Pioter Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) Witam Mam następujący problem. Kiedy podpięty jest jeden dysk na (master pierwsza taśma) to wszysko działa elegancko. Kiedy natomiast podłączam drugi dysk (slave druga taśma) to zanim bios wykryje dyski trwa to dobre 20s. Mam jeszcze na drugiej taśmie napęd cd. Nie wiem czemu tak sie dzieje. Nie mam floppa i jest on w biosie odłączony a dyski są ustawione na auto. Ktoś się spotkał z takim problemem i ma jakieś konkretne pomysły jak to obejść? Edytowane 16 Listopada 2005 przez Pioter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Czyli w sumie tak: 1 taśma: 1 dysk na master 2 taśma: 1 dysk + 1 napęd? Jeśli tak, to: 1. Sprawdź ustawienia zworek. 2. Podłączaj dysk raczej na 1 tasmie z dyskiem. Podłączenie razem z napędem powoduje, że dysk chodzi wolniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Czyli w sumie tak: 1 taśma: 1 dysk na master 2 taśma: 1 dysk + 1 napęd? Sorry pomyliło mi sie oczywiście drugi dysk tez jest na 1 taśmie na slave a zworki są ok bo inaczej by nie dzałało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 A jeden z dysków to WD? Jeśli tak, to przestaw zworkę na CS (cable select). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Jak się okazało problem był z kablem. Po prostu na tym gdzie zazwyczaj jest master był slave i na odwrót, bo tak miałem skonstruowany komp, że inaczej nie sięgał. Po pomyśle ze zworkami zastanowiłem sie i doszedłem do wniosku ze przenioste dysk tak zeby były dyski podpięte klasycznie do taśmy Thx za natchnienie i pozdr. Pioter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...