volt Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 MAM <a raczej miałem dysk Western Digital Caviar model:WD400BB-00dea0> chodził ok ale do czasu.Pewnego razu po przepinaniu do innej obudowy(komponenty komputera te same co wcześniej)wyświetlał mi się komunikat "cable 80pin messenger error" albo jakoś tak (sorki nie znam angielskiego :cry: ),więc bez namysłu kupiłem nową taśmę "osiemdziesiątkę" i po podłączeniu windows odpalił ale na dysku pojawiły sie bad sektory.Koleś w sklepie dał mi program "dlgdiag.exe"i kazał dać pełny test.Po teście pozbyłem się badów i dysk chodził jakis miesiąc :lol: ,po czym pewnego razu "zamuliło"go tak że na start winy czekałem ok.3 min.Sformatować się nie dał bo "BRAK GOTOWOŚCI DYSKU".Programik się nie uruchomi :mur: <dlgdiag> i podaje mi wykres SMART.przy wartości Raw Read Error Rate jest wartość 1. :huh: I odsyła mnie do pomocy technicznej WD.nie wiem co z tym szajsem zrobić. Proszę o porady , i czy to już koniec kariery mojego dysku? ------------------- Sempron 2200 L5 mod <11*166>1,58V ECS K7VTA3/kt333 ver. 5.0 GB 9550,Maxtor 90845U2 (8,4GB) 256 Mb ATA Memory <6,2,2,2> Tracer 400W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Podaj caly odczyt ze SMART. Jeden parametr to troche malo. Poza tym kiedy Raw Read Error Rate ma wartosc 1 to dysk dopiero zaczyna szwankowac - do pelnej awarii jeszcze daleko. Ludzie maja wartosci po kilkadziesiat miliardow i dyski jeszcze chodza. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Przygotuj sobie: - płytkę/dyskietkę startową dla DOS (lub CD instalacyjne Windows 98) - na dyskietce program WDCLEAR Wykonaj: - kopie zapasową ważnych danych (na inny dysk lub CD) - podłącz ten dysk na 1 taśmie (sam), zworka na CS lub SINGLE - podłącz 1 napęd na 2 taśmie (sam), zworka obojętnie gdzie, byle działał - odpal "Dos" z CD/FDD ("Uruchom komputer bez obsługi CD" z Win98) - odpal program WDCLEAR i wybierz "Write Zeros" - poczekaj do końca Jeśli na koniec test będziesz miał po prawej stronie "Write errors: 0", to utwórz partycje od nowa, zainstaluj system i ciesz się. Jeśli nie dojdzie do końca testu, to kiepsko z nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volt Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) Ale w programie dlgdiag.exe też jest ta opcja tylko że nie wejdzie bo mnie program wyrzuca.Jak chcesz to ci go wyśle na maila i sam zobaczysz.A co do tych milonów w raporcie SMART to u mnie wystarczy że jest 1 i dysk nie ruszy.Próbowałem nawet włączyć w biosie opcje SMART catability (czy cos takiego) ale bios zatrzymuje sie po wyświetleniu urządzeń i nakazuje mi zrobic kopię zapasową i skontaktowac się z serwisem.Na tym stop.Posiedze jeszcze z tym w sobotę.Dzięki za pomoc :D bo nie sądziłem że ktoś się będzie orientował! :D :D :D Edytowane 22 Listopada 2005 przez volt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Ale w programie dlgdiag.exe też jest ta opcja tylko że nie wejdzie bo mnie program wyrzuca.Jak chcesz to ci go wyśle na maila i sam zobaczysz.A co do tych milonów w raporcie SMART to u mnie wystarczy że jest 1 i dysk nie ruszy.Próbowałem nawet włączyć w biosie opcje SMART catability (czy cos takiego) ale bios zatrzymuje sie po wyświetleniu urządzeń i nakazuje mi zrobic kopię zapasową i skontaktowac się z serwisem.Na tym stop.Posiedze jeszcze z tym w sobotę.Dzięki za pomoc :D bo nie sądziłem że ktoś się będzie orientował! :D :D :D Jesli po wlaczniu "SMART Capability" system zgasza Ci awarie dysku, to znaczy ze dysk MA awarie :-| Mozesz dalej ignorowac problem i zyc w blogiej nieswiadomosci az w koncu twardziel calkiem padnie i nic juz sie nie da zrobic, albo dobrac sie do odczytow SMART, zajrzec TUTAJ i zobaczyc co jest grane. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...