Skocz do zawartości
yuucOm

Dobra Płyta Pod Amd 64 3000+ Venice (s939)

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Mam zamiar kupić A64 3000+ Venice i potrzegbuje do tego taniej (max 350zł) płyty, która by miała:

- slot AGPx8 (nie PCI-E)

- jakiś nforce (3,4)

- najlepiej jak by obsługiwała ddr2

Własnie sam nie moge znaleźć takiej płyty z nForce 4 i pod agp :(. Było by wfajnie jak by ktoś dał jakiś link do danej płyty.

Jeśli ktoś posiada dobrą płyte pod Venice mile widzane beda opinie na ten temat. Ogolnie rzecz biorąc, jaką byście mi polecili :P.

Jeszcze jeden dylemat: który z "czipsetów" byłby najlepszy - nForce, jakiś VIa czy Intel ??

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za posty. Mam tylko jescze dwa pytania:

1. Czy jest jakaś dobra płyta pod s939 z AGPx8 i PCI-E (zeby były na jednej płycie) i w miare rozżsadnej cenie ?

2. Czy dobra jest według Was płyta Gigabyte GA-K8NS Pro-939 nVidia nForce3 Ultra oto

link do niej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszym rozwiazaniem bedzie MSI K8N Neo2, Albo ktorys z Epoxow na NF3

Właśnie, Epox EP-9NDA3J jest jakieś 25zł droższa od Gigabyte'a GA-K8NSpro. (w komputroniku, w innych sklepach pewnie taniej)

1. Czy jest jakaś dobra płyta pod s939 z AGPx8 i PCI-E (zeby były na jednej płycie) i w miare rozżsadnej cenie ?

Nie wiem czy istnieje jakaś dobra płyta z AGP i PCIE, ale zato jest ASRock K8 939Dual :D którego cena jest całkiem atrakcyjna.

Tutaj sobie poczytaj

Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto mi własnie chodziło. Gdzieś w jakims serwisie anglojęzycznym przeczytałem, że ten chipset jest naprawde wydajny i jest porownywalny z nForce 4.

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko Wam bardzo podziękować. Dzięki Waszym odpowiedzią wiele sie dowiedzialem. Jeszcze raz DZIĘKI :P.

EDIT

Kurcze. Mam jeszcze jedno pytanie (tak zeby już nie zasmiecać forum), mianowicie:

jaka jest rożnica miedzy HiperTransport 2000 MHz a HiperTransport 1000 Mhz bo własnie na Asroku jest HT 1Ghz a na Giga i Epoxie 2 Ghz ?

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla kogos tak zorientowanego w temacie mozna wcisnac wszystko ,wiec co sie przejmujesz HT 1000 czy 2000

jak juz musisz wiedziec to to samo tylko inaczej zapisane

troche wlasnej inwencji proponuje wlozyc :]

Bardzo watpie. Jesli chodzi o chipsety to w swojej klasie nForce prawie zawsze kroluje :)

tak kroluje na koncu stawki ,czyli zajmuje nisze rynkowa :lol:

rowniez proponuje najpierw sie czegos dowiedziec ,a pozniej pisac

a jak nie wiesz to pytaj ,tylko nie o chipset Intala pod A64 :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Mam wielki dylemat. Czy kupić:

1. ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695 (link) za ok 290 zł

2. Gigabyte GA-K8NS Pro-939 nVidia nForce3 Ultra (link) za ok 370 zł.

Tak mi sie wydaje, że bardziej przyszłościowym zakupem bedzie ten ASrock ale jakoś firma do mnie nie przemawia :(. Co Wy byście wybrali spośród tylko tych dwoch płyt ?

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok w końcu mam tą płyte. Jestem nią bardzo zaskoczony :P na plus oczywiśćie. Ma bardzo dużo opcji (jak na asrocka), jest stabilna (19 godzin grania itp nonstop). Świetnie że jest na niej PCI-E i agp. No i wydajność mnie zdjęła. Jest naprawde dobra.

Nawet jak zuważyłęm ta dźwiękówka Realtecka 8.1 jest dużo lepsza od mojego Sb live 5.1 więc naprawde gg dla tej płyty. Zobaczymy jak sie sprawdzi.

Dzięki za Wasze posty. Bez nich nie dowiedziałbym sie o tej płycie :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi