Skocz do zawartości
Hary z Bochni

Proszę O Wskazówkw

Rekomendowane odpowiedzi

Program wyświetla nieprawidłowe wyniki proszę o pomoc

#include<stdio.h>#include<conio.h>int main(){	int a[2][2]; int b[2][2], d[2][2];	int i,k,j,c;	printf("Podaj zawartość tablicy a\n");	for(i=0;i<=1;i++)	{					 for(k=0;k<=1;k++)					 {								   							 a[i][k]=scanf("%d",&j);					 }	}	printf("Podaj zawartość tablicy b\n");	for(i=0;i<=1;i++)	{					 for(k=0;k<=1;k++)					 {									  b[i][k]=scanf("%d",&c);														   					 }	}	printf("a*b=\n");					d[0][0]=(a[0][0]*b[0][0])+(a[0][1]*b[1][0]);					d[0][1]=(a[0][0]*b[0][1])+(a[0][1]*b[1][1]);					d[1][0]=(a[1][0]*b[0][0])+(a[1][1]*b[1][0]);					d[1][1]=(a[1][0]*b[0][1])+(a[1][1]*b[1][1]);							   					 					 		for (i=0;i<=1;i++)	{		for(k=0;k<=1;k++)		{						 printf("%d",d[i][k]);		}	}getch();return 0;}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzizys chrajst... po pierwsze używaj znaczników CODE jak wklejasz kod, po drugie uzywaj wcięć w programie.. mam sie zastanawiać który nawias } } } } jest od czego? to powinno być widoczne od razu, po trzecie.... yy jakie było pytanie? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce mi się mysleć za duzo :) ale zapis d[x][y] chyba oznacza x-wiersz y-kolumne, nie wiem czy.. ale sprawdz co by się stało gdybys to odwrotnie zapisał.

ja pamiętam ze mój prigram do mnozeia macierzy z 1 roku działał tylko na niektórych macierzach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program wyświetla nieprawidłowe wyniki proszę o pomoc

#include<stdio.h>#include<conio.h>struct macierz{public:int wierszy;int kolumn;int **tab;};macierz* mnozMacierz(macierz *A,macierz *B){macierz  *wynik=new macierz();wierszy=kolumn=0;tab = NULL;if (A->kolumn != B->wierszy)   return wynik;int sum;  wynik->wierszy = A->wierszy;  wynik->kolumn=B->kolumn;  wynik->tab = new *int[A->wierszy];  for (int i =0;i<A->wierszy){      wynik->tab[i] = new int[B->kolumn];	for(int j =0;j<B->kolumn)	 {	 sum =0;			 for(int k=0;k<A->kolumn;k++)				sum+=A->tab[i][k]*B->tab[k][j]	wynik->tab[i][j]=sum;	 }  }}
Przerób na prawdziwego C++ i bedzie ladeniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi