nie zakładał takich głupich tematów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanowmy sie .. biorac pod uwage wiek tworcy topicu chodzi pewnie o: "mamo/tato zapsul sie monitor trzeba kupic nowy. Najlepiej LCD" poprzednia rozmowa "mamo/tato trzeba wymienic monitor!!" odpowiedz "przeciez z obecnym jest wszystko ok". To tyle ode mnie.

No cóż jest w tym trochę prawdy. Nie jestem chory, choć po temacie topicu może tak się wydawać. Otóż, chodzi o to, że żadne argumenty, które podaję rodzicom oni nie akceptują, cytuję "wymyślasz, i daj spokój, przecież to DZIAŁA, a mi jakoś z oczami nic się nie dzieje" - wypowiedź rodziców. Ja siedząc po kilka godzin na komputerze wiem jak to jest. Na dodatek przez ostatni miesiąc mam zapalenie spojówek (i to nie od grania), i nie moge usiedziec przy kompie. Wzrok już mi się pogorszył, ma już -3 na szkłach, Dla mnie to o wiele za dużo, dlatego po prostu musze uszkodzić ten monitorek, lub jak pisaliście coś z częściami, wtedy nad zakupem LCD napewno się zastanowią, a im kasy nie brakuje (biedakakami to nie jestesmy i na koncie tez wiem ile mają)

Możę co niektórym to sie wydawać dziwne, no ale na drastyczne i bezsensowne odpowiedzi rodziców, trzeba teraz użyć chorych metod, pozdrawiam i proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli tak sprawa wyglada to faktycznie: nie psuj dobrego monitora! Myslalem ze chodzi ci o jakies eksperymenty czy inne wykrety wobec firmy. ale w takim przypadku ja bym proponowal: sprzedac monitor i poprosic rodzicow o pomoc finansowa w zakupie drugiego. w argumentacji podac, ze ten co miales to psuje wzrok, a lcd sa lepsze i wogole nowoczesniejsze i takie tam ze bedzie ogolnie lepiej :) nie mowie ze istnieje monitor ktory jest "zdrowy" dla oczu (bo wyczytalem gdzies ze podobno takiego dluugo nie wymysla, chociaz mogli sie mylic), ale mozesz powciskac rodzicom, ze lcd sa po prostu lepsze i juz :) a ze maja forse, to powinni ci pomoc, zwlaszcza ze swoj stary monitor sprzedasz np. na allegro :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HaTeKa nie dobijaj mnie z wkrętami wobec firmy. Zamknijcie ten temat i już :/. A autor niech pójdzie z rodzicami do okulisty, i niech im lekarz co robi monitor z oczyma.

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...