Skocz do zawartości
enikan

Czy Moge Zrobic Obrazy Programow Jakie Dostalem Z Laptopem?

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec zakupilem sobe laptopa i dostalem 5 plytek (Sterowniki, NeroExpres, PowerDVD, itd...) A jesli dorzucic do tego wszystko co ja jeszcze posiadam na swoich plytach to jednym slowem konkretny z tego zbior plytek.

A gdy przeinstalowuje system to zaczyna sie zaglerka plytami... Dramat...

No wiec zeby zaoszczedzic sobie problemow i czasu odstawilem taki myk ze zrobilem sobie jedna plyte dvd na ktora skopiowalem windowsa xp, dokladnie obraz zrobilem z plyty cd tylko ze teraz jest on na dvd.

Ale na windowsa licencja jest.

Czyli tak jakbym zrobil sobie kopie robocza (czy to jeszcze jest legalne?).

Na tej plycie dvd wsrod roznych katalogow windosowych umiescilem swoj o nazwie "Programy", a w tym katalogu umiescilem obrazy tych plyt jakie dostalem wraz z laptokiem(obrazy zrobilem programem NeroExpress jaki dostalem w wersji oem na plycie wraz z laptopem) Dorzucilem do tego katalogu mase innych drobnych programikow typu Winamp, Gadu-Gadu, Crystal Player Free, Firefox, OpenOffice itp darmowe programy do sciagniecia z www.

to wszystko zmiescilo mi sie na tej jednej dvd. Teraz gdy zaczynam instalowac system od nowa to laptok wykryje autostartowa DVD Windows i zacznie instalacje, a jak sie winda zainstaluje to wgrywam wszystko z tej samej plyty na ktorej poza windowsem jest moj katalog. Obrazy montuje za pomoca darmowego programu Daemon Tools.

Poniewaz jestem deko nie kumaty w tych zakreconych prawach rynku chcialem was zapytac czy ja to robie zgodniez prawem? Czy to wszystko co pozgrywalem na jedna plyte jest legalne na niej trzymane?

Dodam ze wszystkie te programy jakie mam na tej plycie dvd sa albo darmowe sciagniete z www albo posiadaja licencje jak np windows i mam gdzies w szafce orginalne cd, albo sa to obrazy plyt jakie otrzymalem wraz z laptopem. Ale wszystko jest orginalne tylko porobilem jakby kopie robocze wszystkiego co posiadam, kopie ktora rowniez ulatwia mi zycie.

A plyty tej nikomu nie udostepniam, jest ona uzywana tylko i wylacznie z moim laptopem...

Czy wszystko jest w porzadku?

Edytowane przez enikan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec jesli legalnie jak piszesz to sie ciesze. Ale nosniki wcale mi sie nie popsuly, tylko leza sobie wygodnie w szafce, wole porobic sobie takie jakby "kopie robocze", lepiej niech sie one zepsuja niz orginalne nosniki. (A ja jestem zdolny do przypadkowego zniszczenia plyty cd)

Kiedys takie "kopie robocze" byly dozwolone i nie wiem jak jest teraz? Pozatym ja zrobilem totalny mix instalacji systemu i wszystkich programow na jednej plycie DVD i chce zapytac czy jest to legalne co zrobilem?

Co do obrazu dysku to zastanawialem sie nad tym, ale nie pasuje mi to, bo bardzo czesto bym musial ten obraz "odswiezac". Przeciez wiemy ze ciagle wychodza nowe wersje programow - nawet tych darmowych i po co uzywac starszej wersji jak mozna doskonalszej i wygodniejszej nowej? Dlatego ta moja plyta DVD jest plyta typu RW i dlatego zawsze moge drobna modyfikacje zrobic, zamienic plik instalacji jakiegos programiku ze starej na nowa wersje.

A tego nie mogl bym zrobic przy obrazie dysku. Wiec te obrazy sa niby fajne, latwe i szybkie w uzyciu lecz malo popularne na dluzsza mete bo swiat sie zmienia, programy i ich wesje tez...

No wiec co byscie mi mogli doradzic na temat tego mojego "mix" DVD-RW ?

Na ktorym znajduje sie instalacja systemu, obrazy plyt jakie dostalem z laptopem, kilkanascie darmowych programikow sciagnietych z www?

Poza tą plytą DVD-RW posiadam wszystkie programy na orginalnych nosnikach z licencjami.

Czy to jest legalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi