RyPeR Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Cze, mam pytanie do kogos kto sie dobrze zna na sieci lan :) Problem jest taki iz... Posiadam dwa huby 10mb, jeden COMPEX a drugi EDIMAX, obydwa 8-io portowe. Odleglosc miedzy tymi dwoma hubami wynosi okolo 120 metrow i chcialbym sie dowiedziec jak powinien byc prawidlowo zacisniety kabel ( jakim sposobem, cross itp?) miedzy tymu hubami zeby cala siec dzialala jak najlepiej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Cze, mam pytanie do kogos kto sie dobrze zna na sieci lan :) Problem jest taki iz... Posiadam dwa huby 10mb, jeden COMPEX a drugi EDIMAX, obydwa 8-io portowe. Odleglosc miedzy tymi dwoma hubami wynosi okolo 120 metrow i chcialbym sie dowiedziec jak powinien byc prawidlowo zacisniety kabel ( jakim sposobem, cross itp?) miedzy tymu hubami zeby cala siec dzialala jak najlepiej? Jeżeli używasz hubów, to nie crossujesz kabli. Robisz tak tylko, jeżeli łączysz dwa kompy bezpośrednio. Tylko odległość jest trochę duża. Dobrze, że masz 10mb, bo 100mb by pewnie nie poszło. POwinieneś mies kabel ekranowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Nie wime czy uda Ci sie połączyć dwa HUB ... jesli odległość będzie 120m .... wydaje mi sie, że specyfikacja (Fast)Ethernetu dopuszcza maxymalne odległości 100m ... A co do łączenia .... to prostym kablem .. sie HUBy łączy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P-i-T-E-R Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Cze, mam pytanie do kogos kto sie dobrze zna na sieci lan :) Problem jest taki iz... Posiadam dwa huby 10mb, jeden COMPEX a drugi EDIMAX, obydwa 8-io portowe. Odleglosc miedzy tymi dwoma hubami wynosi okolo 120 metrow i chcialbym sie dowiedziec jak powinien byc prawidlowo zacisniety kabel ( jakim sposobem, cross itp?) miedzy tymu hubami zeby cala siec dzialala jak najlepiej? Jeżeli używasz hubów, to nie crossujesz kabli. Robisz tak tylko, jeżeli łączysz dwa kompy bezpośrednio. Nie do konca jest tak, bo kabel krosowany się używa jak się łączy dwa takie same urządzenia. Czyli komp-komp, hub-hub. Ale może być tak że jeden z hubów ma port uplink, dzięki któremu możemy użyć zwykłego kabla. Wtedy wtyczki musisz zacisnąć obie tak samo wg poniższych norm: 568A bialo-ziel/ziel/bialo-pom/nieb/bialo-nieb/pom/bialo-braz/braz lub tak 568B bialo-pom/pom/bialo-ziel/nieb/bialo-nieb/ziel/bialo-braz/braz Jak robisz kabelek krosowany to z jednej strony koncowka 568A a z drugiej 568B, a jak zwykły kabel to z obu stron ta sama norma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 100 metrow to maksymalna dlugosc jaka moze miec skretka UTP CAT5. Mozna oczywiscie zapodac repeater lub hub. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 hmm dzialac to dziala z ta odlegloscia, bo teraz mam podlaczone chyba crossem jesli dobrze pamietam, ale glownie mi chodzi o to ze jak zaczne od kopiowac od kolegi jakis plik (mp3) a kolega jest podlaczony do drugiego huba, to zaczynaja sie swiecic kolidy, i potem juz zaczyna strasznie slabo dzialac, tzn nawet jak korzystam z internetu pojawiaja sie kolidy... i mysle ze jest to wina kabla poniewaz juz mielismy z nim problemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 powinniscie uzywac switchy zamiast hubow. Hub wali transmisje na kazdy port i siec znaczaco zwalnia, a inteligentny switch przekazuje na konkretny port na podstawie tablicy MAC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 tak jak mowi KaT... switche na tego typu polaczenia sa najlpesze.. kup takie najtansze w podobnych cenach do hubow... no tak.. ale ty masz juz huby :)) 76 metrow na hubach dziesiecio megabitowych... 107 metrow na setce... to moje maxy na lokalnej... tak by nie bylo strat oraz transwery byly zadowalajace... jak zima scisnie i minusy sa ostre to jest pewnien problem ze siec dziala mizernie przy kablach lezacych jak u mnie na dachu ... Mozesz tez zrobic tak by najprosztrzy hubik dac gdzies po srodku tak by wzmocnic sygnal - zasilanie jego moze byc problemem ale jesi to blok to przez komin do klatki go wpinasz i dziala co do polaczenia hubow... UPLINK takie gniazdo jest w hubie bedace 1 portem i trzeba przelaczyc na hubie lub wydzielnym portem oznaczonym "uplink" - laczysz krosowanym kablem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 Cze, mam pytanie do kogos kto sie dobrze zna na sieci lan :) Problem jest taki iz... Posiadam dwa huby 10mb, jeden COMPEX a drugi EDIMAX, obydwa 8-io portowe. Odleglosc miedzy tymi dwoma hubami wynosi okolo 120 metrow i chcialbym sie dowiedziec jak powinien byc prawidlowo zacisniety kabel ( jakim sposobem, cross itp?) miedzy tymu hubami zeby cala siec dzialala jak najlepiej? Jeżeli używasz hubów, to nie crossujesz kabli. Robisz tak tylko, jeżeli łączysz dwa kompy bezpośrednio. Nie do konca jest tak, bo kabel krosowany się używa jak się łączy dwa takie same urządzenia. Czyli komp-komp, hub-hub. Ale może być tak że jeden z hubów ma port uplink, dzięki któremu możemy użyć zwykłego kabla. Wtedy wtyczki musisz zacisnąć obie tak samo wg poniższych norm: 568A bialo-ziel/ziel/bialo-pom/nieb/bialo-nieb/pom/bialo-braz/braz lub tak 568B bialo-pom/pom/bialo-ziel/nieb/bialo-nieb/ziel/bialo-braz/braz Jak robisz kabelek krosowany to z jednej strony koncowka 568A a z drugiej 568B, a jak zwykły kabel to z obu stron ta sama norma. Hub ma chyba jedno wejście i kilka wyjść, więc wystarczy podłączyć wejście z jednego do wyjścia z drugiego - i wystarczy zwykłay kabel. Ja mam switcha i muszę powiedzieć, że hub się nie umywa - można podłączać razem 10Mb i 100Mb sieciówki, oraz nie ma znaczenia do którego gniazda się podłączy, no i używa się tylko niezcrossowanych kabli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...